Flere klimaaksjoner i Oslo - limte seg fast i departement

Flere titalls personer ble pågrepet under Extinction Rebellions morgenaksjon. Aksjonene fortsetter utover dagen.

 • Vilde Elgaaen
 • Thea Rosef
 • Tore Kristiansen (foto)
 • Synne Eggum Myrvang

Mandag har klimaaktivister fra Extinction Rebellion gjennomført flere aksjoner i hovedstaden. Det startet foran Slottsparken i morgentimene, da flere titalls aktivister lenket seg fast og stanset trafikken.

På formiddagen limte flere aktivister fra Animal Rebellion seg fast ved inngangspartiet til Nærings -og fiskeridepartementet.

– Der venter vi på at de inne i bygget skal kontakte politiet og be de om å bli fjernet, forteller operasjonsleder Vidar Pedersen klokken 12.40.

To timer senere står laksen fortsatt utenfor, opplyser Pedersen.

– I Kongens gate er det fortsatt fastlimt laks, med mindre de har valgt å gå videre selv. Vi har fortsatt ikke fått begjæring fra departementet, så der avventer vi med å bryte inn, sier Pedersen.

Se flere bilder i galleriet under

Foran Olje- og energidepartementet foregikk det også en aksjon.

– Det er en tildragelse i Regjeringskvartalet hvor det er meldt om en lignende aksjon. Det skal være snakk om en halvnaken kvinne og noe annet opplegg, sier Pedersen.

Så langt er åtte personer pågrepet for å ikke etterkomme politiets pålegg.

– Det er også tagget en god del på vinduene der, men hvorvidt vi har klart å kartlegge hvem det er som har gjennomført skadeverket vet jeg ikke, forteller Pedersen klokken 14.40.

Stanset trafikken

Rundt 50 personer lenket seg fast i tunge jernrør i Frederiks gate mandag morgen. Gaten går mellom Slottsparken og Nationaltheatret i Oslo, og var stengt i omtrent to timer som følge av aksjonen.

Anders Stai Fougner, aktivist i Extinction Rebellion, forteller til VG at det var opp mot 90 deltagere på aksjonen, og at 45 personer ble pågrepet.

Det er klimaaktivister fra gruppen Extinction Rebellion som lenket seg fast til tunge jernrør i Frederiks gate i Oslo mandag morgen.

Operasjonsleder Vidar Pedersen forteller at de ikke har hatt noen uønskede hendelser eller behov for maktbruk utover å måtte fysisk bære aksjonistene vekk.

– Vi demonstrerer fordi vi har en stor elefant i rommet her i Norge, og det er oljepolitikken vår. Vi vet at den ikke er bærekraftig på sikt, den bryter Parisavtalen, og vi er nødt til å gjøre noe med den.

Det sier Cinta Hondsmerk (19), som er en av aksjonistene som møtte tidlig opp i Frederiks gate mandag morgen.

– Vi kan ikke gå tilbake til normalen. Vi må ha en omstart. Vi må revurdere oljepolitikken i Norge og vi må erkjenne at klimakrisen vil være verre en coronapandemien på sikt, sier hun til VG.

Rundt klokken 08.30 er aksjonen mer eller mindre oppløst.

– Status nå er at vi har pågrepet rundt 30 personer i en aksjon vi betegner som en «sit down»- aksjon. De har blokkert gaten i morgenrushet, og vi holder på å få åpnet veien, forteller politiets innsatsleder på stedet, Martin Strande.

Har det vært rolig mellom demonstrantene og politiet?

– Ja, absolutt, avslutter innsatslederen.

– Klovneri

– Dette er bortskjemte pøbler som ødelegger for klimasaken. Det skaper ikke sympati, bare irritasjon, sier Høyres klimapolitiske talsperson Stefan Heggelund til VG.

Heggelund peker på at demonstrantene har planlagt arrestasjoner på Facebook, og mener de burde lært av barn og unge som kjemper for klima – og «faktisk deltar i debatter».

– Ser ikke du som politiker noen grunn til å lytte til disse klimaaktivistene?

– Da må de delta i debatten og diskutere saken som alle andre. Vi kan godt være uenig i tiltakene som må gjøres, men dette er klovneri.

Nestleder i Miljøpartiet de grønne, Kriss Rokkan Iversen,

– Extinction Rebellion gjør noe viktig i dag: de viser sin desperasjon etter mange tiår med katastrofalt dårlig klima- og naturpolitikk i Norge. Selve livsgrunnlaget står på spill, og vi har ikke lengre tid til å tvinne tommeltotter. Jeg forstår godt at de aksjonerer, sier Kriss Rokkan Iversen, nestleder i MDG. 

Anders Stai Fougner er en av aktivistene i Exctinction Rebellion, og reagerer kraftig på uttalelsene til Heggelund.

– Jeg aner ikke hva han mener er bortskjemt med det vi har gjort. Det er folk som har tatt seg fri fra jobben, stiller opp med egne penger, utsetter seg for ubehag og bruker sin egen tid. Jeg skjønner ikke hva han mener med det.

– Han kaller oss pøbler, men vi er på et punkt hvor vi må handle nå ellers vil samfunnet kollapse, så er det de som velger å skrive ut nye lisenser, vi mener de er pøblene. Politikerne har ikke imøtekommet noen av kravene til Klimastreikerne, så det er også ganske merkelig å foreslå, sier Stai Fougner.

MENER DE ØDELEGGER: Høyeres klimapolitiske talsperson Stefan Heggelund kaller morgenens demonstranter for bortskjemte pøbler. Foto: Tore Kristiansen

Flere aksjoner

På Facebook skriver Extinction Rebellion at de arrangerer sin største aksjon i Norge noensinne, og at de planlegger å aksjonere inntil ett døgn.

– Vi er forberedt på nye aksjoner i Oslo by, forteller operasjonsleder Pedersen.

Hondsmerk i Extinction Rebellion sier at de har planlagt et arrangement på Eidsvolls plass foran Stortinget, som vil pågå til klokken 19.

– Vi håper også på å få gjennomført noen mindre aksjoner i løpet av dagen.

Mer om

 1. Oljepolitikk
 2. Oslo

Flere artikler

 1. Flere titalls pågrepet etter klimademonstrasjoner

 2. «Klimaaktivister» – her er sannheten

 3. Homofile Raul slått ned på åpen gate: – De ropte «homse» og «faggot»

 4. Vind velter trær på Østlandet: To personer i Oslo skal ha blitt truffet

 5. Utvalg: Vil fjerne elbilfordeler i bomringene

Fra andre aviser

 1. Extinction Rebellion sperret trafikken i sentrum og limte seg fast i næringsdepartementet

  Aftenposten
 2. Klimaaktivister sperret trafikken i Oslo sentrum. Mange pågrepet.

  Aftenposten
 3. Trikkene fylles opp når bussene står stille. Ruter er bekymret.

  Aftenposten
 4. Beklager at vi gjør dere ukomfortable. Vi har ikke noe valg.

  Aftenposten
 5. Greenpeace-aktivister pågrepet – stormet svensk oljeraffineri

  Bergens Tidende
 6. Kort sagt, torsdag 24. september

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no