TEST: En mann tester seg for coronaviruset på en teststasjon (Illustrasjonsfoto). Foto: Hanna Kristin Hjardar

Ny FHI-rapport: Antall nye smittede nesten doblet på én uke

Antall nye smittede av coronaviruset har nesten doblet seg fra uke 35 til uke 36, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

 • Ole Løkkevik
 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over 48 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Likevel er smittespredningen i samfunnet fortsatt lav, mener FHI.

– Økningen i antall meldte smittede personer skyldes for en stor grad lokale utbrudd i Bergen, Fredrikstad og Sarpsborg, skriver avdelingsdirektør Line Vold i FHI i en pressemelding.

I uke 36 ble det registrert 728 tilfeller av coronaviruset i Norge, mot 377 i uke 35. Det er nesten en dobling av registrerte smittede på én uke.

Ikke siden starten av april har det vært registrert like mange smittede av coronaviruset som i uke 36. I uke 15 (6. april til 12. april) ble det registrert 760 smittede, viser VGs oversikt.

To av de største utbruddene Norge har sett

FHI ble i forrige uke blitt informert om åtte ulike coronautbrudd.

– Utbruddene i Bergen (over 300 tilfeller knyttet til studentmiljøet) og Fredrikstad/Sarpsborg (over 200 tilfeller tilknyttet en religiøs samling) har vært to av de største lokale utbruddene i Norge siden begynnelsen av pandemien, påpeker FHI i rapporten.

Norge har nå en stigende smittetrend, ifølge VGs talloversikt. Og det har også 13 norske kommuner.

– Til tross for lokale utbrudd og klynger ser vi ingen stigning i innleggelser i sykehus, innleggelser i intensivavdeling, eller covid-19-assosierte dødsfall. En forklaring er at smitten de siste ukene primært har forekommet hos yngre personer med lav risiko for alvorlig forløp. Samtidig bidrar den utstrakte testingen og smittesporingen trolig til at vi oppdager flere smittede med mildere symptomer, skriver Vold i FHI.

Merk også:

 • Flest unge: Median alder på alle som er registrert smittet siden utbruddet startet er 41 år. Men i forrige uke var medianen 27 år. Folk i 20-årene var på smittetoppen for både juli og august.
 • Andelen positive tester har økt: Hvor mye smitte du finner, er selvsagt avhengig av hvor mye det testes - og hvem man tester. FHI påpeker imidlertid at andelen postive tester også nær doblet seg fra uke 35 til 36, fra 0,44 prosent til 0,86 prosent .
 • Flest smittet i Norge: FHI har ikke oversikt over hvor alle de nye tilfellene faktisk ble smittet. Men de har det for 607 personer (55 prosent av de smittede siste to uker). 11 prosent av dem hadde blitt smittet i utlandet og 89 prosent i Norge.

Norge på rødt smittenivå

Det europeiske smittevernbyrået ECDC har i dag Norge på 21,1 smittede per 100.000 innbyggere totalt de siste 14 dagene. FHI har også regnet på det - og landet på 20,3. Dermed er Norge på rødt smittenivå og over smittegrensen vi har for utlandet.

 • Hva betyr rødt smittenivå? Det er en grense norske myndigheter har satt for hvilke land som skal farges gule og røde. Reiser du til et rødt land, må du i karantene ved hjemkomst. Kravet for å forbli gult er at landet må ha færre enn 20 smittede per 100.000 innbygger totalt siste 14 dager. At Norge går over denne grensen nå har imidlertid ingen konsekvenser for innlandsreiser. Og trenger ikke ha noen konsekvenser for din reise til utlandet heller. Hvert land har sine egne krav.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Folkehelseinstituttet

Flere artikler

 1. VGs talloversikt: Norge er fortsatt ikke på rødt nivå

 2. Nakstad om smitteutbruddet i Østfold: Det største siden våren

 3. Over 10.000 registrert smittet i Norge: – Fortsatt skyver vi den store bølgen foran oss

 4. Ved stigende smittetall er «TISK» ikke nok

 5. Regjeringen strammer inn karanteneregler – og innfører sykt-barn-dager

Fra andre aviser

 1. Nye FHI-tall: Høyeste antall nye smittede siden april. Økte 90 prosent på én uke.

  Fædrelandsvennen
 2. Nye FHI-tall: Høyeste antall nye koronasmittede siden april

  Aftenposten
 3. Hvis Bergen hadde vært en svensk by, ville vi vært «rød sone»

  Bergens Tidende
 4. Økende smittetrend i flere byer. – Vi befinner oss på et vippepunkt, sier smittevernoverlege.

  Bergens Tidende
 5. Norge er langt unna en ny koronabølge. Her er tallene som viser hvorfor.

  Aftenposten
 6. FHI: Smittespredning fortsatt på lavt nivå til tross for utbrudd i enkelte kommuner

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no