OPPTELLING: Slettåsflokken i Trysil ble tidligere i år bedøvet for å gjennomføre merking og opptelling. Flokken har tidligere vært regnet som helnorsk, men er i år blitt observert på begge sider av riksgrensen. Foto: Frode Hansen VG

Rovdata: – Ikke vært flere ulver på lenge

Det er påvist mellom 101 og 107 ulver innenfor Norges grenser så langt i vinter. 52 av ulvene er kun påvist i Norge.

  • Eirik Tufteland Kroken

Artikkelen er over tre år gammel

– Det har ikke vært flere ulver i Norge på lang tid. Hele Skandinavia har hatt en stabil vekst i mange år og særlig de siste femten årene, sier leder i Rovdata, Jonas Kindberg til VG.

Rovdata registrerer antallet ulver i en årlig rapport. De har nå publisert en foreløpig statusrapport fra vinterens overvåking av ulv i Norge per 7. april i år, laget av Høgskolen i Innlandet. Den endeligre rapporten kommer i juni.

Les også: Erna fikk ulvetyn i Stortinget

Færre norske

12 av ulvene er avlivet under overvåkingsperioden, én av dem i Sverige. Kindberg opplyser at det er påvist 6-11 flere ulver i Norge i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Samtidig har antall helnorske ulver gått ned med ni dyr, fra 61 til 52 ulver.

– Det er litt endring på antall helnorske ulver fordi Slettåsflokken ble betraktet som helnorsk før. Nå er populasjonen koblet mer til Sverige, sier Kindberg.

Slettås var klassifisert som grenserevir også vintrene 2013-2014 og 2014-2015.

Saken fortsetter under bildet

FLERE ULV: Leder i Rovdata, Jonas Kindberg, opplyser at det er påvist flere ulver i Norge så langt i vinter enn det var i fjor. Foto: Fredrik Widemo

Les også: Erna Solberg: Vanskelig å gjennomføre ulveforliket

Har påvist ti valpekull

– Det er så langt i vinter bekreftet at det ble født valpekull i de fire helnorske revirene Osdalen, Julussa, Letjenna og Aurskog, og i seks grenserevir i 2016, opplyser Petter Wabakken, som er prosjektleder ved Høgskolen i Innlandet, i en pressemelding fra Rovdata.

Ut fra Stortingets beregninger for yngling gir dette sju valpekull i 2016, som er en reduksjon på to valpekull i forhold til 2015.

Stortingets mål er på 4-6 årlige ulvekull, hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir, heter det i pressemeldingen.

Les også: To ulver skutt – jakta stoppes

Politisk uenighet

Hvor mange ulver det skal være i Norge og hvor ulvene skal holde til, er en omdiskutert sak og har vært et hett tema i vinter.

I mars reagerte Sp-leder Trygve Slagsvold på at Slettåsflokken ikke kan felles. Han mener flokken er en trussel fordi den skal ha oppholdt seg i Trysil-området over lengre tid og vært lite sky.

Les også: Ulv fra omstridt flokk var inne på gårdstun i Hedmark

Også regjeringen har vært i hardt vært etter at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) like før jul overprøvde fire regionale rovviltnemnders vedtak om å tillate felling av 32 ulv.

Helgesen har foreslått endringer i naturmangfoldloven, som skal behandles i Stortinget 24. april. Ministeren ønsker å gi utvidet adgang til lisensfelling av ulv.

Lederen for Rovdata sier han ikke vil legge seg opp i om det er gledelig eller ikke med flere ulver i landet.

– Det har jeg ingen oppfatning om. Vi holder øye med hvor mange ulver det er i Norge. Om det er positivt eller negativt, blir et politisk spørsmål, sier Kindberg til VG.

Les også: Ap vurderer mistillit mot Helgesen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder