MER: Norsk studentorganisasjon har lenge kjempet for økt studiestøtte, en ny undersøkelse viser at de har støtte blant folket.

Undersøkelse: 7 av 10 mener studiestøtten bør økes

Flertallet av befolkningen vil at studenter skal få mer utbetalt av Lånekassen.

Publisert:

Det viser en ny undersøkelse SENTO research har gjort for Norsk studentorganisasjon (NSO).

For studieåret 2022–2023 får fulltidsstudenter utbetalt 128.887 kr i basislån av Lånekassen. I undersøkelsen svarer 71 prosent at de mener beløpet må økes.

– Vi får løpende tilbakemeldinger fra studenter som sier at det er vanskelig å få økonomien til å gå rundt på dagens studiestøtte, sier NSO-leder Maika Marie Godal Dam til VG.

Økt studiestøtte har lenge vært en kampsak for studentorganisasjonene i Norge.

– Befolkningen er enig i våre krav om å øke studiestøtten, sier hun.

Over halvpartene av studentene i Norge sier lønn fra arbeid er nødvendig for at de skal kunne studere. VG har tidligere skrevet hvordan studenter går over 5000 kroner i minus hver måned.

Samtidig har prisene på varer og tjeneste steget kraftig i 2022.

– Argumentasjonene er den samme nå: Vi ønsker ikke at studenten skal måtte prioritere jobben fremfor studiet, men mange blir nødt til det nå, sier hun.

Forhandler om neste år

Det ligger ingen planer om å øke studiestøtte neste år, annet enn prisjustering. Det kom frem da regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2023.

NSO forteller at de har vært i dialog med politikerne.

– Vi har vært tydelig på at studiestøtten må økes og at forslaget til regjeringen ikke er godt nok. Med regjeringens forslag får ikke studentene mer å rutte med. Det er ikke et godt budsjett for studenter, sier Godal Dam.

GLAD: NSO-leder Maika Marie Godal Dam er fornøyd med at flertallet av nordmenn støtter kravet de har stått på i flere år.

Nå er regjeringen i budsjettforhandlinger med Sosialistisk Venstreparti. Partiet har lovet studentene at de skal prioritere å øke studiestøtten, og regjeringspartiene er avhengig av støtte fra partiet i Stortinget.

Det er ventet spenning om regjeringen får flertall for å ikke øke studiestøtten neste år, statsbudsjettet for 2023 er ennå ikke godkjent.

Vil ha 3600 kr mer

NSO mener studiestøtten til enhver tid skal tilsvare 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Det vil tilsvare rundt 3600 mer i måneden, enn det studenter får i dag.

I fjor så studentorganisasjonen på utvikling av studiestøtten fra 1976 til 2021. Tallene viser at studenter har fått kjøpekraften redusert, de siste årene. Se oversikten her.

NSO-lederen tror den kraftige økningen på matvarer og strøm har ført til at flere ser at studiestøtten ikke følger utviklingen i resten av samfunnet.

– Studentene sitter med en sårbar økonomi. Mange må jobbe for å få dekt de økende utgiftene og sånn skal det ikke være.

Lytt på podkaster under or tips om studentrabatter og stipend:

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no