PUBLISITET: Ronny Alte forsøkte å forsvare hvorfor «Soldiers of Odin» skulle patruljere i Tønsberg. Han synes ikke «Allaahs soldater» bør patruljere i Oslo.
PUBLISITET: Ronny Alte forsøkte å forsvare hvorfor «Soldiers of Odin» skulle patruljere i Tønsberg. Han synes ikke «Allaahs soldater» bør patruljere i Oslo. Foto: Dennis Ravndal , VG

Odins soldater om Allaahs soldater: – Et PR-stunt

INNENRIKS

Talsmann for «Odins soldater», Ronny Alte, synes det er en skummel utvikling dersom «Allaahs soldater» vil patruljere gatene i Oslo.

  • Silje Fjeldstad
Publisert:

– Jeg ble veldig overrasket over å høre at de organiserer seg. At det finnes ekstreme islamister, og at de er mange, er kjent, men at de organiserer seg er overraskende, sier Alte til VG.

Debatten har rast siden Frp-politiker Jan Arild Ellingsen sa at han ville gi honnør til Odins soldater for å skape trygghet i gatene. Både statsminister Erna Solberg og Frp-leder og finansminister Siv Jensen tok avstand fra utspillet.

VG meldte onsdag at personer knyttet til islamistmiljøet i Oslo nå hevder de har dannet gruppen «Allaahs soldater», som et svar til den kontroversielle «Odins soldater».

– Jeg tenker at det er et PR-stunt for å få publisitet, forteller Alte. Han synes likevel nydannelsen er problematisk.

– Vi i Odins soldater er veldig forsiktige når vi bygger opp Oslo, og hvis dette spres seg så er det problem. Hvis det blir en rekrutteringstjeneste så begynner det å bli farlig. Det er en skummel utvikling, sier «Odins soldater»-talsmannen.

– Men dere patruljerer jo selv gatene, og skal beskytte mot «kriminelle innvandrere»?

– Det er ikke bare innvandrere det dreier seg om. Det er et bilde media har tegnet. Men mye av problematikken er kjensgjerninger. At mye narkotika selges av innvandrere er jo noe politiet sier høyt, sier Alte.

Les også: Solberg om «Odins soldater» – et farlig verdisyn

To helt ulike utgangspunkter

– Når det kommer til «Odins soldater» og «Allaahs soldater» så har vi to helt ulike utgangspunkter. Vi ønsker rolige gater, men de vil bruke tvang og undertrykkelse. At de bruker ord som «vantro» får meg til å reagere. Hva skal de gjøre? Tvinge oss til å konvertere? spør han.

– At de sier de vil patruljere for det «gode» har ingen betydning. Det gode for oss og det gode for dem er ikke det samme, sier han.

«Odins soldater» har foreløpig ikke vært å se i hovedstaden. De har imidlertid patruljert gatene i Drammen og Tønsberg.

Mange av personene i «Allaahs soldater» kommer fra miljøet i og rundt islamistgruppen Profetens Ummah, der talsmannen Ubaydullah Hussain for tiden sitter varetektsfengslet og siktet for rekruttering til IS. «Allaahs soldater» opplyser selv i uttalelsen at nærmest alle i gruppen står på «overvåkningslisten» til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Hverken PST eller politiet i Oslo kunne kommentere saken onsdag.

– Vi kan ikke kommentere enkeltpersoner eller enkeltgrupperinger, svarer seniorrådgiver i PST, Siv Alsén til VG.

Velkjent fenomen med motmobilisering

Tirsdag sa Arbeiderpartiets Hadia Tajik at «Odins soldater» utfordre reglene Norge har mot privat vaktvirksomhet og forsøkte å illustrere problemstillingen på følgende måte:

– Det blir som om islamister skal uniformere seg, ta til gatene og kalle seg natteravner eller borgervernere. Det er svært uønsket og uheldig for landet vårt, ødeleggende, sa Tajik.

Alte mener eksempelet nærmest blir en oppfordring om å starte grupper som «Allaahs soldater».

– Men det er min rent personlige mening, sier han og presiserer at han ikke snakker på vegne av «Odins soldater».

Tajik uttalte tidligere i dag at borgervern ikke hører hjemme i Norge enten de gjør det for Odin eller Allah. Om eksempelet hun brukte for å illustrere problematikken uttaler hun;

– Det er et velkjent fenomen at aktivitet på den høyreekstreme flanken, fører til motmobilisering fra ekstreme islamister, og omvendt. Det har også sikkerhetsmyndighetene advart mot, sier Hadia Tajik til VG.

– Vi må beholde roen

– Det er nå viktig at vi jobber med begge gruppene, og fjerner polariseringen. Ellers blir det konfrontasjoner og gateslagsmål. Vi må beholde roen, og snakke sammen. Oslo kommune er flinke på ungdomskontakter, og politiet har mye erfaring på området. Vi som sivile borgere må ikke la oss skremme, sier Yousef Barho Assidiq, som tidligere konverterte til Islam, og som nå arbeider med å bekjempe ekstremisme.

Her kan du lese mer om