UDI: Historisk lave ankomster utfordrer beredskapen

Så langt i år har det kommet rekordlave 2380 asylsøkere til Norge. UDI-direktør Frode Forfang sier dette utfordrer UDIs beredskap.

  • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over to år gammel

UDI-direktør Frode Forfang holder nå en pressekonferanse om hva som har skjedd i Norge fra de rekordhøye ankomstene under flyktningkrisen til de rekordlave ankomstene vi har nå i 2017.

UDI har foretatt en massiv nedbygging i det norsk mottakssystemet og lagt ned asylmottak etter asylmottak som ble opprettet under flyktningkrisen.

Nå kommer diskusjonen om hvor få asylmottak Norge egentlig kan ha.

– Vi må tilbake til siste halvdel av 90-tallet for å finne lavere ankomster av asylsøkere enn det vi har sett i år. Den nedbyggingen vi må gjennom som resultat av dette, gjør oss sårbare for nye svingninger, sier Forfang.

Dramatisk økning i 2017: Halvparten av asylbarna må ut når de fyller 18 år

Derfor utfordres beredskapen

– Hvis ankomstene fortsetter å være så lave som de er nå, vil nedleggelsen av mottak fortsetter utover høsten, sier Forfang.

Utfordringen er da hvis ankomstene plutselig øker igjen, slik de gjorde i 2015.

– Hvis ankomstene fortsetter å være så lave som de er nå, bygges kapasiteten ganske kraftig ned på mottak og bemanning, og det gjør at beredskapen utfordres en god del. Det gjør at vi har et mindre apparat hvis det plutselig kommer en stor økning i asylsøkere, sier Forfang på pressekonferansen.

Les også: Flertall for ny lov om hva slags omsorg asylbarna egentlig har krav på

Derfor er ankomstene rekordlave

I år har det altså bare kommet 2380 asylsøkere til Norge. Men hele 52 prosent av dem er asylsøkere som Norge relokaliserer fra Hellas og Italia, fordi Norge sa ja til å delta i EUs asyldugnad.

– Tar vi med de relokaliserte, har det vært en økning på 40 prosent i forhold til samme periode i fjor. Tar vi ikke med dem, er det en nedgang på en tredjedel i forhold til i fjor, sier Forfang.

– Den avtalen vi inngikk med EU gikk ut på at vi skulle ta imot 1500 relokaliserte, og det er nå fullført, sier han.

Storskog og 2015-flyktningene: Så mange har fått avslag

24 prosent av alle dem som kom til Norge under flyktningkrisen i 2015, har fått avslag på sin asylsøknad.

54 prosent har fått en eller annen form for opphold.

Av dem som kom over Storskog, har hele 40 prosent fått avslag, og bare 31 prosent har fått en eller annen form for opphold.

– Det er fordi de ikke har et beskyttelsesbehov, de har ikke kunnet sannsynliggjøre at de ikke har et beskyttelsesbehov. De kommer fra mange ulike land, for eksempel Afghanistan, Bangladesh eller Egypt, sier Forfang.

Uro i mottakene for enslige mindreårige

Etter at andelen som fikk midlertidig opphold skjøt fart fra høsten i fjor, så UDI en betydelig forverring i situasjonen for enslige mindreårige på norske mottak. Mottaksledere rapporterte om selvmordsforsøk, angst, skolevegring og uro.

Nå har situasjonen roet seg noe.

Les også

Mer om

  1. Utlendingsdirektoratet
  2. Innvandring

Flere artikler

  1. Dramatisk økning i 2017: Halvparten av asylbarna må ut når de fyller 18 år

  2. Asylbarna som må ut: Mustafa er fengslet

  3. Asylbarna: Kjempekø av barn som skal sendes ut i høst

  4. Evig vingling fra Arbeiderpartiet

  5. Få asylsøkere til Norge i juli

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder