John Alvheim ble 75 år gammel. Bildet er fra lanseringen av hans selvbiografi i høst. Foto: Andrea Gjestvang

- En gigant i norsk politikk er borte

(VG Nett) Fremskrittsparti-politikeren John Alvheim er død, 75 år gammel.

Publisert:

Frp-formann Carl I. Hagen opplyser i dag at den folkekjære politikeren med det sterke sosiale engasjementet er død.

- Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om John Ingolf Alvheims bortgang, meddeler formann i FrP, Carl I. Hagen.

Hagen roser sin tidligere partifelle for å være en stor og markant helsepolitiker.

- Med Alvheims bortgang har Fremskrittspartiet mistet en av sine mest markante politikere noen sinne. Han var en gigant. John var et medmenneske i ordets rette forstand. Han var oppriktig opptatt av de svakeste i samfunnet, og kjempet blant annet frem behandlingstilbud for narkomane. Sammen med Tore Tønne var Alvheim også en av arkitektene bak sykehusreformen, sier Hagen.

Alvheim døde klokken 11 mandag formiddag etter å ha vært syk i lengre tid.

BLE HYLLET: John Alvheim trakk seg fra sine politiske verv på Frps landsmøte i mai i år. Her er han på vei opp på scenen for å motta en takk fra partiet. Foto: Rolf Jarle Ødegaard

- Han har vært syk og innlagt på sykehus med mange operasjoner i sju uker med alle de komplikasjoner han kunne få. Men vi hadde håpet at han kunne bli bedre, men det gikk dessverre ikke, sier Hagen til NRK Telemark.

Den folkekjære politikeren etterlater seg en familie i sorg.

- Våre tanker går først og fremst til hans kone Aune-Liisa og hans familie som i dag har mistet et kjært familiemedlem, står det i en pressemelding fra Frp.

Ville ta seg av familien
John Alvheim var en markant helsepolitiker. Han ledet helse- og sosialkomiteen på Stortinget fra 2001 inntil han gikk av ved valget i høst. Han var nestleder i komiteen fra 1993 til 2001.
I mai i år møtte John Alvheim VG Nett-leserne i Tett på nett.

- Jeg vil prøve å holde meg unna politikken så langt det gjør seg gjøre. Jeg vil nå gjøre noe annet i livet mitt på fritiden enn politikk. Ta meg mer av familie og gjøre ting jeg ikke har hatt tid til tidligere. Så jeg tar farvel med politikken nå, sa Alvheim i mai.

Les hele nettmøtet her.De svakes talsmann
Alvheim var utdannet sykepleier og diakon. Han hadde et sterkt sosialt engasjement, og tok ofte de svake gruppene i samfunnet

- EN GIGANT: - En gigant i norsk helsepolitikk er borte, sier Frp-formann Carl I. Hagen. Her er de to sammen på landsmøtet i vår. Foto: Rolf Jarle Ødegaard

i forsvar. Ofte kritiserte han det norske helsevesenet.

Han var særlig opptatt av forholdene for de eldre og de syke, og brukte ofte ord som «uverdig» i beskrivelsen av hvordan disse gruppene ble behandlet.

- Det offentlige har ikke respekt for eldre mennesker. De behandles som annenrangs borgere, sa Alvheim til VG Nett i september i år, etter at VG hadde avslørt at maten de eldre serveres er næringsfattig og smaker vondt.

På landsmøtet i mai sa Alvheim fra seg alle verv i Frp. Med tårer i øynene takket han Carl I. Hagen og hans kone Eli, i tillegg til velgerne.

Alvheim han ble medlem av Fremskrittspartiet var Alheim med i Kristelig Folkeparti. Han var bystyremedlem for KrF i Notodden i flere perioder fra 1967 og satt som medlem i formannskapet.

Etter et dramatisk brudd med KrF ble han etter kort tid med i FrP. I 1989 ble han valgt inn på Stortinget som representant for Frp i Telemark. Han var da direktør ved Notodden sykehus.

Ga ut biografi
I Frp var han formann i Notodden Frp 1984-88 og formann i Telemark Frp 1985-91. Han var medlem av Frps landsstyre og sentralstyre fra 1986. Fra 2001 til våren 2005 var han partiets andre nestformann.

Alvheim ble født 21. mai i 1930. Han kom fra små kår på Øygarden i Hordaland.

30. september i år ble den autoriserte biografien om Alvheim lansert.

Boken fikk stor oppmerksomhet, fordi Alvheim hevdet at partiledelsen i Frp løy i Søviknes-saken, og at de tidlig fikk vite hva som var skjedd da daværende politisk nestformann Terje Søviknes innrømmet å ha hatt et seksuell omgang med en ung jente på et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

I boken, som er ført i pennen av Arvid Møller, trekker Alvheim fram to hendelser fra sin tid på Stortinget: Sin kamp for metadonbruk for sprøytenarkomane og Tore Tønnes død.

Han mente at sentrale politikere og deler av mediene var den indirekte årsaken til at daværende helseminister Tore Tønne (Ap) tok sitt eget liv.

I respekt for John I. Alvheims minne vil FrPs representanter ikke delta i offentlige politiske debatter i dag, mandag 5. desember.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder