Nedgang på 40 prosent i fraværet i videregående skole

Den omstridte fraværsgrensen har gitt resultater, ifølge regjeringen. Antall fraværsdager i den videregående skolen har gått ned med 40 prosent.

 • Eirik Tufteland Kroken

Artikkelen er over tre år gammel

Det er også nedgang en nedgang på 33 prosent i fraværet om man måler i antall timer.

Ifølge regjeringen er det også færre elever som slutter underveis i skoleåret – og færre som ikke får karakter i ett eller flere fag.

– Tallene viser at elevene er mye mer til stede på skolen og at færre faller fra underveis i skoleåret. Dette er veldig bra og viser at fraværsgrensen har virket slik den skulle, sier statsminister Erna Solberg (H).

Fraværsgrensen: Elever streiket i protest

– De pisker elever til skolebenken

Den omstridte fraværsgrensen ble innført i fjor høst og går ut på at elevene mister retten til karakter i et fag dersom de har ugyldig fravær i mer enn ti prosent av timene i faget. Fravær som er dokumentert er gyldig fravær.

– Det er ikke en overraskelse at fraværet går ned når man pisker elevene til skolebenken slik regjeringen har gjort, sier Rahman Chaudhry, nyvalgt leder i Elevorganisasjonen.

Han mener regjeringen ikke tar problemet på alvor:

– Frafall er ikke et isolert problem, fortsatt er det tre prosent av elevene som dropper ut. For å sørge for at de møter opp på skolen må vi ta tak i de underliggende problemene, sier han og utdyper:

Kunnskapsministeren fornøyd

– Vi trenger for eksempel flere lærere per elev, vi må gjøre noe med skolebyggene og vi trenger et yrkesfagløft. Frafall er summen av alt som må fikses i den norske skolen, det kan ikke løses av et enkelt tiltak.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og statsministeren presenterte tallene sammen onsdag. De mener resultatet viser at regjeringens politikk fungerer slik den skal:

– Mange fryktet at fraværsgrensen ville føre til at flere elever ikke fikk karakter i fag og at flere sluttet i videregående. Tallene viser det motsatte, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Vil avvikle regelen

Da regjeringen foreslo å innføre fraværsgrensen mente elevorganisasjonen at det ikke kom til å fungere, at fraværet ikke ville gå ned.

Nå godtar de at det har skjedd, men spør til hvilken pris det har vært.

– Fraværsgrensen burde avviklers, den hører ikke hjemme i den norske skolen, som bygger på tillit. Nå tvinger vi elever til å komme på skolebenken selv om de er syke eller demotiverte eller har andre gode grunner som de ikke får dokumentert, sier Chaudhry.

Han mener grensen går på bekostning av en elevgruppe som allerede er utsatt.

– Det er elever som ikke klarer å dokumentere sykefraværet. Borteboere for eksempel. Fraværsgrensen tar ikke hensyn til dem.

VG/NTB

Flere artikler

 1. Fraværet på videregående stuper: – Ikke rart når elever piskes til å komme på skolen

 2. Fraværet på videregående holder seg lavt: Elevorganisasjonen ikke imponert

 3. Fraværsgrensa bør på plass igjen fra høsten av!

 4. Skoleelever forfalsket rundt 40 legeerklæringer

 5. Russetopp: – Flere kommer beruset på skolen for å unngå fravær

Fra andre aviser

 1. BT mener: Det er riktig å kreve at elever skal møte på skolen

  Bergens Tidende
 2. Fraværet sank med 40 prosent i videregående skole

  Fædrelandsvennen
 3. Elevers fravær sank med 40 prosent 

  Bergens Tidende
 4. Sjekk om det har vært nedgang i fraværet på din videregående skole

  Aftenposten
 5. Aftenposten mener: Fraværsgrensen må bestå

  Aftenposten
 6. Nye fraværsregler: Hvordan gikk det med andelen dropouts?

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder