MØTTE PRESSEN: Politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt, politidirektør Øystein Mæland og avtroppende Oslo-politimester Anstein Gjengedal uttalte seg om 22. juli-kommisjonens rapport på en pressekonferanse mandag. Foto: Scanpix

Legger skylden på polititoppene

(VG Nett) Det norske folk mener politiets toppledelse bærer det største ansvaret for den dårlige sikkerhetsberedskapen i Norge før 22. juli.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det viser en spørreundersøkelse meningsmålingsbyrået InFact utførte på vegne av VG i går kveld.

En tredjedel, 33,3 prosent, peker nemlig på politiets toppledelse, etter at 22. julikommisjonen mandag denne uken la frem en rapport som dokumenterte store mangler og svakheter i politiets ledelse, organisasjon og utstyr da terroren rammet i fjor sommer.

Ansvar

Men i likhet med kommisjonen mener også folket at statsminister Jens Stoltenberg bærer et tungt ansvar for den dårlige sikkerhetsberedskapen.

VG MENER: Jens Stoltenberg bør gå av.

Som svar på spørsmålet «Hvem mener du har hovedansvaret for at Norge hadde dårlig sikkerhetsberedskap før 22. juli 2011», mener 28,1 prosent at hovedansvaret hviler på ham.

- Slik spørsmålet er stilt mener jeg det politiske ansvaret er større enn det som avspeilet i svaret i undersøkelsen. Det er et politisk ansvar, det kan ingen bortforklare. Noe av det som har blitt mest kritisert er det dårlige sambandet, IKT-situasjonen og bemanningen på operasjonssentralene, sier Arne Johannessen, leder for Politiets Fellesforbund til VG Nett.

Har ansvar

Statsminister Jens Stoltenberg har gjentatt flere ganger at han har det øverste ansvaret for det som gikk galt før og under terrorangrepet 22. juli.

Saken fortsetter under bildet.

GÅR, GÅR IKKE: Statsminister Jens Stoltenberg måtte gå fra studio til studio og diskutere kommisjonens rapport mandag. Her er han i en trapp hos NRK. Foto: Helge Mikalsen

- Hva legger du i at du har det øverste ansvaret?

- At jeg har det øverste ansvaret for beredskap i Norge som statsminister. Det gjelder politi, forsvar, helse, brann, andre redningsetater. Det ansvaret tar jeg veldig alvorlig, fordi det er blant de mest grunnleggende oppgaver staten har å sikre borgernes sikkerhet. Men i tillegg er det viktig å understreke - det at jeg har det øverste ansvaret for beredskapen må ikke gjøre at ikke andre tar ansvar, sier sa Stoltenberg til VG mandag.

Han fortsetter:

- Selvsagt er det riktig at det konstitusjonelle ansvaret for politiet ligger i Justisdepartementet, det konstitusjonelle ansvaret for statsbygg ligger i Fornyingsdepartementet, og at ansvaret for sykehusene, og helseberedskapen ligger i Helsedepartementet. At jeg har det øverste ansvaret endrer jo ikke det, sier Stoltenberg.

Støtte hos Ap

Ikke uventet viser VGs undersøkelse at bare 8,8 prosent av de spurte som oppgir at de er arbeiderpartivelgere mener det er statsministeren som har hovedansvaret, mens 46,8 prosent av Frps velgere og 45,4 prosent av Høyres velgere gir Stoltenberg skylden.

44,8 prosent av Ap-velgerne skylder på politiets ledelse, mens bare 24,6 prosent av Frps velgere gjør det samme.

Skepsis til politiet

I undersøkelsen spørte også VG i hvilken grad politiet er i stand til å håndtere fremtidige trusler og eventuelle terrorangrep.

Over en tredjedel av de spurte, 36,3 prosent, er skeptiske, eller svært skeptiske til politiets evne til å stoppe nye angrep. 24,9 prosent er positive, eller svært positive, til at politiet vil klare å håndtere en ny terroraksjon.

- Jeg forstår resultatet godt. Dette er selvfølgelig preget av den flengende kritikken fra kommisjonen. Det er ikke dermed sagt at det avspeiler virkeligheten fullt ut, men det er forståelig at det blir sånn. Politidirektøren og Justisministeren har nå et meget stort ansvar for at politiet gjenvinner tilliten, at folk vet at politiet er de aller beste når ting går galt, sier Johannessen til VG.

Helse-støtte

Noen som har grunn til å glede seg over VGs undersøkelse er helsevesenet.

LA FREM: Alexandra Bech Gjørv la frem 22. juli-kommisjonens rapport mandag.

22. julikommisjonen slår fast at til tross for enkelte mindre mangler fungerte helsevesenets kriseplan svært godt. Flere store sykehus samarbeidet meget bra, det ble mobilisert en bemanning for å takle en enda større krise enn den som inntraff, og innsatsen helsepersonalet gjorde for å redde liv var av svært høy klasse.

Styrket

Dette har tydeligvis folket merket seg ved. 34 prosent av de spurte sier at tilliten til helsevesenet er styrket etter rapporten, mens bare 7,6 prosent sier tilliten er svekket.

45,6 prosent svarer at deres tillit til helsevesenet ikke er påvirket av innholdet i 22. julikommisjonens rapport.
Politidirektoratet ønsker ikke kommentere undersøkelsen overfor VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder