SVINEINFLUENSA: Nok en gård i Nord-Trøndelag er rammet av svineinfluensa. Illustrasjonsfoto: Kristian Helgesen

- Smitten bør stoppes med masseslakt

(VG Nett) Svinebøndenes interesseorganiasjon Norsvin anbefaler at svinebesetningen ved gårdene i Nord-Trøndelag masseslaktes for å hindre ytterligere spredning.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Mattilsynet | Statens tilsyn for planter, fisk, dyr og næringsmidlerHjem - Veterinærinstituttet

Mandag kveld ble det kjent at det er påvist svineinfluensa ved nok en svinefarm i Nord-Trøndelag. Dette er det andre tilfellet på tre dager. Styreleder Kristin Ianssen i Norsvin følger smitteovervåkningen tett.

- Det er en god og en dårlig nyhet i dette. Den dårlige nyheten er at det er påvist nok et tilfelle, mens den gode nyheten er at dette er i samme område som det første tilfellet. Det betyr at smitten foreløpig er geografisk begrenset, sier hun til VG Nett.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Nett her

Det er tatt totalt elleve prøver av gårder i Nord-Trøndelag, hvorav to altså har testet positivt. En tredje prøve var negativ, mens man nå venter på svarprøvene på de resterende. Det var også fryktet at smitten hadde rammet en gård i Hedmark, men også dette ble avkreftet mandag kveld.

Ianssen sier at hun mener smitten nå må begrenses ved masseslakt av grisene på de to gårdene som har testet positivt.

- Vi mener at smitten må begrenses og aller helst stoppes ved å slakte og destruere dyrene, sier hun.

LES OGSÅ:Brekk: - Ser alvorlig på svineinfluensa

- Alvorlig vekker

Dette er første gang svineinfluensa er påvist hos norsk gris. Hele svinenæringen holder nå pusten i påvente av prøvesvarene og utviklingen de neste dagene.

- Vi venter spent på de siste prøvene. Hvis vi greier å stoppe dette vil det gi oss pusterom i påvente av en vaksine. Jeg tror dette har gitt hele næringen en alvorlig vekker og vist at det faktisk smitter. Jeg tror dette vil gjøre et sterkt inntrykk og føre til at bøndene blir mer forsiktige for å beskytte grisen, sier Ianssen.

TETT PÅ NETT:Avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet svarte på spørsmål om H1N1-vaksinen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ANALYSE: Forsker Turhan Markussen (t.v.) og ingeniør Faisal Suhel ved veterinærinstituttet gjennomførte en real-time PCR-analyse på prøver tatt av svin i Nord Trøndelag for å avdekke svineinfluensa mandag ettermiddag. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix


Norsvin har tidligere ment at svineprodusenter bør prioriteres for vaksinasjon, men har fått klart nei fra Folkehelseinstituttet.

- Vi står fortsatt fast ved det, og oppfordrer svineprodusenter til å være frampå og bestille legetime når vaksinen kommer til deres kommune.

LES OGSÅ:Svineprodusenter vil ha prioritet, men får nei

Bekymret

Styreleder i Nortura, Sveinung Svebestad, setter nå sin lit til at smitten stoppes.

- Det er veldig uheldig at en ny gård er rammet av viruset. Jeg håper Mattilsynet klarer å begrense spredningen.

- Er masseslakt en mulig løsning for at ikke viruset skal spre seg?

- Ja, det er det, eventuelt en annen form for isolering. Vi stiller oss lojalt bak tiltakene som Mattilsynet iverksetter.

- Er du bekymret?

- Jeg er helt klart bekymret. Norge har nærmest vært skånet for sykdommen, og det ville vært trist om den skal slå ut for fullt nå.

Mattilsynet varslet at de tidligst tirsdag vil beordre nedslakting av svinebesetninger smittet av H1N1-viruset.

- Ingen krisestemning

Det var på gården til bonden Jarle Grenne smitten først ble oppdaget. Da en i familien fikk påvist H1N1-viruset sjekket han også om dyrene hadde fått influensa.

- Det er ingen krisestemning, men vi er usikre på hva som vil skje framover. Alt er opp til Mattilsynet. De vet visst ikke heller helt hvordan de skal håndtere dette, sier Grenne til Levanger-Avisa.

Han forteller at det er mellom 700 og 800 griser på gården og at mange snart er klare for levering til slakt.

Landbruksdepartementet gikk mandag kveld ut med en pressemelding der det ble presisert at det ikke er farlig for mennesker å spise svinekjøtt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder