Nesten 27.000 pass på avveie i fjor

Stadig flere pass blir meldt tapt. I fjor ble det levert inn 26.797 tapsmeldinger. Av disse passene var 2. 288 meldt stjålet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

For to år siden var rundt 25.000 pass på avveie, men bare 971 meldt stjålet. Det kan bety at flere har spesialisert seg på passtyverier, selv om feilmarginen for hvor mange pass som kommer i urettmessige hender er stor.

Politidirektoratet opplyser at hvis noen forsøker å bruke et stjålet pass i en grensekontroll, og passet blir kontrollert opp mot det sentrale registeret, blir man stoppet. Alle meldte og stjålne pass kommer i det sentrale registeret.

Les også: Politiet har fornyet 40.000 plass

Fingeravtrykk

I april i fjor innførte politiet lagring av fingeravtrykk i pass for å gjøre passene tryggere og vanskeligere å manipulere.

Lagringen av fingeravtrykk i pass er et krav fra EU, og alle medlemslandene jobber med å innføre den nye teknologien. Det vil bidra til å gjøre forfalskning mye vanskeligere i Schengen-området.

- Det jobbes med å utplassere utstyret for lesning av fingeravtrykk ved grensekontrollene, sier seniorrådgiver Unni Norum i Politidirektoratet til NTB.

10 arbeidsdager

Med påsken snart i vente og deretter planlegging av sommerferien, er det også høysesong for utstedelser av nye pass.

Tradisjonelt er det lang ventetid og behandlingstid ved passkontorene for dem som er sent ute. Det kan ta inntil 10 arbeidsdager fra søknaden leveres inn til passet kommer i posten eller kan hentes på politistasjonen.

- Erfaringer fra tidligere år viser at antall passøknader stiger markert i tiden fra mars fram til juli, som er den måneden flest søker om pass. Dette innebærer at køene på passkontorene i tiden fremover kommer til å bli lengre og lengre. Dersom du i løpet av de nærmeste månedene trenger nytt pass, kan det være en fordel allerede nå å søke om nytt pass, sier Steinar Talgø, seksjonssjef i juridisk seksjon i Politidirektoratet.

Svakhet i pass

Maskinlesbare pass som er utstedt mellom 1999 og utløpet av september 2005, har en svakhet som gjør at personaliasiden i enkelte tilfelle kan løsne eller brekke.

Med et slikt pass anbefaler Politidirektoratet at en i god tid før en skal reise, undersøker om siden er i ferd med å løsne. Begynner personaliasiden å løsne, bør en straks kontakte passkontoret og få utstedt nytt gebyrfritt pass for den gjenstående delen av gyldighetstiden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder