BETYDELIGE SNØMENGDER: Snøen som lavet ned på Østlandet natt til 2. juledag bød på utfordringer for mange bilister, som her på Slattum i Nittedal hvor det krevde manuell innsats for å komme både inn og ut av parkeringsplassene. Foto: SCANPIX

Snøkaos på Østlandet - men få forsinkelser

Hundrevis har hatt behov for bilberging

Brøytemannskapene har jobbet i hele natt

(VG Nett) I hele natt har snøen lavet ned på Østlandet. Folk oppfordres til å holde seg innendørs.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Hvis folk i Oslo-området ikke må ut, bør de holde seg inne. Vær tålmodige, sier operatør ved Veitrafikksentralen Oslo, Neel Irgens, til VG Nett lørdag morgen.

Trafikkmeldinger:Sjekk de viktigste meldingene her

Ifølge Irgens er alle veier i Oslo og Akershus dekket av store mengder med snø. Brøytemannskaper jobber nå på spreng.

- Jeg vet ikke når de vil være ferdige, men det kan være lurt å holde seg inne inntil de har fått gjort jobben sin. Det er ikke direkte utrygt å ferdes utendørs, men det kan være lurt å tilbringe formiddagen inne, sier Irgens.

Protokoll:Send inn dine bilder fra snøværet

* Tog

Hos NSB har ikke nedbørsmengdene bydd på problemer foreløpig. Det er Jernbaneverket som har ansvaret for snørydding langs skinnene, og snøplogene går nå for fullt på Østlandet.

- Det er bare småforsinkelser trass i snømengdene, sier Inge Hjertås i Jernbaneverket til VG Nett i 8-tiden lørdag morgen.

* Fly

- Vi har ikke så veldig mange flyavganger i dag, og det er bra. Nå kjører brøytevognene våre for fullt. Vi bruker kun én rullebane frem til klokka ett, men det vil ikke medføre store driftmessige problemer, sier pressevakt Sofie Bruun ved Oslo Lufthavn.

Flytider:Sjekk avganger og ankomster her (oppdateres fortløpende)

På grunn av mye snø på veiene i Øvre Romerrike har sikkerhetsvaktene problemer med å komme seg på jobb. For folk som skal reise med fly 2.juledag vil det kunne bety lengre køer i sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Bruun regner imidlertid med å kunne åpne flere sluser etterhvert, når de ansatte har fått kjempet seg gjennom snøkaoset.

* Trikk og T-bane

Samtlige seks T-banelinjer i Oslo vil oppleve store forsinkelser på grunn av snøfallet, ifølge Trafikanten.no. Det må også påregnes betydelige forsinkelser dersom du skal reise med trikken i hovedstaden i dag.

- Dovrefjell dekket av snø og slaps

Torsdag ble det sendt ut et spesialvarsel hvor trafikanter ble advart mot vanskelige kjøreforhold på Østlandet. Både fredag og lørdag fortsatte snøen å lave ned i landsdelen, og trafikanter blir igjen bedt om å være ekstremt forsiktige i trafikken.

Les også:Varsler sprengkulde på Østlandet

Hovedveiene E6 og E18 er nedsnødde og glatte. Brøytemannskapene jobbet fredag kveld på spreng for å rydde unna snøen.

- E6 fra Oslo og helt opp mot Dovrefjell er dekket av snø og slaps, og det er fare for glatte partier. Det snør mye og alt tilgjengelig brøytemannskap er ute, sa operatør Gun Aaserudhagen i Veitrafikksentralen Oslo til VG Nett i går kveld.

Les også:Slik måker du riktig

Det meldes om liknende kjøreforhold på hovedveiene gjennom Østfold mot Sverige.

- Folk må ta det med ro og kjøre etter forholdene, sier Aaserudhagen.

Artikkelen fortsetter under bildet

LASTEBIL I GRØFTA: Viking Redningstjeneste har i løpet av kvelden hjulpet mange trafikanter med problemer på nedsnødde og glatte veier. Denne lastebilen kjørte av veien i Valdres nå i kveld. Foto: Viking Redningstjeneste

VG Nett har både i går kveld og i dag morges fått flere henvendelser fra mennesker som sliter seg frem på nedsnødde veier. Roy Valle satt fredag kveld i bilen på vei fra Treungen til Drangedal i Telemark.

- Det snør og det blåser. Etter mitt syn har det ikke vært brøyta på flere timer, man ser nesten ikke veien i det hele tatt fordi brøytekantene går over refleksen på brøytestikkene. Det er ille, sa Valle, som kunne opplyse om at det gikk svært sakte i snøføyka.

Glatt føre

På E18 mellom Oslo og Sørlandet advares det mot snø i veibanen og generelt glatt føre. Også her gjøres det som er mulig for å holde veiene frie for snø.

- Alt tilgjengelig mannskap er ute og jobber, men vi klarer ikke være overalt hele tiden. Det kommer veldig mye snø nå, og under slike forhold vil det alltid være for lite folk til å rydde veiene, sier operatør Tone Borgersen i Veitrafikksentralen Sør til VG Nett.

Les oppdaterte veimeldinger på VG Nett Bil og motor

Les også:Slik kommer du deg trygt hjem til jul

Spesielt vanskelig skal kjøreforholdene være gjennom Vestfold.

- På E18 i Vestfold, Telemark og Buskerud er det hvitt og delvis bart i sporene på veien, sier Borgersen.

Vestfold politidistrikt opplyser at de så langt i dag har vært spart for stygge ulykker, men ber folk om å bruke hodet.

- Det snør og blåser og fokker seg igjen, så det er ikke så lett for brøytemannskapene. Folk må ta det med ro og kjøre pent, sier operasjonsleder Petter Aronsen i Vestfold politidistrikt til VG Nett.

Veivesenets informasjon om juletrafikken

Stengte veier jul og nyttår

Her er status for fjellovergangene:Sør-NorgeogNord-Norge

SNØ I VEIEN: Det advares mot snø, glatte veier og generelt vanskelige kjøreforhold på Østlandet i kveld. Her et bilde fra E18 i Ski tidligere i dag. Foto: Stian Eisenträger

Mange trenger bilberging

Bergningsselskapet Falck fikk i løpet av gårsdagen inn rundt 550 meldinger - over 200 flere enn 1. juledag i fjor - fra folk som har kollidert, kjørt av veien og kjørt seg fast i snøen.

- Det drar seg til med jobber i Oslo-området, Østfold, Buskerud og Vestfold, men det er også en del å gjøre lenger sør og vest. Det detter inn jobber der det står om fastkjørte biler. Så er det litt kollisjoner og utforkjøringer, sa informasjonsansvarlig Irene Røsholt i Falck til VG Nett fredag kveld.

Likevel kunne det vært desto verre om det var større trafikk på veiene.

- Det ville vært verre om det var en vanlig ukedag og ikke 1. juledag, men en del forflytter seg kanskje nå på kveldstid, sier Røsholt.

SJEKK VÆRET DER DU BOR PÅ PENT.NO

- 1. juledag er statistisk sett en ganske rolig dag med relativt lite bilister, men vi ligger på en grei oppdragsmengede. Snøen gjør at det er vanskelige føreforhold, og da får vi en del å gjøre, sa vaktleder Magne Haugland ved alarmsentralen til Viking Bergingstjeneste.

I likhet med sin kollega i Falck kunne han fortelle om mange biler som hadde kjørt seg fast i snøværet.

- Det er mye enkle fastkjøringer, der bilene sklir av veien og sånne ting. Det er veldig sleipt mange steder. Vi har også en del flate batterier i forbindelse med kulde, og det er særlig på fjellet, sa Haugland.

BILBERGING: Viking Redningstjeneste og Falck har i dag måttet hjelpe flere hundre kunder med bilberging. Her får en uheldig trafikant i Rogaland hjelp tidligere i dag. Foto: Viking Redningstjeneste

Flere trafikkuhell

Det ble rapportert om flere trafikkuhell på Østlandet 1. juledag. Østlandets Blad meldte om tre utforkjøringer i Follo, men uten at personer skal ha kommet alvorlig til skade.

I Bærum opplyser politiet at det bare var tilfeldigheter at ikke liv gikk tapt da en Mercedes stasjonsvogn kjørte av veien og gjerdestolper gjennomboret bilen. Sjåføren slapp unna hendelsen med noen kuttskader i hodet.

- Dette var ikke langt unna en dødsulykke. Det er bare flaks som gjorde at ikke liv gikk tapt, sa politiets innsatsleder John Olav Svartås til Budstikka.

I går ettermiddag ble en person ble skadet da en personbil kjørte i fjellveggen på riksvei 22 mellom Degernes og Halden.

Også i Vestfold melder politiet at det har vært et par mindre trafikkuhell i løpet av dagen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder