STERKERE LUT: Frps sosialbyråd i Oslo er selv redd for å gå hjem fra jobb i Oslo rådhus når kveldmørket faller på. Hun krever langt sterkere tiltak for å bli kvitt overfallsvoldtektene i hovedstaden. Foto: Simen Grytøyr

Frp-Sylvi: - Du kan ikke være trygg noen plass i Oslo

Vil innføre livstidsstraff for serievoldtektsmenn ** Redd for å dra hjem fra jobb på kveldstid

(VG Nett) Byråd i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp), er skremt etter ny voldtektsbølge. Nå krever hun beinharde tiltak, og vil sperre serievoldtektsmenn inne for resten av livet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Listhaug sier hun er skremt etter at det den siste uken har kommet flere meldinger om mulige voldtekter i Oslo og andre steder i landet.

FØLG VALGKAMPEN PÅ FACEBOOK

Tidligere i sommer meldte Oslo-poltiet om en økning på nær sju prosent i antall anmeldte voldtekter.

Livstidsstraff

Listhaug foreslår nå at straffenivået for voldtektsforbrytelser skal heves dramatisk.

- Utgangspunktet er at voldtektsforbrytelser skal straffes med åtte års fengsel, mot dagens fire år. I tillegg må personer som begår tre voldtekter dømmes til forvaring på livstid. Har du blitt dømt tre ganger, så har du brukt opp dine sjanser, sier Frp-byråden til VG Nett.

Listhaug sier hun også ønsker livstid for andre alvorlige forbrytelser som gjentas tre ganger eller mer.

Listhaug lanserer forslaget halvannet år etter at hun foreslo å henge opp plakater med bilder av voldtektsforbrytere for å advare befolkningn.

LES SAKEN: Vil advare mot voldtektsforbrytere med plakater

Den gang ble forslaget skutt ned og slaktet av politikere fra flere partier.

- Ikke trygg noe sted i byen

Hun lanserer forslaget, som ikke er vedtatt i Frps partiprogram, fordi hun mener det må sterkere lut til for å demme opp for voldtektsbølgen i Oslo.

- Den voldtektsbølgen vi ser er forferdelig. Nesten daglig er det nye meldinger om voldtekter, også i mindre byer. Dette uvesenet må vi til livs, og da må det tøffere tiltak til. Først og fremst er jeg opptatt av at disse folkene ikke skal tilbake på gatene og skaffe seg nye offer, sier Frp-politikeren.

Sylvi Listhaug sier hun personlig er redd for å bevege seg rundt i Oslos gater når kveldsmørket faller på.

Hva må fikses der du bor? SI FRA PÅ VG NETT!

- Jeg føler meg ikke trygg. Hvis jeg jobber sent, så bruker jeg å ta drosje hjem fordi jeg ikke liker å gå ute. Jeg prøver å unngå å gå alene i byen. Man vet aldri hvor dette kan skje. Nylig var det en hendelse i Slottsparken. Du kan si at du er ikke trygg noe sted i byen for at disse folkene skal slå til, sier Listhaug.

- Alle må ta forholdsregler

- Er dette et realistisk bilde på situasjonen i Oslo, eller skremmer du folk med denne beskrivelsen, tror du?

- Jeg håper jeg er med på å bevisstgjøre folk. Det er mange som har bedt folk om å gå sammen hjem fra byen eller ta drosje. Det er ikke snakk om å skremme noen, men om at alle må ta sine forholdsregler. Vi må sammen gjøre alt vi kan for å forebygge at dette skjer, sier hun.

Frp-byråden mener at det også skal iverksettes andre tiltak, utover det rent strafferettslige.

- Vi må ha mye mer politi ut på gatene i Oslo, for å skape trygghet. I tillegg kan vi gjøre enkle ting som å skaffe mer gatebelysning. Men det viktigste er å sette inn de store tiltakene som gir størst effekt, sier Listhaug.

- Terskelen vil øke

Listhaug mener risikoen for at noen vil begå voldtekt dersom de risikerer livstidsstraff vil synke.

Få siste nytt om valgkampen på Facebook

- Dette vil føre til at terskelen for å begå denne typen kriminalitet vil økes. Samfunnet blir skjermet mot personer som gjentatte ganger bryter norsk lov og ødelegger livet til andre medmennesker. Man kan bare tenke seg hvor ille en voldtekt er. Det er et nesten-drap, sier Listhaug.

Naive

Hun reagerer sterkt på torsdagens nyhetsmeldinger om den voldtektsdømte 32-åringen som voldtok en jente mens han var på permisjon fra fengselet.

- Det er et bilde på hvor naive vi er i justissektoren. Vi kan ikke tolerere at disse menneskene får spasere fritt rundt på gata. Dette handler om tryggheten til jenter og samfunnet som helhet. Disse folkene har ødelagt livet til andre mennesker, og da har jeg ingen sympati med dem, sier Listhaug.

VG Nett har forsøkt å få en kommentar fra Frps justispolitiske talsmann Per Sandberg, uten å lykkes.

Les også

 1. SV legger kriseplan for valgkampinnspurten

  (VG Nett) Elendige meningsmålinger gjør at SV-ledelsen nå legger om hele programmet til partileder Kristin Halvorsen den…
 2. Åpner for å vrake Siv

  (VG Nett) Frp faller som en stein på VGs partibarometer. Nå peker flere i partiet på at utviklingen kan få konsekvenser…
 3. Mot rødt flertall i Oslo

  (VG) Ordførerkjedet glipper for både Carl I. Hagen (Frp) og Fabian Stang (H) i VGs ferske Oslo-barometer: Det viser rødt…
 4. To nye bunnmålinger for SV

  Sosialistisk Venstreparti får en oppslutning på 3,9 og 4,4 prosent på to ferske meningsmålinger og ligger an til å gjøre…
 5. Navarsete nekter å innrømme eiendomsskatt-bløff

  (VG Nett) Mens Liv Signe Navarsete hardnakket har hevdet at retningslinjene for eiendomsskatt er uendret, viser…
 6. Frp og SV sliter på meningsmålingene

  Fremskrittspartiet går mest tilbake på fredagens kommunevalgmåling på TV 2.
 7. 250.000 forhåndsstemmer så langt

  Foran kommune- og fylkestingsvalget for fire år siden ble det avgitt rundt 374.000 forhåndsstemmer.
 8. Sp-topp: Borten Moe burde tatt i mer

  Senterpartiets energi- og miljøpolitiske talsmann Erling Sande mener Ola Borten Moe var puslete i sine karakteristikker…
 9. Forskere innrømmer at utskjelt eldrerapport kan inneholde feil

  (VG Nett) Norsk institutt for by- og regionsforskning slaktet eldreomsorgen i Oslo, men innrømmer nå at presisjonsnivået…
 10. Sp-leder ber Ola Borten Moe (Sp) holde seg hjemme

  Statsråd Ola Borten Moes (Sp) feide med miljøbevegelsen og Bellona gjør at Sp i Bergen ikke vil ha ham på besøk.
 11. Flere sier de vil stemme

  13 prosent av velgerne sier i en ny meningsmåling at det er større sjanse for at de vil bruke stemmeretten i år enn ved…
 12. Frp-ungdom slo Utøya-offeret Anette (18) med partiprogrammet

  (VG Nett) 20-åringen mente Ap utnytter Utøya-terroren i valgkampen. - Fullstendig uakseptabelt, sier Frp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder