Frykter kritikken gjør elevene utrygge

INNENRIKS

Marit Slagsvold opplever Steinerskolen som trygg for hennes og ektemannen Jonas Gahr Støres barn. Hun mener det vil være synd hvis kritikken skremmer bort elever.

Publisert:

Ekteparet Slagsvold/Støre har aldri lagt skjul på at de har latt sine egne barn være elever på Steinerskolen på Hovseter i Oslo. To av parets tre sønner går på Steinerskolen. Nå går Marit Slagsvold ut og forsvarer hvorfor hun har valgt den omdiskuterte Rudolf Steiner-pedagogikken for egne barn.

Hva mener du om steinerskolen? Si det

- Sett på bakgrunn av vinterens oppslag i media kan det virke som om vi har gjort en uopprettelig tabbe: Vi har barn på Steinerskolen, stedet der «kvinnemafiaer» regjerer og lærerne angivelig sparker og slår elevene etter først å ha klassifisert dem i henhold til kategorier fra middelalderen. Vi tilstår dessuten at vi fremdeles ønsker å ha barna våre på en skole som i VG fremstår som en uheldig blanding av hippiekollektiv og konsentrasjonsleir, skriver Slagsvold. Hun har forfattet et innlegg sammen med ni andre foreldre til elever i Steinerskolen.

Avviser ikke kritikken

Innlegget ble nylig publisert i Dagbladet. VG har de siste dagene forsøkt å få Slagsvold og Støre til å utdype sitt forhold til Steinerskolen. Men ingen har villet la seg intervjue.

Slagsvold viser til at leserinnlegget om skolen får frem de viktigste av hennes synspunkter.

Hennes mann, utenriksminister Jonas Gahr Støre ønsker ikke å kommentere saken i det hele tatt.

- Det vil ikke være riktig av ham i hans posisjon å si noe om dette nå, sier kommunikasjonssjef Anne Lene Sandsten i Utenriksdepartementet.

I innlegget skriver imidlertid Støres hustru, Marit Slagsvold, at hun ikke vil avvise kritikken, men balansere inntrykket kritikerne har gitt av skolen.

- Problemet oppstår når mediefokuset blir så ensidig negativt at det fortoner seg mer som en kampanje enn som kritisk journalistikk, skriver Slagsvold.

Vennskapsbok

Hun er utdannet sosiolog og har tidligere jobbet i Barne- og familiedepartementet. Hun har også utgitt en bok om vennskap. Nå advarer hun mot at kritikken mot Steinerskolene vil føre til at Steinerskolene mister trofaste venner.

- Det er synd hvis VGs oppslag skulle skremme barn og foreldre vekk fra et pedagogisk alternativ som gjennom fokus på kunstneriske uttrykk gir barna noen grunnleggende verdier, mener Slagsvold.

Kunnskapsdepartementet har nå satt i gang flere tiltak for å undersøke Steinerskolenes og Steinerhøyskolens praksis. Jonas Gahr Støres regjeringskollega, kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell har tatt avstand fra blant annet Steinerpedagogikkens barnebeskrivelser og fokus på kroppslige ytre trekk.

Her kan du lese mer om