MANGE FØLELSER: Faren til Anders Behring Breivik, Jens Breivik, sier at han kjenner på skyldfølelse og at han angrer på at han ikke gjorde mer for å holde kontakten med sønnen. Foto: NRK Brennpunkt

Breiviks far: - Jeg har mislykkes som far

(VG Nett) Jens Breivik sier at han sliter med mange spørsmål i kjølvannet av sønnens terrorhandlinger 22. juli.

  • Marianne Vikås
  • Jarle Grivi Brenna
  • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

I en Brennpunkt-dokumentar som blir sendt på NRK onsdag kveld snakker Anders Behring Breiviks far, Jens, om sitt forhold til sønnen og om sitt eget liv etter den helsvarte julidagen.

- Jeg får aldri fred i sinn og sjel på grunn av dette, sier Jens Breivik i dokumentaren.

I et intervju med Stavanger Aftenblad som også ble publisert i dag, sier Jens Breivik at han har mislykkes som far. Det utsagnet kom etter at han fortalte journalisten at han ikke har et eneste bilde av sønnen.

LES OGSÅ: Breivik får ikke medisiner

Angrer

Faren, som er bosatt i Frankrike, sier at han leser norske nettaviser hver dag for å holde seg oppdatert på saken. Samtidig raser spørsmålene rundt i hodet hans.

- Kjenner du på skyldfølelse, spør reporteren.

- Ja, på en måte gjør jeg det. Jeg tenker på om jeg burde gjort mer for å få kontakt, men det spørs hva det ville ha utgjort. Kanskje det hadde hjulpet om jeg hadde gjort mer for å få kontakt, sier faren.

- Angrer du på det?

- Ja.

BODDE ALDRI SAMMEN: Jens Breivik har aldri bodd sammen med sønnen, men hadde han på besøk noen ganger. Nå bor faren i Frankrike. Foto: AP

Kontakten mellom Jens Breivik og sønnen ble brutt i 1995. Da var Anders Behring Breivik 16 år. Selv har den terrorsiktede 32-åringen hevdet at det var faren som brøt kontakten, mens faren på sin side hevder det var sønnen som distanserte seg.

LES OGSÅ: Breivik mener at 80 prosent av samtalene er bløff

- Mentalt distansert

Breiviks far har uttalt seg en rekke ganger tidligere, blant annet til VG. Til TV 2 sa han at han ønsket at sønnen tok sitt eget liv, men i Brennpunkt-dokumentaren sier han at han har endret syn - at han uttalte seg i en tilstand av sjokk og raseri.

Jens Breivik har aldri bodd sammen med sønnen, og de få gangene de møttes sier faren at han opplevde sønnen som fraværende og fjern.

- Jeg prøvde å spørre hva han gjorde på skolen. Han ville ikke snakke om det. Jeg spurte om han hadde noen venner. Men han ville ikke snakke noe særlig. Han var mentalt distansert. Han ville leve sitt eget liv, sier faren til Aftenbladet.

Brennpunkt-dokumentaren sendes på NRK 1 klokken 21.40 i kveld.

Mer om

  1. Anders Behring Breivik

Flere artikler

  1. Breiviks stefar: - Jeg synes synd på Anders

  2. Breiviks far vil ikke la seg avhøre av norsk politi

  3. Breiviks far skriver om sønnen

  4. Breivik om farens bok: En av mange bøker om 22. juli

  5. Breivik kan få gå i morens begravelse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder