FRA EGYPT: Bukkehornkløverfrø fra Egypt er mistenkt for å stå bak E.coli-utbruddet i Europa. De kan befinne seg i Wibulls spireblanding som nå trekkes tilbake. Foto: Ap/Nordic Garden

Visste om E.coli-faren i flere dager før nordmenn fikk beskjed

Tok ti dager før norske forbrukere fikk beskjed om E.coli-faren

Mattilsynet skylder på varslingssystem

Svenske myndigheter sier det var norsk selskaps ansvar å si ifra

(VG Nett) Allerede 5. juli visste firmaet Nordic Garden at de hadde solgt frøblandinger som kunne inneholde E.coli i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Likevel fikk ikke norske forbrukere, som frøblandingen har blitt solgt til, vite det av Mattilsynet før ti dager senere.

- Da vi fikk vite hvilke frøblandinger det var, så tok vi kontakt med butikkene som vi hadde distribuert dem til umiddelbart og fikk returnert posene i løpet av timer, sier Roy Bonnegolt i Nordic Garden til VG Nett.

BAKGRUNN: Disse butikkene solgte E.coli-mistenkte spirer

Kundene som kan ha kjøpt frøblandingen i butikkene fikk imidlertid ingen beskjed før Mattilsynet kom med en pressemelding om det fredag.

47 døde

Det er frøblandingen Weibulls, som Nordic Garden har distribuert i Norge, som kan inneholde e.coli-smittede bukkehornsløverfrø. 4. juli ble det kjent at frøene var trukket tilbake i Sverige, men Nordic Garden sa da til VG Nett at slike frø ikke var til salgs i Norge.

LES OGSÅ: Fant frø fra E.coli-mistenkt parti i Sverige

Nå viser det seg at frøene kan være fra samme egyptiske parti som antas å ligge bak det brutale E.coli-utbruddet i Europa. Utbruddet startet i Tyskland og Frankrike i mai og skal ha tatt minst 47 menneskeliv.

Alt i alt skal det ha blitt solgt 16 poser med frøblandingen i fem forskjellige norske butikker siden januar i år.

Det er full forvirring om hvem som egentlig har skylden for at norske forbrukere ikke tidligere fikk høre at frøblandingen kunne inneholde E.coli.

- Har gjort det riktig

Bonnegolt i Nordic Garden sier de har samarbeidet tett med Mattilsynet, og at det er Mattilsynet som vurderer om de skal gå ut med informasjonen eller ikke.

- Det er viktig å si at det ikke er påvist E.coli i disse frøene, men at det bare foreligger en mistanke. I etterklokskapens klare lys er det mulig man burde gått tidligere ut med en pressemelding med informasjonen, men vi har fulgt alle de reglene som gjelder og har gjort dette riktig etter de råd og henvisninger som Mattilsynet har gitt oss. Det har vi også fått tilbakemelding fra Mattilsynet på, sier Bonnegolt.

Mattilsynet er enige, og sier Nordic Garden har gjort akkurat som de skulle. De skylder i stedet på varslingssystemet RASFF, som ikke ga dem beskjed om de mulig smittede frøene før 13. juli, åtte dager senere.

Poenget med RASFF er at landene skal få beskjed umiddelbart etter at noe slikt har skjedd. Dette skjer gjerne samme dag.

Men etter at det svenske selskapet Econova hadde fått vite at det kunne være E.coli i frøene de hadde sendt til Norge, ga svenske myndigheter dem frist til 11. juli på å melde inn hvem de hadde distribuert frøene til. Det førte til at svenske myndigheter ikke fikk meldt inn smittefaren i RASFF før 12. juli og norske myndigheter ikke fikk beskjeden gjennom systemet før dagen etterpå.

Skylder på Nordic Garden

- Econova i Sverige fikk vite om frøene i begynnelsen av juli, og det er ikke uvanlig at det går fem eller seks dager for å spore en forsendelse. Det er ikke så veldig lang tid, sier Jan Sjögren, enhetssjef i Livsmedelsverket i Sverige til VG Nett.

Han sier det svenske selskapet har gjort det de skulle, men mener det er det norske selskapet som skulle ha tatt kontakt med Mattilsynet i Norge i dagene før meldingen kom fra Sverige.

Det kan ikke Nordic Garden si sikkert om de har gjort eller ikke, men understreker at de har fulgt alle prosdedyrene og reglene som gjelder.

- Vet ikke

Mattilsynet sier de ikke vet hvorfor norske forbrukere ikke fikk E.coli-beskjeden før.

- Det vet jeg ikke. Vi fikk ikke meldingen fra varslingssystemet RASFF før 13. juli og hvorfor ikke den kom før, det vet jeg ikke, sier Håkon Petter Brekke, seniorrådgiver i Mattilsynet, til VG Nett.

Burde norske forbrukere fått vite dette før? Diskutér nederst i artikkelen!

Brekke mener beskjeden fra RASFF burde nådd dem tidligere, men understreker at gikk Mattilsynet ut allerede i begynnelsen av juni og advarte norske forbrukere mot å spise rå spirer.

Skal evaluere

Fra Mattilsynet fikk meldingen, gikk det enda to dager før forbrukerne i Norge fikk vite at frøblandingen de hadde kjøpt kunne inneholde E.coli.

LES OGSÅ: Nytt utbrudd av E.coli-smitte - i Frankrike

- Vi jobber ikke om natta med denne saken. Vårt distriktskontor fikk meldingen, så måtte vi undersøke dette. Min kollega satt og skrev denne pressemeldingen i torsdag kveld, og vi godkjente den på morgenmøtet fredag. Vi kan ikke gå ut med informasjonen før vi har undersøkt, sier han.

Nå vil Mattilsynet finne ut hvorfor norske forbrukere ikke fikk E.coli-meldingen før ti dager etter at Nordic Garden hadde fått den. Men også det vil ta litt tid.

-Jeg er helt sikker på at vi kommer til å analysere dette. Men det skjer ikke før etter sommerferien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder