TRENGER POSITIV RESPONS: Ifølge undersøkelsen er det de uregjerlige barna som trenger mest positiv respons. Deres utålmodighet og raseriutbrudd må møtes med tålmodighet, varme, ro og omsorg Foto: Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Studie avliver myte om overaktive barn

Myten om at overaktive barn har lettere for å få atferdsproblemer og havne i dårlige miljøer, blir avlivet i en ny studie. Heller motsatt, ifølge forsker.

  • innenriks.vaktsjef@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Tvert imot ser det ut til at svært aktive småbarn heller utvikler høy selvdisiplin, blir gode til å sette seg mål og klarer å gjennomføre dem, sier forsker Silje Bårdstu ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Aftenposten.

Bårdstu er blant forskerne bak studien «Trivsel og oppvekst i barndom og ungdomstid» (TOPP). De har fulgt over 900 familier i perioden 1993 til 2011.

les også

ADHD-boom blant elever samtidig med karakterkrav og prøvepress

– Hvis de aktive, utadvendte barna får lov til å være seg selv, får ros og utløp for energien sin, har de alle forutsetninger for å klare seg bra, sier Bårdstu.

Forskerne har også studert de mer sjenerte barna, som de mener egentlig er sosialt anlagt, men tør ikke leke med andre.

– De trenger rett og slett å øve seg på å være sosiale i mindre grupper, gjerne med flere sjenerte barn sammen.

Ifølge undersøkelsen er det de uregjerlige barna som trenger mest positiv respons. Deres utålmodighet og raseriutbrudd må møtes med tålmodighet, varme, ro og omsorg, sier Bårdstu.

– Ofte er utageringen et tegn på engstelse og usikkerhet fremfor aggressivitet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder