Vil inspirere andre til bedre dyrevelferd: Her har grisene egen strand

NEDRE SKINNES (VG) Gårdbrukerne Live og Kristoffer Svalastog Skinnes etterlyser en holdningsendring blant forbrukerne, for å sikre bedre dyrevelferd.

 • Toini Thanem
 • Therese Alice Sanne (foto)

Artikkelen er over to år gammel

En av de største utfordringene for Mattilsynet i fjor var dyrevelferden til griser. Blant annet ble det gjort flere urovekkende funn av slaktegriser i svært dårlig forfatning i Rogaland.

les også

Flere varsler om dårlig dyrevelferd enn tidligere

I årsrapporten kommer det frem at det er en stor økning i antall brudd på regelverket når det gjelder dyrehold med svin.

I 400 av tilsynssakene med griser ble det funnet avvik. I ti av tilfellene var det snakk om alvorlig vanskjøtsel av grisene – så alvorlig at flere dyr var døde, eller måtte avlives.

Vil sette et godt eksempel

I en bygd under Norefjell ligger Nedre Skinnes gård, plassert langs Krøderfjorden i Buskerud. Gårdbruker Live Svalastog Skinnes reagerer sterkt når hun leser om de dårlige forholdene flere av slaktegrisene lever i.

– Det er jo helt forferdelig. Jeg får vondt i hjertet av å tenke på at dyr ikke har det bra, sier hun.

les også

Dømt til fengsel for å mate slange med levende dyr

Som et motsvar til problemet, har hun og ektemannen Kristoffer satt seg et mål. De vil bli verdens beste gård på dyrevelferd og miljø. Ekteparet driver regenerativt landbruk, og har både griser, sauer og hester, og dyrene fôres med økologisk soyafritt fôr fra Norge og Norden.

Kristoffer er utdannet siviløkonom og Live har en master i innovasjon. Paret velger likevel å være gårdbrukere, fordi de mener det er det viktigste de kan dedikere seg til.

– Noen må jo begynne et sted. Kanskje kan vi være en inspirasjon for andre som vil drive med gårdsdyr, og som ønsker det beste for dyrene sine.

GRISEBØNDER: Ekteparet Kristoffer og Live Svalastog Skinnes har som mål å bli verdens beste på dyrevelferd. Her mater de grisene sine i Krøderfjorden. Foto: Therese Alice Sanne, VG

Grisene har egen privatstrand

Mellom gården og fjorden ligger «Pig beach» – grisenes privatstrand. Ekteparet vasser ut til et par griser som slapper av i vannkanten, for å mate dem med grønnsaker. På få sekunder kommer resten av griseflokken løpende ut fra skogen, før de plasker ut i vannet. De vil være med på moroa.

les også

Mattilsynet sjokkert over dyreholdet på Sola-gård

– De er ikke akkurat vanskelig å be. Jeg tror jeg ser dem i vannet 90 prosent av gangene jeg går forbi her. Så lenge de kan holde ørene over vann, storkoser de seg, ler Live.

Når grisene ikke er i vannet, går de fritt rundt på beitet i skogen. Ekteparet er opptatt av at dyrene skal få utøve sin naturlige atferd.

– For eksempel får de grave og bruke instinktene som de helst skal ha. De aller fleste griser står jo på betonggulv i trange binger. Og det er nok få som vet at de faktisk elsker å bade!

I år bygger familien dessuten et eget minislakteri, og avlivingen av grisene skjer i skogen på beitet deres.

– Det er fullstendig stressfritt for dem. Avlivingen tar under et sekund med strøm. De aner ikke at noe er i ferd med å skje, og de trenger ikke å flyttes til en annen plass først. Og det at grisene lever et helt liv uten stress, merkes godt på kjøttet også.

les også

Tenåring dømt til fengsel for å ha drept måker

Ønsker en holdningsendring

Ekteparet har i dag 30 griser på gården, og planlegger å få 20 til i løpet av sommeren. De erfarer at folk er villig til å betale ekstra for å kjøpe kjøtt fra dyr som har levd et godt liv, men skulle ønske at dette var en mer utbredt holdning blant forbrukerne.

– Jeg tror grunnen til at det er såpass mange eksempler med dårlig dyrevelferd er at det er et ekstremt høyt prispress i bransjen. Bøndene har ikke nok ressurser til å følge opp dyrene sine, og må tjene penger andre steder for å ha råd til å drive med gris. Dette gjør at dyrene ikke kommer i fokus. De blir bare et produkt, sier Kristoffer.

les også

Verste tørken på 70 år: Kronerulling reddet kyr fra slakt

Han understreker at de aller fleste bøndene vil at dyrene skal ha det bra, og at det er forbrukerne og politikerne som må ta tak dersom den onde sirkelen skal snu.

– Forbrukerne bestemmer hva som blir produsert. Mitt beste råd til alle er å ta bevisste valg i butikken. Tenk litt gjennom hva slags mat du kjøper, og hvorfor.

– Og snakk med venner om det. Skap en bevisstgjøring. Kanskje ikke folk en gang tenker over om kjøttet de bruker i fredagstacoen er dårlig. Hvis man hele tiden vil ha det billigste, så får man det man ber om. Og da blir det ikke bra, legger Live til.

Les også

 1. Håkon kuttet kjøtt – gikk ned 10 kilo

  Ved nyttår veide lege Håkon Lund 103 kilo. Nå veier han 92 kilo, og føler seg bedre både fysisk og mentalt.
  Pluss content
 2. Har anmeldt hesteovergrep: – Det gjør meg morderisk forbannet

  Det mistenkes at noen har hatt seksuell omgang med flere hester i en stall på Skedsmo det siste året.

Mer om

 1. Gris
 2. Dyr
 3. Miljø
 4. Kjøtt
 5. Dyrehelse
 6. Mattilsynet

Flere artikler

 1. Norske grisebønder fortviler etter NRK-dokumentar: – Gjelder ikke hele næringen

 2. Flere av grisebøndene i sjokkdokumentaren får fortsatt levere kjøtt

 3. Høy pris for billig kjøtt

 4. Brennpunkt-dokumentar sjokkerer: – Jeg er forbannet

 5. Alle griser har det ikke vondt, NRK!

Fra andre aviser

 1. Forbrukerne må stole på bransjen: Ingen merkeordning guider til kjøtt fra gris som har hatt det godt

  Aftenposten
 2. Mattilsynet ser ingen markert bedring hos svinebøndene

  Aftenposten
 3. Sp kritiserer reklame med syngende dyr

  Aftenposten
 4. Landbruksministeren varsler oppvask etter TV-dokumentar om svineprodusenter

  Aftenposten
 5. Kastrering uten smertelindring. Spark og slag. Det begynner å bli vanskelig å forsvare svineindustrien.

  Aftenposten
 6. Aftenposten mener: Forbrukerne må få lov til å velge dyrevelferd

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder