ALLE TRE: Statsminister Erna Solberg har hentet inn info fra statsrådene fra alle de tre regjeringspartiene – Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet, for å se om flere enn Sandberg har brudd sikkerhetsreglene. Foto: Tore Kristiansen

Regjeringen innrømmer: Flere har tatt med telefonen til høyrisikoland

Statsministerens kontor har sjekket alle statsråders reiser siden 2015. Flere i regjeringen har tatt med telefonen til Iran, Russland og Kina.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nå vil SV og KrF at kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget skal se på saken.

– Vi kommer til å ta initiativ til at kontrollkomiteen stiller spørsmål så raskt som mulig. For svaret til regjeringen åpner et hav av nye spørsmål, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes til VG.

– Det er ganske mange tilfeller av brudd på PSTs retningslinjer, sier Fylkesnes.

les også

Kilder til VG: Per Sandberg trekker seg – Harald Tom Nesvik tar over

KrF sier de må få svar på flere spørsmål - og vil stille statsministeren spørsmål gjennom kontrollkomiteen på Stortinget.

- Slik saken er belyst fram til nå, gjenstår ubesvarte spørsmål, blant annet hovedspørsmålet om hva slags sikkerhetsrisiko Sandbergs kontakt med og besøk til Iran, eventuelt Kina har påført Norge, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan til VG.

Flere har tatt med telefonen til Iran, Russland og Kina

Per Sandberg tok med seg en jobbtelefon på ferie til Iran, i strid med sikkerhetsrådene fra PST. SV har krevd svar fra statsministeren på om den politiske ledelsen i andre departement har tatt med telefonen til slike høyrisikoland.

Nå er svaret her.

Regjeringen må innrømme at flere topper i regjeringen har tatt med telefonen til høyrisikoland som Kina, Russland og Iran - uten at det er gjort en sikkerhetsvurdering. De har funnet to eksempler på dette.

Og telefonene ble tatt med selv om PST anbefaler at jobbetelefonen bør bli igjen hjemme.

 • Frp-nestleder hadde med jobbtelefon til Russland
  Statsministeren har bedt justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) svare Stortinget for henne. Han skriver i et brev til Stortinget at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har tatt med seg jobbtelefonen til Russland høsten 2017.
  Også statssekretær Tom Cato Karlsen hadde med sin telefon på turen.
  De to skulle åpne en vei med arrangement på begge siden av grensen. Samferdselsdepartementet sier de hadde snakket om sikkerheten før turen.
  - Alle mobiltelefoner i statsrådens reisefølge var avslått/i flymodus de få timene følget var over grensen til Russland, sier kommunikasjonssjef Susanne Moen Stephansen til VG.
  Hun sier at de har spurt PST om telefonene fra turen bør leveres inn til PST, men at det ikke var nødvendig.
 • Statssekretær på privat Kina-tur
  Den nære rådgiveren til Siv Jensen, statssekretær Peter Kvinge Tvedt, har i tillegg tatt med seg jobbtelefonen sin til Hong Kong og Macao i mai 2016.
  – Siden disse lokasjonene var visumfrie, vurderte han dem ikke til å være til et høyrisikoland og tok etter egen vurdering med sin ordinære tjenestetelefon på reisen, skriver justisministeren.

I tillegg er det tre tilfeller hvor det er gjort en sikkerhetsvurdering, iverksatt tiltak – og telefonen ble tatt med.

 • Dro til Iran med sikkerhetsprogram
  Statssekretær Kjell-Børge Freiberg i Olje- og energidepartementet dro til Iran i februar 2017. «Han hadde med sin ordinære tjenestetelefon, der det var installert sikkerhetsprogramvare og satt særskilte begrensninger for hva telefonen kunne brukes til, samt at den til enhver tid skulle være i hans besittelse», skriver justisdepartementet.
 • Tok med telefonen til Kina
  I april 2017 besøkte statssekretær Lisbeth Normann i Helse- og omsorgsdepartementet Kina. «Etter en samlet vurdering ble tjenestetelefonen benyttet i området», skriver Justisdepartementet.

KINA-TUR: Erna Solberg hadde med jobbtelefonen for bruk på turen til og fra Kina, men slo den av da hun kom dit, skriver Justisdepartementet. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

 • Erna Solberg på Kina-tur
  I april 2017 var Erna Solberg på Kina-tur med flere av sine rådgivere, deriblant statssekretær Ingvild Stub og tidligere «spinndoktor» Sigbjørn Aanes. Regjeringen opplyser at jobbtelefonene var med for å brukes på veien til og fra Kina – og at de ble slått av før ankomst.

I hardt vær for sikkerheten

Regjeringen er allerede i hardt vært på sikkerhetsfronten. I høst blir det høring på Stortinget om riksrevisjonens harde kritikk av arbeidet med objektsikring og beredskap. Der blir det høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Flere partier har advart om at også Sandberg-saken kan ende opp der. SV har allerede varslet at de vil det.

KrFs Hans Fredrik Grøvan sier de ennå ikke har konkludert på om saken bør inn for kontrollkomiteen.

Fikk du med deg? Det var bevisst at Per Sandberg ikke fortalte statsministeren om Iran-ferien

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder