SNAKKET UT: Sandberg og Letnes gjestet Dagsnytt Atten fredag 3. august. Foto: NRK / NTB scanpix

Kjæresten søkte om å bli Per Sandbergs assistent

I 2016 sendte Bahareh Letnes en e-post til Fiskeridepartementet og spurte om å få bli Per Sandbergs Iran-assistent eller tolk.

Artikkelen er over ett år gammel

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har vært i hardt vær etter at han og kjæresten Bahareh Letnes (28) dro uanmeldt til Iran i juli. I et brev til Stortinget mandag ettermiddag opplyser at han vil be om en samtale med PST om forholdet.

Sandbergs engasjement for Iran og økt handel med presteregimet har vakt oppsikt – både i opposisjonen og blant hans egne i Frp. Engasjementet skjøt for alvor fart i 2016 – da Sandberg var på frierferd i Iran for å selge inn norsk laks.

les også

Lakse-Pers fiskeflørt i Iran: – La oss shake hands. Dere er våre venner

Bahareh Letnes sendte på samme tid en e-post til Fiskeridepartementet og spurte om å få jobb.

«Hei Per Sandberg!», skriver hun i e-posten sendt til departementets postmottak.

IRAN-TUR: Dette bildet ble lagt ut på Leknes tidligere åpne Instagram-konto. Etter at media skrev om saken, er kontoen blitt privat. Foto: SKJERMDUMP/INSTAGRAM

Hun skriver videre:

«Vi har snakket sammen før på en konferanse vi var med på. Jeg er veldig glad at du har begynt å forhandle med Iran om norsk laks. Jeg er veldig interessert i å jobbe sammen med deg som tolk eller iransk assistent. Jeg virkelig håper at jeg kan være så heldig å jobbe sammen med deg».

– Inspirerte meg til å sende søknad

SV har tidligere stilt spørsmål om rolleblanding for Fiskeriministeren, fordi Letnes i januar i år opprettet et selskap for sjømateksport. Men Letnes har avvist at det i det hele tatt har vært aktivitet i dette selskapet.

Ifølge Sandbergs politiske rådgiver, Britt Dalsbotten, møttes de to for første gang 28. november i 2015, da Sandberg var stortingsrepresentant i utenriks- og forsvarskomiteen.

Sandberg deltok i en paneldebatt i forbindelse med konferansen «Ungdom og kvinners arbeid mot vold i nære relasjoner og ekstrem kontroll» i Oslo.

Ett år etter konferansen sendte Letnes e-posten til Nærings- og fiskeridepartementet. Da hadde altså Sandberg vært i Iran som fiskeriminister, en reise VG fulgte.

– Det var VGs oppslag som inspirerte meg til å sende en søknad, skriver Letnes i en tekstmelding.

Per Sandberg i kronikk: Min Iran-ferie endrer ingenting

I e-posten viser hun også til at fosterfaren jobber i Norske Skog. Sandberg har yrkesbakgrunn som prosessoperatør ved Norske Skog Skogn, hvor han også var tillitsvalgt i Fellesforbundet.

Sier Sandberg ikke behandlet søknaden

VG får opplyst av Nærings- og fiskeridepartementet at de behandlet henvendelsen fra Letnes administrativt.

I svaret, som er datert den 6. oktober samme år, skriver departementet at de for tiden ikke har noen ledige stillinger innenfor området som Letnes skisserer.

les også

Siv Jensen om Sandbergs brudd på rutinene: – Bør ikke skje igjen

– Jeg fikk høflig avslag fra administrasjonen i NFD, skriver Letnes.

NFD er en forkortelse for Nærings- og fiskeridepartementet.

– Fiskeriministeren var ikke involvert i behandlingen av søknaden. Det har ikke vært ytterligere kontakt mellom Nærings- og fiskeridepartementet og Bahareh Letnes, skriver departementet i en e-post til VG.

På spørsmål om Letnes kan utdype hva hun tenkte hun kunne bidra med, skriver hun i en tekstmelding:

– Min optimisme vedrørende handel mellom Norge og Iran.

VG sendte søndag spørsmål til departementet om Per Sandberg kjente til søknaden, men har foreløpig ikke fått svar. I et brev til Stortinget skriver Sandberg imidlertid:

– Letnes har sendt en åpen søknad til NFD i 2016 som ble avslått. Søknaden ble besvart av Nærings- og fiskeridepartementet på ordinært vis. Jeg var ikke del av saksbehandlingen og kjente ikke til søknaden, skriver Per Sandberg.

Sandberg skal inn til samtale med PST

I brevet påpeker han deretter at han skal ta en prat med PST.

– Omtalen av vårt forhold har medført mye oppmerksomhet og spekulasjoner og det er stilt spørsmål om Bahareh Letnes sin bakgrunn, som jeg ser behov for å adressere. Jeg har derfor bedt om en samtale med PST, skriver fiskeriministeren til Stortinget.

Sandberg og Letnes gjestet Dagsnytt Atten på NRK fredag. På spørsmål om hvorfor Letnes har opprettet sjømat-selskapet sitt, svarte hun:

– Fordi det var en bra idé. Jeg vil at Norge og Iran skal forhandle med hverandre. Akkurat nå står det helt stille. Jeg har ikke vært aktiv i det hele tatt, men kanskje i fremtiden.

Sandberg hevder overfor Dagens Næringsliv at han ikke kjente til selskapet til Letnes før det ble omtalt i Fiskeribladet i juli.

– Dette selskapet har jo stort potensial nå, det har fått stor omtale og PR, sier Sandberg til avisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder