Dørum fikk justisnøkkel av gråtkvalt Aure

INNENRIKS

OSLO: Det var en dypt beveget Aud-Inger Aure (KrF) som mandag overlot nøkkelen til Justisdepartmentet til Odd Einar Dørum (V). Aure fratrer etter at hun ble rammet av et hjerneinfarkt i januar.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:17

- Av hensyn til familien og meg selv er dette riktig. Men det er en veldig tung avgjørelse. Det er legens råd som får meg til å gå av. Han sa at det ville være gambling med liv og helse om jeg fortsatte, sa en gråtkvalt Aure.

Hun fortalte at hun helt til sist fredag hadde hatt et håp om at legen ville si det var i orden for henne å gå tilbake til jobben, selv om han flere ganger tidligere hadde ment at det ville være for krevende til at han av helsemessige grunner kunne anbefale det.

Klippfisk-kjerring

- Jeg føler jeg har vært som en klippfisk-kjerring, sa avgående justisminister og fikk tilslutning fra den påtroppende.

- Klippfisk-kjerringene er de som står på, står han av og får jobben gjort. De som står slik på har arbeidets adelskap og det synes jeg er et all right ettermæle, sa Dørum og takket Aure for å ha stått et meget krevende løp.

Dørum som inntil mandag var samferdselsminister måtte ha betenkningstid før han takket ja til å overta som justisminister. Men oppfordringer både fra statsminister Kjell Magne Bondevik og fra Venstre-leder Lars Sponheim gjorde at han følte dette måtte komme foran gleden i jobben som samferdselsminister.

- Jeg er en liberaler i justispolitikken, men ingen snillist. Jeg går til en utfordrende oppgave og vil ikke si noe om hvordan jeg skal skjøtte den. Dere får se handlinger og gjerninger etter hvert, jeg vet jeg blir dømt fort, sa Dørum.

Forsiktig

Han mente det var for tidlig å komme med programerklæringer i forhold til hva han som justisminister vil gjøre. Først og fremst må han bli kjent med menneskene og arbeidet i departementet.

Dørum har til nå stått for en liberal linje i flyktning- og asylpolitikken. Og han innrømmet at han som justisminister nok vil møte seg selv i døra, opptil flere ganger.

- Alle mennesker som lever livet vil møte seg selv i døra av og til. Et menneske som ikke gjør det, er ikke særlig levende, sa han.

Han ville ikke varsle noen endring i forhold til hva Aure har stått for.

Drukning må til

Aud-Inger Aure sa seg glad for at det er Dørum som nå overtar som justisminister og ønsket ham lykke til med arbeidet i departementet. Et råd fikk han med på veien.

- Du må kunne drukne bekymringene og for all del ikke gi dem svømmehjelp, sa Aure. Som avgående justisminister mente hun det kunne være noe i at dette embetet kalles regjeringens Urias-post.

- Noen bekymringer skal jeg greie meg veldig godt uten, sa hun. Senere forklarte hun at dette særlig er avgjørelser der noen uansett ikke blir fornøyd.

Aure vil nå ha tre måneders permisjon før hun i juni går tilbake til vervet som ordfører i Kristiansund. Det var denne jobben hun hadde da hun ble utnevnt til justisminister.