FERDIG: Linda Hofstad Helleland er ferdig som barne- og likestillingsminister, ifølge VGs kilder. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Trønder-opprør i Høyre: Raser mot Ernas Helleland-vraking

Høyres ordførerkandidat i Trondheim, Ingrid Skjøtskift (54), raser mot sin egen statsminister for å sparke trønderstatsråd Linda Helleland ut av regjeringen. Samtidig kaller Trøndelag Høyre inn til et ekstraordinært møte.

VG har fått bekreftet at Linda Helleland (H) går ut av regjeringen og tilbake på stortingsbenken, når KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad skal inn som ny barneminister.

– Det er uakseptabelt, sier Skjøtskift (54) og fortsetter:

– Det er en arroganse overfor landsdelen som jeg ikke hadde forventet av Erna Solbergs regjering. De siste 50-60 årene er det ingen som har turt å eksperimentere med en trønderfri regjering, unntatt Thorbjørn Jagland. Det gikk ikke så bra. Den satt som kjent mindre enn ett år, sier ordførerkandidat Ingrid Skjøtskift, Høyres ordførerkandidat i Trondheim, til VG.

– Frykter du dette kan få konsekvenser for Høyres oppslutning i Trondheim og Trøndelag?

– Jeg tror velgerne lokalt er innstilt på et skifte, etter 16 år med Ap-styre. Men det er ingen tvil om at Øst- og Vestlandet er overrepresentert i forhold til folketall.

Kilder til VG: Dette er Ernas nye ministre

TRØNDERTOPP: Høyres Ingrid Skjøtskift (t.v), ordførerkandidat i Trondheim, mener ikke Trøndelag er godt nok representert i Erna Solbergs nye regjering. Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Ekstraordinært møte

Leder i Trøndelag Høyre, Michael Momyr, er i likhet med Skjøtskift svært kritisk til sin egen partileders rokade. Nå kaller han inn til ekstraordinært møte for å gi statsministeren tydelig beskjed om hva trønderne i hennes eget parti mener.

– Vi vil gi en tydelig melding til Høyres leder om at vi forventer at Trøndelag blir representert i landets regjering, sier han.

les også

Hoksruds siste hilsen som matminister: Midtpunkt med Merkel

Momyr kaller arbeidsutvalget i Trøndelag Høyre inn til et ekstraordinært møte om saken klokken 08.00 tirsdag morgen, noen timer før de nye ministerne skal presenteres på Slottsplassen klokken 11.15.

– Det er meget alvorlig og oppsiktsvekkende at Regjeringen sannsynligvis ikke vil få en høyrestatsråd fra området mellom Båtsfjord og Bergen! Det er en del av landet hvor det foregår verdiskaping og forskning som er meget betydningsfull for hele landet, sier han til VG.

Han sier han er redd den nye regjeringen blir «for nærsynt».

– Hvis landet skal ha en god og representativ regjering, er det viktig at det sitter folk fra alle landsdeler rundt kongens bord.

les også

KrFU-nestleder trekker seg

Trine Skei Grande (V) ligger an til å bli kultur- og likestillingsminister, og får dermed får ansvaret for likestillingspolitikken, som blant annet omfatter regjeringens homo-politikk. I bytte får Ropstad ansvaret for tro og livssyn, som nå ligger hos Skei Grande i Kulturdepartementet.

Grande er trønder, men representerer Oslo på Stortinget.

Høyre-veteran: Kjempetrist

Tidligere stortingsrepresentant fra Trøndelag, Torhild Aarbergsbotten, er heller ikke fornøyd. Hun er i dag fylkespolitiker for Høyre i Trøndelag etter flere år på Stortinget.

– Det vil være oppsiktsvekkende dersom Trøndelag ikke blir representert i regjeringen. Trine Skei Grande, som opprinnelig er trønder men som representerer Oslo, vil jeg si er et syltynt trønderalibi, sier hun til VG.

les også

Les også: Erna vil være statsminister til 2025

Høyre-veteran og tidligere ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth, kaller det «kjempetrist» at Helleland skal ut av regjering.

– Landet trenger dyktige trønderske politikere som står på, sier han. Når du har statsråder som markerer seg i regjering, er det alltid lettere å komme gjennom med saker.

les også

Kilder til VG: Frp beholder syv statsråder

Selv om man kan snakke med andre, mener han det ikke blir helt det samme.

– Det å ha statsråder som har en bakgrunn fra Trøndelag, og fra flere landsdeler er kjempeviktig. At Linda har representert Sør-Trøndelag i regjeringen, har vært en kilde til inspirasjon og begeistring.

– Ikke til å tro

Høyre-politikerne får selskap i kritikken fra Marit Arnstad, som sitter på trøndelagsbenken i Stortinget for Senterpartiet.

– Det er ikke til å tro. Thorbjørn Jagland hadde ingen trøndere i sin regjering, men satt bare i en kort periode. Ellers har det vært trøndere i regjeringen siden 1951, sier hun til VG.

REFSER ERNA: Senterpartiets Marit Arnstad, som er valgt inn på Stortinget for Nord-Trøndelag. Foto: Tore Kristiansen

Hun kaller det «helt merkverdig» at man kan ha en regjering uten at Trøndelag er representert.

– Kan tenkte deg en regjeringen uten Vestlandet? Det hadde vært utenkelig. Derfor synes jeg det er veldig rart, særlig når de har funnet plass til tre rogalendinger, to hordalendinger, og minst en eller to fra Møre.

I Erna Solbergs regjering er trolig ikke Hedmark, Troms, Vestfold, Østfold eller Sogn og Fjordane heller representert på statsrådnivå.

Det ser ut til å bli til sammen åtte i regjeringen fra Vestlandet.

– Hvorfor er det viktigere at Trøndelag er representert, fremfor de andre fylkene?

les også

Slik blir den nye regjeringens politikk

– Det handler egentlig om mangel på bred geografisk representasjon. Vi trøndere er selvsagt opptatt av Trøndelag. Men realiteten er at halve landet ikke er representert i regjering. Det er vanlig at enhver statsminister sørger for en geografisk balanse. Det har Erna Solberg gitt blaffen i.

BILOPPHUGGER: Bjarne Brøndbo fotografert sammen med statsminister Erna Solberg under et besøk på Namdalen Bilopphuggeri ifjor. Foto: Bjørn Tore Ness / Namdalsavisa / NTB scanpix

DDE-Bjarne: – Ikke bekymret

DDE-frontfigur Bjarne Brøndbo fra Namsos er Høyre-medlem og en stor tilhenger av Erna Solberg. Han skriver i en SMS til VG:

– Stoler på at Erna har kontroll. Erna er vel mer enn noen annen klar over at et samlet Trøndelag, med Sintef, universitetet, oppdrettsnæringen, trønderrocken og RBK uansett er en viktig region for Norge.

Men burde ikke Trøndelag hatt en av 22 statsråder?

– Det kommer sikkert nye muligheter. Jeg er ikke så bekymret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder