Ungdomskriminaliteten øker: – En avsporing å snakke om etnisitet

Etter flere år med nedgang har den registrerte kriminaliteten blant barn og unge under 18 år økt. Byrådsleder Raymond Johansen kaller økningen «uakseptabel» – og mener det er feil å snakke om etnisk bakgrunn som årsak.

 • Martha C. S. Holmes
 • Trond Solberg (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Kommunen, politiet og byrådet presenterte tirsdag tall for ungdomskriminaliteten i Oslo, og hva de mener må til for å løse problemet.

Flere gjengangere, økning i fysisk vold, massevold og lovbrudd mot politiet, er hovedpunkter som trekkes fram.

– Tallenes tale er tydelig – det er noen få gjengangere som står for en stor del av kriminaliteten. Det er for disse ungdommene vi må gjøre en jobb, uavhengig av etnisiteten. Det er vår jobb, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) når han åpner konferansen.

FEIL VEI: Ungdomskriminaliteten øker. Her Raymond Johansen (Ap), byrådsleder, og politimester Hans Sverre Sjøvold da de la frem nye tall i Oslo tirsdag morgen. Foto: Solberg, Trond

Flere gjengangere

I 2017 ble det registrert 2.795 straffbare forhold i aldersgruppa 10–17 år, mot 2.200 i 2016. Gutter står for de største andelen.

les også

31 pågrepet på Holmlia i november og desember

Økningen i registrerte tilfeller av fysisk vold er så stor, at man må tilbake til 2007 for å finne like høye tall. Dette skyldes at det er flere anmeldelser der flere personer er involvert, hevdes det i rapporten. Politiet trekker frem masseslagsmål, i tillegg til sosiale medier der de ser en voldstrend, som en mulig årsak.

Politiet trekker frem gjengangere som en hovedutfordring: De som begår flere lovbrudd, og ender på en kriminell løpebane.

les også

Kraftig økning i voldstrusler mot lærere i Oslo-skolen

151 av de rundt 50 000 unge i Oslo er registrert fire eller flere ganger av politiet, og regnes dermed som gjengangere. I 2017 sto denne gruppen for 37 prosent av de kriminelle handlingene.

83 av gjengangerne har begått 10 straffbare forhold eller mer, og står dermed for 25 prosent av lovbruddene.

6,4 prosent av de straffbare forholdene i Oslo ble begått av unge, ifølge rapporten. Økningen er størst på politikretsene Majorstuen, Grønland og Manglerud.

– Avsporing å snakke om etnisitet

– Vi har alltid hatt den type problemer i Oslo, helt uavhengig av etnisitet. Å snakke om hvor de kommer fra, det er med respekt å melde en avsporing, sier Johansen fra scenen.

Til VG utdyper han hvorfor han mener det ikke handler om etnisitet. Han sier hovedproblemene kan knyttes til fattigdom, og at samfunnet ikke kommer tett nok på.

– Vi har problemer med integrering, det er kulturproblemer, det er problemer knyttet til at mange ikke i arbeid, det er problemer knytt til trangbodd het, det er problemer knyttet til at mange unge gutter ikke fullfører utdanningsløpet, ikke kommer i arbeid, ikke klarer seg selv. Alle de tingene henger sammen, sier han.

– Men vi som samfunn må jo løse det - dette er våre unger. Det er ungdom og unger i Oslo. Det er våre unger åkke som hvor de kommer fra, utbyter han.

– Uakseptabelt

Johansen sier kommunen, familien og foreldrene har et ansvar for å sørge for at unge ikke får en kriminell løpebane.

– Det er uakseptabelt at noen få ungdommer skremmer folk i vårt nærmiljø med uakseptabel og truende adferd og ved å begå lovbrudd. Det er en politioppgave å forhindre lovbrudd, og vi i kommunen har et godt samarbeid med politiet.

les også

Amanda (16) fra Holmlia: – Jeg har alltid følt meg trygg her

Til VG forteller han at det skal satses på systematisk oppfølging av unge til de har kommet seg ut i voksenlivet, bedre samordning mellom politi, kommune, skole og sosiale tjenester. Han nevner at det er planlagt flere sommerjobber når skolen snart er over, og møter med moskéledere opp mot Ramadan når mange unge er ute på nattestid når de kan spise.

VG+: Politiet slår alarm: Grenseløs sexkultur blant barn og unge

– Vårt ansvar er å sørge for god skole, tett oppfølging, bidra med mentorordninger, bidra til at ungdommen ser et framtidshåp der ute. Noe de kan gjøre, noe de kan bruke sine krefter og ressurser til som er noe annet enn å begå kriminelle handlinger.

Han påpeker at 97 prosent av ungdom i Oslo aldri har blitt registrert hos politiet, og mener det viktigste fremover blir å følge opp gjengangerne systematisk.

VG+: Barneranernes oppgjør med fortiden

Politiet: Må satse på forebygging

Politimester Hans Sverre Sjøvold sier politiet vil bruke sin hovedkapasitet på forebyggende tiltak fremover, og at det er sentralt.

– Hvis vi bare jobber med reaktive tiltak vil vi aldri komme i forkant, sier han under presentasjonen av tallene.

Han trekker fram familievoldssatsingen, som vil ha tyngdepunkt i enhet Øst på Stovner, og økt polititilstedeværelse, samt tung satsing på etterretning.

Det er varslet at Oslopolitiets enhet øst styrkes med 71 nye stillinger. De fleste skal drive med forebyggende arbeid, i tillegg til at etterforskningsarbeidet skal styrkes.

– Det vil nok bli mye av vår hovedstrategi fremover – å stå med mannskap i de ulike bydelene slik at vi kan komme i kontakt med publikum, sier Sjøvold.

Han mener også man har snakket for lite om narkotika i debatten om ungdomsvold.

– Mye av det vi sliter med handler om narkotika, sier han.

les også

Mann skutt i hodet på Holmlia: – De hadde både vanlige håndvåpen og revolvere

– Den debatten tror jeg vi må ha et bevisst forhold til fremover. Mange av de ungdommene som er aktuelle her sliter med rus. Er det greit å ruse seg? Det er en interessant debatt – får vi rusen inn i legale former, er det bare å fortsette? spør han.

Flere artikler

 1. Høyre-politiker mener Raymond Johansen (Ap) «bagatelliserer» Oslo-volden

 2. Politimesteren i Oslo: Vil sende unge gjengkriminelle på institusjon

 3. Justisministeren frykter voldsbølgen skal spre seg

 4. Raymond Johansen: – Oslo er trygt

 5. Byrådsleder Raymond Johansen: – Narkotikaen flommer i Oslo

Fra andre aviser

 1. Oslo setter inn ni nye tiltak mot unge gjengangere

  Aftenposten
 2. Politiets nye tall om ungdomskriminaliteten i Oslo: Vekst i straffbare forhold

  Aftenposten
 3. Politiets krimstatistikk for 2018: Antallet unge gjengangere i Oslo økte med over 20 prosent

  Aftenposten
 4. Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning

  Fædrelandsvennen
 5. Mener kommunene legger for mye ansvar for ungdomskriminalitet over på staten

  Aftenposten
 6. Blir 11-åringen tatt for nasking fire ganger varsles skolen. 16-åringen som etterforskes for vold, forteller ikke politiet om.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder