Flygelederne skaper flykaos

OSLO/GARDERMOEN (VG Nett) Foran innsjekkingskrankene på Gardermoen var det amper stemning mandag ettermiddag. Frustrerte reisende sto, satt og lå i kø, mens ledelsen i Avinor forhandlet med deprimerte flygeledere.

  • Morten Øverbye
  • Bodil Fagerheim
  • Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

AMPERT: Starten på høstferien ble annerledes enn det de reisende på Gardermoen hadde håpet på mandag formiddag. Foto: Vidar Meisingseth

Avinor og flygelederne har vært i forhandlinger siden klokken 12.30.
Men depresjonen som har rammet Røyken, lar seg neppe løse så lett.

- Forskriftene krever at man skal melde seg tjenesteudyktig med mindre man er mentalt på topp og skjerpet. Det blir man ikke når en slik melding kommer, sier tillitsvalgt Bendik Heggelund ved Oslo kontrollsentral i Røyken.

- Vi tar ansvaret vårt på alvor ved å følge forskriftene. Dette har også Avinors ledelse påpekt viktigheten av flere ganger.

- Hvor lenge kan situasjonen pågå?

- Det vet jeg ikke, men jeg tviler på at viljen til å hjelpe konsernet som nettopp har sagt at de vil legge oss ned, er særlig stor, sier Heggelund.

Dermed er alle ankomster og avganger med fly til Oslo Lufthavn, Torp, Kjevik og Fagernes lufthavn Leirin innstilt inntil videre.

Ampert

Flygeledernes sykemeldinger kan ramme opptil 40 000 reisende på Gardermoen, der alle innsjekkingskranker nå er stengt. Blant passasjerene på flyplassen er stemningen amper.

For mange ble starten på høstferien en helt annen enn de hadde håpet på.

- Det er komplett kaos og det er smekkfullt av folk. Vi fikk opplyst over høytalerne at på grunn av bemanningsproblemer ved flygeledersentralen i Røyken, ble luftrommet over Sør-Norge stengt, sier Vidar Meisingseth på Gardermoen til VG Nett.

Flyselskapet Norwegian måtte tømme fire fly som sto klare til avgang.

- Det ene av dem skulle til Venezia i Italia. Vi måtte bare tømme flyet, og passasjerene sitter nå i det uvisse og venter, sier informasjonssjef Anne Grete Ellingsen i Norwegian.

Utenfor kontroll

Informasjonsjef Siv Meisingseth i SASBrathens sier til VG Nett at hun ikke har oversikt over hvor lang tid det tar før trafikken kommer i gang igjen.

-Dette er en konflikt utenfor vår kontroll. Fly til Gardermoen er omdirigert til Stavanger og Gøteborg og fra Gøteborg er det satt opp busser til Oslo. Vi har så langt ikke tatt noen beslutning om alternativ transport fra Gardermoen, sier Meisingseth.

18 000 passasjerer fra SASBraathens som enten skulle dra fra eller komme til Gardermoen er berørt av bemanningsproblemene blant flygelederne. I tillegg kommer passasjerene ved de andre flyplassene i landet som er berørt: Kjevik, Torp og Fagernes.

Meisingseth sier at selskapet ber passasjerene møte fram som avtalt, fordi de ikke vet når trafikken kommer igang igjen.

Hun understreker at alle som blir rammet av trafikkstansen vil få sine reiser ombooket ved første anledning.

Kaos på Værnes

Også andre steder i landet meldes det nå om kaos som følge av de mange sykemeldingene på Røyken.

- Det hersker fullt kaos her nå, sier vaktsjef Perly Haugen i SAS Groundservice på Værnes til Adresseavisen.

Der er fly til og fra Gardermoen, samt Sandefjord og enkelte fly fra Kristiansand foreløpig innstilt. Et fly fra Tromsø på vei til Oslo er også satt på bakken i Stjørdal. Det meste av trafikken ved Værnes kommer fra Gardermoen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder