Patent mot glatt is

INNENRIKS

(VG Nett) Stein Berge har funnet frem til et middel som gjør glattisen til rene sandpapiret. I julen fikk han patentgodkjenningen.

Publisert: Oppdatert: 08.01.04 12:28

- Det er egentlig ganske enkelt. Is er nemlig ikke glatt i seg selv. Det er en mikroskopisk vannhinne over isen som gjør den glatt. Jeg har funnet frem til et middel som fjerner deler av vannhinnen og dermed øker friksjonen, sier Berge.

Han har tatt med VG Nett til Waldemar Thranesgate 19 i Oslo. Der har vaktmester Inger Elisabeth Fagernes brukt Ice Crust en vinter allerede. Hun kan ikke få fullrost det nok.

- Vi har alltid en sekk stående i portgangen. Om våren børster vi det bare ut i blomsterbedet., sier hun og legger til at stoffet er helt miljøvennlig.

- Stoffet brukes som filter i vinproduksjon. Det sier vel alt om miljøvennligheten, skyter Berge inn.

Mot oljesøl

Stoffet er laget av et naturlig mineral som finnes i større mengder i overflategruver over hele verden. Det består av små og lette korn med ekstrem god evne til å ta opp vann.

- Aske virker på samme måte, men er forferdelig sølete. Det er noe av det som er bra med dette stoffet, nemlig at det ikke blir sølete når det blir fuktig, sier Berge.

I slutten av desember fikk han patent på anvendelse av stoffet som strømiddel.

- Jeg jobbet egentlig med å finne et stoff for absorbering av oljesøl. Og jeg fant frem til en blanding av absorberende stoffer som er meget effektive overfor væsker. Dette produktet ligger ferdig utviklet med sin patentsøknad, sier Berge.

Under arbeidet fant han også ut at stoffet var effektivt mot glatt is og snøføre.

- Og fordi markedet for et strømiddel synes minst ti ganger så stort som et middel mot oljesøl, har vi konsentrert oss om dette. Men også middelet mot oljesøl er klart for produksjon, selv om det krever økonomiske midler som vi i dag ikke har, sier Berge.

Strør på inntekten

Fra starten jobbet han på spreng hjemme i garasjen i Heggedal og produserte strømiddelet. Nå produseres Crust i utlandet, men oppfinneren strør fremdeles på inntekten med nattevakter på Natthjemmet.

Å kunne leve av oppfinnelsen er fortsatt et stykke unna. Å selge et strømiddel som gjør snø og is mindre glatt, er nemlig ikke enkelt i vinterlandet Norge.

- Skal jeg kunne leve av dette, må jeg selge minst 50.000 liter denne sesongen. Strømiddelet selges nå gjennom Trygg og Sikker, og gjennom naboer og kjente. Ellers har det vært vanskelig å slippe til med produktet i butikkene, sier Berge.