- Røyking utendørs skader barna

INNENRIKS

I god tro om å skåne barna, går foreldrene utendørs for å «ta seg en blås». Men barna blir likevel utsatt for skadelig passiv røyking, viser ny studie.

Publisert: Oppdatert: 29.02.04 09:30

Barn som vokser opp med foreldre som går utendørs for å røyke, har åtte ganger mer nikotin i kroppen enn jevnaldrende småbarn med ikke-røykende foresatte.

- Resultatet er oppsiktsvekkende, sier professor ved Rikshospitalet, Kai-Håkon Carlsen, til VG.

Det er altså ikke bare lukten av tobakksrøyk som følger med mor og far inn i huset etter en kjapp røykepause på balkongen.

Ifølge studien, som er referert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature, er nikotin sporet både i støv og luft hjemme hos familier med røykende foreldre - til tross for at de aldri røyker innendørs.

Trolig følger partiklene med inn i hår og klær. Barna innånder dem deretter direkte, eller får dem overført fra hånd til munn. Særlig små barn skal være utsatt, ettersom de tilbringer mye tid innendørs og ofte putter gjenstander i munnen.

- Beskytter ikke

- Studien viser at foreldrene kan redusere barnas passive røyking ved alltid å røyke utendørs. Men de tar feil hvis de tror at dette beskytter barna fullstendig, sier George Matt, som ledet undersøkelsen ved amerikanske San Diego State University i California.

49 familier med barn under ett år deltok. Forskerne undersøkte både barnas urin, samt prøver av luft og støv i hjemmet.

Ikke uventet hadde barn av foreldre som røykte innendørs, de absolutt høyeste verdiene av nikotin i urinen. Mer oppsiktsvekkende er det imidlertid at også barna av utendørsrøykere var lang mer utsatt enn dem med foreldre som aldri røyker.

Passiv røyking er spesielt skadelig for små barn. Tobakksrøyk gjør at lungene fungerer dårligere, og slimhinnene i luftveiene blir mer mottagelige for infeksjoner.

Her kan du lese mer om