SETTER STREK: Politimester Tone Vangen og Nordland politidistrikt avslutter prosjektet som ble opprettet etter VG Helgs reportasje om overgrep i Tysfjord, men understreker at de fremdeles har flere enkeltsaker de jobber videre med. Foto: Cicilie S. Andersen VG

Politimesteren om overgrepene i Tysfjord: – Beklager

HAMARØY (VG) Nordland politidistrikt avslutter prosjektet som ble opprettet i kjølvannet av VG Helgs reportasje om seksuelle overgrep i Tysfjord.

 • Hanna Haug Røset
 • Cicilie S. Andersen

Artikkelen er over to år gammel

11. juni 2016 fortalte elleve kvinner og menn at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep i Tysfjord kommune.

– Jeg pleier som regel å kose meg med VGs magasin, men den lørdagen skjønte jeg fort at dette er noe annet enn lørdagskos. Jeg vurderte det slik at jeg satt og leste om grove forbrytelser som hadde skjedd i distriktet der jeg nettopp hadde begynt som politimester, forteller Tone Vangen til VG.

Politimesteren i Nordland husker at hun tenkte «Vi må gjøre noe. Hva gjør vi?»

– Jeg hadde ikke fått noe forvarsel. Det var nok noen i distriktet som visste at VG jobbet med saken, men den informasjonen hadde ikke nådd meg. Det jeg skjønte ganske fort, var at dette var så komplekst at vi kunne ikke bruke alminnelige, tradisjonelle politimetoder, forteller Vangen.

Les VG-avsløringen: Den mørke hemmeligheten i Tysfjord

Har kontaktet alle anklagede

Når politiet nå avslutter prosjektet som ble startet etter at reportasjen sto på trykk i VG Helg, har de samlet resultatene i en rapport. VG møtte politimesteren kvelden før den skal presenteres på en pressekonferanse på Hamarøy Hotell tirsdag klokken 11.

– Da vi startet visste vi lite om hvor stor sjanse vi hadde til å kunne føre sakene til doms, men jeg visste at jeg ikke ville at det skulle stå i VG om ti år at disse fortellingene kom frem, men at ingen gjorde noe denne gangen heller. Vi måtte skape et tidsskille. Vi måtte si at nå er det nok. Nå skal man ikke kunne begå overgrep og kunne slippe unna med det. Vi skal gå inn i en ny fase. Det har vært målet med jobben vår, sier Vangen.

TYSFJORD: Knappe 2000 mennesker bor i kommunen i Ofoten i Nordland som på norsk heter Tysfjord, og på lulesamisk heter Divtasvuodna. Foto: Annemor Larsen VG

Ifølge politimesteren har det vært viktig for politiet å skaffe seg en oversikt over hva som har skjedd, også mange år tilbake i tid. Vangen forteller at mange av dem som har henvendt seg til politiet har fortalt om hendelser som skjedde for mange år siden. Selv om sakene har vært foreldet, har de fornærmede fått bistandsadvokater og politiet har tatt kontakt med alle som har vært anklaget for overgrep.

– Ikke for å avhøre dem i gamle saker, det kan vi ikke gjøre, men vi har hatt det vi kaller en risikosamtale med dem.

Tysfjord-sak i retten: Utga seg for å være sjaman – begikk seksuelle overgrep

– Har vært et stort overgrepsproblem

I mai i år opplyste politiet at det var registrert 120 sedelighetssaker i forbindelse med Tysfjord-etterforskningen. På det tidspunktet kjente politiet til mer enn 70 fornærmede og over 80 mistenkte i saken.

– Gjennom den jobben vi har gjort i halvannet år har vi fått frem mye informasjon som viser at det har vært et stort overgrepsproblem i denne kommunen. Det er uten tvil fakta. Det er veldig alvorlig at mange personer har måttet leve gjennom veldig alvorlige krenkelser og overgrep. Jeg beklager at mitt system ikke har klart dette bedre. For det er snakk om lidelse for de menneskene de gjelder, sier politimesteren.

I 2014 fjernet Stortinget foreldelsesfristen for alvorlige straffesaker som drap, incest og voldtekt. Lovendringen gjaldt imidlertid kun for saker som ikke allerede var foreldet.

– Selv om ikke vi klarer å føre så mange saker til doms så legger vi stor vekt på de fornærmedes forklaring. I norsk rett er du uskyldig om du ikke er dømt, og det må vi selvfølgelig ta med oss, men når vi setter sammen all informasjon fra sakene vi ikke kan føre til doms, så kan vi ikke holde på den. Det er for mange, og det er for mye til at det ikke skal komme frem i lyset.

Tror flere saker havner i retten

Selv om politiet nå avslutter sitt Tysfjord-prosjekt understreker Vangen at det ikke betyr at arbeidet er over.

– Vi har saker som er en del av Tysfjord-komplekset som vi skal jobbe videre med og vi har saker som vi regner med å komme til retten med. Det kan hende at det kommer saker vi ennå ikke vet om, men de vil da gå inn i vårt vanlige arbeid. Forskjellen er at vi da har mye mer kunnskap med oss.

– Hva er annerledes nå?

– Vi har lært at et etter forskningsmateriale kan brukes til å jobbe forebyggende selv om saken ikke kan føres til doms. Vi skal også ta være på fornærmede som har en historie som kanskje stammer fra 80-tallet. Vi kunne sagt at vi ikke har tid, men vi har valgt å ta disse tingene på alvor. Nettopp fordi de har fortalt at det har gnaget dem og vært et problem gjennom livet, så har vi tenkt at vi skal i hvert fall høre nå.

Tysfjord-offer anker søksmål: Krever millionerstatning fra kommunen

– Vi du si at dere kompenserer for manglende innsats tidligere?

– Vi prøver å rette opp en del ting. Jeg beklager på vegne at den etaten jeg jobber i at vi ikke har klart å gjøre det bedre i tidligere tider. Men samtidig er det sånn at når politiet jobbet med seksuelle overgrep for tredve, tyve, kanskje ti år siden, så var forutsetningene annerledes. Samfunnet hadde mindre kunnskap om det, vi hadde mindre kunnskap, forståelse og kompetanse. De som jobbet med dette for tyve år siden hadde ikke de samme rammebetingelsene som vi som jobber med det nå har.

Les også

 1. Tysfjord-tiltalt må i
  retten på nytt – tiltalt for grov mishandling

  Allerede før overgrepssaken mot ham er ferdig behandlet, må Tysfjord-mannen møte i retten tiltalt for grov mishandling…
 2. Påtalemyndigheten: Eldre kvinne fikk hjemmebesøk av «sjaman» - ble seksuelt misbrukt

  SALTEN TINGRETT (VG) Etter å ha sett en annonse i avisen tok kvinnen i slutten av 70-årene kontakt med en «sjaman».
 3. Tysfjord-tiltalt om egne SMS-er til mindreårig: – Helt avskyelig

  SALTEN TINGRETT (VG) Den overgrepstiltalte Tysfjord-mannen omtaler tekstmeldingene han tidligere har sendt til en…
 4. Fylkesmannen: Tysfjord kommune brøt loven i overgrepssaken

  Fylkesmannen i Nordland har avdekket flere lovbrudd etter tilsyn i Tysfjord kommune.
 5. Sametingspresidenten: Tysfjord-sakene er en nasjonal tragedie

  De mange overgrepssakene i Tysfjord kommune er en nasjonal tragedie og så omfattende at regjeringen må engasjere…
 6. Etterforsker over 120 overgrepssaker i Tysfjord

  Det er tatt ut siktelser i elleve av de over 120 overgrepssakene i Tysfjord.
 7. Politiet i Tysfjord skal granskes

  Politiet i Tysfjord er anmeldt for å ha unnlatt å etterforske overgrepspåstander. Saken er oversendt Spesialenheten.

Mer om

 1. Tysfjord-saken
 2. Krim

Flere artikler

 1. Ny rapport om Tysfjord-sakene: Politiet har etterforsket 151 overgrepssaker - 106 er henlagt

 2. Tysfjord-overgrepene: «Samene sto selv frem og ville ha endring, og det har de jaggu lykkes med»

 3. Tysfjord-offer anker søksmål mot kommunen: Krever millionerstatning

 4. NRK: Mener «sjaman»-tiltalt er lettere psykisk utviklingshemmet

 5. Tysfjord-tiltalt har møtt frem i retten etter tre timer - erkjenner ikke straffskyld

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder