VÅRSOL I VENTE: Over helgen brer solen seg over Sør-Norge og gir kanskje en liten uke med godvær. Her fra en tidligere vår på Huk i Oslo. Foto: Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN

Maiværet kommer til Sør-Norge over helgen – uvær på vei mot Nord-Norge

Etter en sur og kald start på våren, har godt gammeldags maivær meldt sin ankomst til Sør-Norge over helgen. Nord-Norge, derimot, venter uvær søndag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Uken som ligger foran oss, vil by på en del bygevær og skiftende skydekke og en nokså kjølig værtype. Men i helgen skjer det noe, forklarer meteorolog Beathe Tveita i StormGeo.

Sjekk været på pent.no!

les også

Flere sesongvarsler spår kjølig sommer

Høytrykk fra sør

– Situasjonen er at det kommer et høytrykk fra sør og gradvis legger seg inn over Sør-Norge i helgen. Det vil etter hvert bre seg til å dekke mer og mer av Sør-Norge, men hvor langt nord det vil komme, er usikkert.

Høytrykket vil sørge for mye pent vær over Sør-Norge, og etter hvert stiger også temperaturen.

– Det er ikke veldig høy varme, men kan gjerne komme opp i 15 plussgrader, og det seg ut til å vare noen dager, muligens hele neste uke.

les også

Prest vil kutte kirkelige helligdager

HUTTETU I NORD: Søndag kommer dette uvanlige vårlavtrykket inn mot Nord-Norge og gir kraftig vind og en god del nedbør. Foto: Kart: StormGeo

Stormsenter

Nord-Norge derimot, må stålsette seg for et uvanlig dypt og hissig lite lavtrykk som slår inn søndag.

– Det ligger et større lavtrykk ved Island, og så dannes det et lite lavtrykk på fronten av dette, som slår inn mot Lofoten søndag.

Lavtrykket er uvanlig dypt til årstiden å være – helt nede i 960 hektopascal – og dette er et stormsenter ute i havet.

les også

Når skal jeg heise flagget? Dette er flaggdagene i år

– Inn mot Lofoten søndag kan vinden komme opp i sterk kuling, ellers ser den ut til å være opp i stiv kuling. Lavtrykket gir kraftig vind fra Nord-Vestlandet og nordover til Troms søndag og dels mandag.

Det er mild luft i lavtrykket, og temperaturen ved kysten kan komme opp i femten plussgrader – noe som vil gi nedbør som regn høyt til fjells.

– Etter hvert vil temperaturen synke, slik at også snøgrensen senkes, forklarer Tveita.

Flomfaren avtar

Sannsynligheten for stor vårflom i Sør-Norge har avtatt den siste tiden på grunn av snøsmeltingen i april, opplyser hydrolog og flomvarsler i NVE, Inger Karin Engen på flom- og snøskred-nettstedet varsom.no

Det er fortsatt størst flomfare i Finnmark, Troms og i Sør-Norge. I Sør-Norge gjelder det vassdrag østafjells som drenerer fjellområdene, og i tillegg indre strøk av Møre og Romsdal.

I Nord-Norge er det særlig vassdrag som drenerer Finnmarksvidda som har mer enn normal risiko for stor vårflom. Vannføringen er imidlertid synkende i mange elver nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder