Derfor styrtet helikopteret i sjøen utenfor Bergen

Havarikommisjonens rapport etter helikopterstyrten i sjøen utenfor Bergen i 2017 er klar. Den slår fast at piloten, som skulle lande på en luksusyacht, hadde minimal erfaring.

10. mai 2017 styrtet et helikopter i sjøen ved Sandviken i Bergen da det forsøkte å landet på en luksusyacht. Ingen personer mistet livet, men en ble alvorlig skadet og to fikk lettere skader.

Nå er Havarikommisjonens rapport etter helikopterulykken klar. Der kommer det frem at man ikke hadde fulgt rutiner for forberedelser til helikopteroperasjoner om bord i yachten godt nok.

«Et trekk over en drivstofftank på helidekket ble ikke sikret tilstrekkelig. Helikopteret kom inn i hover over helidekket, og stod i lav hover over dekket i ca. 15 sekunder. I løpet av disse sekundene løsnet trekket på grunn av vindtrykket fra hovedrotoren.»

Les mer: Slik var den dramatiske redningsaksjonen

Havarikommisjonen påpeker også at helikopteret ble ført av en flyger som hadde minimal erfaring på helikoptertypen: «Han hadde ikke fått påført typerettighet i sitt flygersertifikat enda, siden oppflyging hadde skjedd dagen før ulykken», står det å lese i rapporten.

ULYKKESSTEDET: Bildet er tatt fra redningsskøyta «Kristian Gerhard Jebsen II», som sammen med «Bjarne Kyrkjebø» deltok i redningsaksjonen. Foto: Foto: Redningsselskapet

Videre står det å lese at «Da trekket løsnet prøvde fartøysjefen, som hadde instruktørrettighet, å manøvrere helikopteret vekk fra trekket, men hadde ikke mulighet til dette da det skjedde meget raskt. Skadene som oppstod i hovedrotoren gjorde helikopteret ukontrollerbart.»

Øyenvitner: – Sykeste jeg har sett

Etter helikopterstyrten snakket VG med flere som så hendelsen.

– Det så ut som om helikopteret skulle lande på båten. Da den kom ned så føk det opp noe fra båten og opp i rotoren. Da smalt det noe så vanvittig, forteller Marius Hagen (20).

Karoline Kongshaug (22) så dramaet på sjøen fra stuevinduet sitt.

– Helikopteret styrtet i vannet rett ved siden av yachten. Det er det sykeste jeg har sett, sier Kongshaug, som er tredjeårsstudent ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.

Fra leiligheten i Sandviken har hun fri sikt til ulykkesstedet.

– Jeg trodde først at helikopteret skulle klare å lande. Men dette ser ikke ut til å være en båt som er stor nok til å kunne ha en landingsplass for helikopter, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder