KALDT OG DYRT: Høye priser i Europa, høyere nettleie og dessuten ekstra norske påslag gjør denne vinteren til en av de dyreste vi har hatt. Foto: Mattis Sandblad

Analytiker: – Pristoppen trolig nådd for rekorddyr strømvinter

Takk og pris – pristoppen på strøm er trolig nådd, og nå skal prisen ned fremover mot våren. Men denne vinteren blir likevel en av de dyreste strømvintrene vi har sett.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er flere grunner til at våre modeller nå mener strømprisen skal ned. Flere faktorer drar i samme retning, mot lavere pris på strøm nå, sier kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i analyseselskapet Refinitiv – tidligere Thomson Reuters.

Mindre underskudd

Den siste uken har råprisen på strøm ligger på 51–52 øre kilowattimen – ned fra oppunder 60 øre rundt årsskiftet. Og prisen skal videre ned, mener Djupskås.

– Vi venter at råprisen faller til 49 øre i snitt for denne uken, og at den faller videre til 47 øre for mars og april, og til 44 øre for mai.

Denne helgen har prisen vært på sitt laveste nivå. Nedbøren har noe av skylden.

– Spotprisen er som regel lavere i helgene, fordi forbruket da er lavere enn i ukedagene. I tillegg skal det bli varmt og vått, og det varme været trekker etterspørselen ytterligere ned. Vi får også litt nedbør som hjelper på hydrologien, selv om det ikke er så mye. I tillegg er kull- og CO2-prisene i Europa også litt ned, sier Marius Holm Rennesund i Thema Consulting Group til E24.

les også

Mener Erna ikke tar økte strømpriser på alvor: – Prøver å forskjønne situasjonen

PRISTOPPEN FORBI: – Pristoppen for strøm er nok passert, men vi kan se fram mot et år med historisk høye priser, sier kraftanalytiker Ole Tom Djukskås. Foto: Privat

les også

Forbrukerrådet advarer: Slik lokkes strømkunder i prisfelle

En av årakene til at strømprisen faller nå, er en bedret hydrologisk balanse: For to uker siden hadde vi 20 prosent mindre vann i vannmagasinene i Norden – men underskuddet er nå redusert til om lag 16 prosent.

les også

Ap åpner for støtteordninger etter høye strømpriser

Mildvær på vei

– Det skyldes at det er ventet en god del nedbør denne uken. Det er også ventet mildere vær.

I forrige uke sank beholdningen i norske vannmagasiner til 50,8 prosent fyllingsgrad, ned 3,6 prosentenheter fra uken før. Dette er godt under normalen, som ligger på 58,8 prosent for denne uken, melder NVE.

De peker på at prisene falt i hele Norden, bortsett fra i Nord-Norge, som fortsatt har de laveste prisene i hele Norden. De peker også på at utsikter til mildere vær og nedgang i prisen på CO2-kvotene og kull og gass, har gitt lavere priser.

les også

Snø, snø og atter snø: Sør- og Østlandet får påfyll igjen onsdag, torsdag og også til helgen

Prisen forblir høy

– Vi ser at fremtidsprisene i strømmarkedet for inneværende år ligger høyt. Terminprisen for årets 2. kvartal ligger på 44 øre/kWh. Til sammenligning er våre langtidsprognoser for årene 2022 til 2030, med økt vindkraftproduksjon og ytterligere tilknytning til Europa, at prisene kommer til å ligge på 36–37 øre per kilowattime. Dette er en prognose på kraftprisen, med variasjoner fra år til år. Prisleiet nå ser altså ut til å være høyere enn vi har sett de senere år - vi har jo hatt 2017 med 27 øre og 2016 med 25 øre som årsgjennomsnitt, sier overingeniør Raghav Gogia i NVE.

les også

Den rekorddyre strømmen

Litt rimeligere kull og gass

Det er særlig forholdene rundt strømprisene i Europa som i stadig større grad påvirker norske strømpriser, påpeker kraftanalytiker Djupskås:

– Siden ifjor på denne tiden har prisen på CO2-kvoter tredoblet seg. Det er klart at dette har slått ut på strømprisen. Kvotesystemet i EU er en ordning hvor kull- og gasskraftverk og industri må betale for å slippe ut CO2. I mange år har det vært et stort overskudd av kvoter, og prisen har vært lav. Men så tok EU grep og reduserte antallet kvoter - og det har fungert, for å si det slik. Det har gitt høyere priser på elektrisitetsproduksjon fra kull- og gass.  I det siste har prisene på CO2-kvoter sunket noe – dette har sammenheng med at prisene på kull og gass har gått ned. Så dette spiller også inn på strømprisene. 

I tillegg har gasskraften blitt billigere, slik at det i dag er rimeligere å produsere strøm fra gass enn fra kull.

les også

Rekordhøye strømpriser: Lysbakken vil dele ut ekstra bostøtte

Historisk høye strømpriser

Han medgir likevel at vi har en vinter med historisk høye strømpriser:

– Vi ser at strømprisen nå ligger opp mot nivået i de harde vintrene i 2010 og 2011. Men elavgiften har steget fra 11 øre til 15,8 øre per kilowattime. Og på toppen av dette har vi et såkalt påslag som varierer noe, men som utgjør 6–7–8 øre per kilowattime, delvis på grunn av utgifter til elsertifikater. I 2011 var påslaget typisk kun 2-3 øre/kWh. Og alt dette påplusses jo 25 prosent moms.

Og selv om strømprisen daler, er det fra et høyt nivå, og prisene stuper jo ikke. Tvert om holder strømprisene et høyt nivå gjennom sommeren og utover høsten, skal vi tror prognosene fra Refinitiv:

– For 2. kvartal forventes en snittpris på 45 øre, og for andre halvår venter vi 43 øre, sier han.

– Vi forventer noe lavere priser i 2. kvartal og i 2. halvår enn det vi opplever nå på grunn av lavere forbruk og en noe mer normal hydrologisk situasjon. Forventninger om fortsatt høye kull- og CO₂ priser holder imidlertid strømprisene på et høyt historisk nivå, sier kraftanalytiker Ole Toms Djupskås i Refinitiv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder