Stormen i Nordland: Skader for flere titall millioner

BODØ/OSLO (VG) Stormen har herjet med Nordland store deler av lørdagen. Det verste været ser nå ut til å ha lagt seg, men stormen har ført til store ødeleggelser.

Artikkelen er over ett år gammel

– Det farligste er nå over, og oransje farenivå er nedgradert til gult, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Rafael Escobar Løvdahl til VG.

Nordlige deler av Nordland vil fortsatt kunne oppleve nordvestlig stiv kuling og sterke vindkast utsatte steder.

– Men det bør gi seg gradvis utover kvelden og natten. Det verste er over, sier han.

Tidligere på dagen blåste det så kraftig i Bodø at det var vanskelig å holde seg på beina, og bølgene slo inn over småbåthavnen med stor kraft.

På Værøy tok vinden også godt tak og blåste av andre etasjen til et fjøs. Restene etter fjøset ligger ble liggende strødd foran huset.

Mange opplevde strømbrudd, og på Bodø lufthavn ble flere biler skadet etter at løse gjenstander ble tatt av vinden.

Sture Pedersen, ordfører i Bø kommune i Nordland, sier til Vesterålen Online at en molo på Steinesjøen i Bø i Vesterålen fikk så hard medfart at regningen blir på flere titalls millioner.

– Dette er ganske utrolig det som har skjedd. Den 20 år gamle moloen er virkelig blitt «sundristet» forteller han til avisen.

Ordføreren håper på hurtig reparering av moloen som verner infrastruktur mot bølger og uvær, og håper regjeringen kan komme på banen.

Se bilder av ødeleggelsene:

Troms og Finnmark får restene

Uværet som har herjet i Nordland de siste dagene vil nå bevege seg nordover mot kysten av Troms og Finnmark vil få økende vind.

– De vil få merke restene, men det er innenfor det som er håndterbart på vinterstid. De får dette været med jevne mellomrom, og det bør ikke få noen alvorlige konsekvenser, sier meteorologen.

Det advares imidlertid mot vanskelige kjøreforhold i nord, med både nedsatt fremkommelighet og sikt.

– Noen veier kan nok også bli stengt, sier Escobar Løvdahl.

– Takplater overalt

Günter Reinfeld ble vitne til hvor mye kraft det er i vinden og fikk fanget det hele på film, da vinden tok tak i taket på naboens fjøs i Napp i Lofoten.

– Det blåser litt her, sier han til VG.

Dette er ikke første gang Reinfeld har vært vitne til vindens styrke. For fire år siden tok stormen «Ole» med seg garasjen hans.

– Vi er vant til dette her, men det er ganske heftig vind i dag. Det er ikke noe vær å være ute i. Det er takplater overalt og det er fare for at man kan få det i hodet.

Politiet ber folk holde seg innendørs inntil vinden avtar og opplyser at de mottar flere meldinger om tak- og fasedeplater som løsner og utgjør en potensiell fare, samt trær som blåser over veiene.

– Vi har en hektisk dag. Vi mottar mange meldinger fra Salten og Vesterålen om flere hendelser relatert til gjenstander som løsner og blir tatt av vinden, forteller operasjonsleder Tommy Bech ved Nordland politidistrikt til VG.

I Bodø har flere veggplater blåst av Stadiontunet sykehjem og truffet en bil som fikk materielle skader. I Ballstad har et tak på et eldre fiskebruk blitt tatt av vinden. Politi og brannvesen oppfordrer folk til å binde fast det som ikke alt har blåst bort.

Politiførstebetjent Vegard Kristiansen i politiet i Bodø sier det ser ut til at folk har hørt på oppfordringen om å holde seg inne. Kristiansen er ute å patruljerer for å se at det ikke er løse gjenstander rundt omkring.

– Det er flere patruljer ute i Bodø nå. Vi har blant annet hjulpet folk med å sette fast trampoliner, sier Kristiansen til VG.

PATRULJERER: Politiførstebetjent Vegard Kristiansen er ute og ser etter løse gjenstander. – Da er det bare å bruke hjelm for sikkerheten, sier han. Foto: Bjørnar K. Bekkevard

Tatt av vinden

Fiskeren Svein Sæthre var ute og egnet liner i bua hans på Reine i Lofoten, da vinden tok tak og løftet den opp og kastet den ned i fjæra.

– Jeg ramlet og forventet egentlig at alt skulle komme seilene mot meg, men heldigvis gikk det bra. Jeg har fått en strekk i kneet og et skrubbsår på albuen, men det gikk heldigvis bra, sier han til VG.

Sæthre kom seg ut av bua, som nå ligger delvis under vann.

I FJÆRA: Vinden tok tak og løftet Svein Sæthre og bua opp og kastet den ut i fjæra. Foto: Marit Jensen

Fiskeren forteller at han allerede fikk en smake bit av hvor sterk vind det var, da han var på vei ned til bua lørdag morgen.

– Vinden ulte og det hørtes ut som om jeg sto ved en jetmotor.

Farevarsel på oransje nivå

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på oransje nivå og det ventes svært kraftige vindkast, over 40 meter per sekund for Nordland nord for Helgeland.

Det er meldt om full storm med vindkast opp mot 35 meter per sekund til ettermiddag.

– Det vil minke til kuling utover dagen, og i morgen vil det bli betydelig roligere, sier vakthavende meteorolog Eirik Samuelsen.

Lørdag morgen blåste det full til sterk storm flere steder og det meldes om orkan på Rotvær.

– Vinden holder seg ut formiddagen, før den gradvis dreier på nordvest og minsker utover ettermiddagen, opplyser de på Twitter.

les også

Politiet klargjør for storm i Nordland: – Fra i morgen blir det farlig

Det har tatt fyr i et næringsbygg i Leknes, men vinden skaper trøbbel for brannmannskapene som er på stedet og jobber med slukking.

Politiet melder om kraftig vind på stedet og takplater som har løsnet.

– Vi ber folk om å holde seg borte fra stedet. Beboere i området oppfordres til å holde vinduene lukket grunnet røyk. Lufthavnveien er sperret, skriver politiet i Nordland på Twitter.

Innstilte flyavganger

Vinden skaper også problemer for lufttrafikken og flere avganger til og fra Bodø lufthavn er innstilt som følge av uværet som rammer store deler av kystområdene i Nordland lørdag morgen, ifølge Avinors nettsider.

les også

Uvær skapte problemer med mobil- og nødnett i Nordland

Også en rekke fergeruter og hurtigbåter er innstilt. Fergen mellom Festvåg og Misten er innstilt, og Kjerringøy er dermed isolert fra resten av Bodø kommune inntil videre.

900 husstander ble også berørt av strømbrudd.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder