MOTTAR STØTTE: Anders Behring Breivik får mange brev i fengselet hver eneste dag. Foto: GISLE ODDSTAD/VG

Breivik vil styre sitt påståtte nettverk fra cellen

Kevin (23) brevveksler med massemorderen

(VG Nett) Allerede da han ble avhørt på Utøya etter pågripelsen, spurte Anders Behring Breivik (33) polititjenestemennene om hvor lenge det var vanlig å ha brev- og besøkelsesforbud.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Han har innsett at han kommer til å sitte innesperret resten av livet, men allerede før terrorangrepet hadde Breivik planlagt hvordan han fra cella kan få en rolle i den skisserte organisasjonen Knights Templar.

Massedrapsmannens krav nummer én var å ha så kort forbud mot brevveksling som mulig. I begynnelsen av januar ba ikke politiet lenger om brev- og besøkskontroll.

Da rettspsykiater Terje Tørrrissen møtte Breivik på Ila fengsel 23. februar i år viste den terrortiltalte 33-åringen frem store bunker med støtteerklæringer.

FØLG VÅRT DIREKTESTUDIO: BREIVIK FORTSETTER FORKLARINGEN

Får mange brev

I rapporten til de nye rettspsykiaterne skriver de at det dreier seg om flere hundre brev. Blant annet fra svenske, danske, tyske, russiske, britiske, franske og norske statsborgere. Breivik fortalte at han svarte på brevene så langt han klarer, men at omfanget er større enn han kan håndtere.

«Det er brev med utvetydige støtteerklæringer, med samme politisk syn som observanden. Det er politiske medsammensvorne som har skrevet. De bruker samme språk og terminologi som ham. Og noen sier de er blitt inspirert av ham og blitt mer ekstreme, som følge av observandens handlinger», skriver Tørrissen.

Breivik har også fått brev fra kvinner som gifte seg med ham og religiøse som vil omvende ham.

- Jeg setter mest pris på brevene fra de som er enige med meg og som jeg kan samarbeide med i fremtiden. Det er det som er viktig, fortalte Breivik i samtalen med Tørrissen.

LES HELE SAKEN: I dagens papirutgave av VG og iPod kan du lese om VGs møte med Forts i Worchester. FOTO: FAKSIMILE

Sensurerer ikke brev

I annen samtale i fengselet måneden etter spurte den andre rettspsykiateren, Agnar Aspaas, om hvordan Breivik ser for seg fremtiden. 33-åringen opplyste da at planen er å etablere et europeisk nettverk av militante nasjonalister som han kan styre fra cellen.

- Jeg er sterkt motivert og gleder meg til å ta fatt på skrivingen etter rettssaken, fortalte Anders Behring Breivik.

Han frykter å bli kjent utilregnelig, fordi han da vil bli medisinert og at «neddopingen» kan forhindre ham fra å jobbe på cella.

Direktør ved Ila landsfengsel, Knut Bjarkeid, bekrefter at Anders Behring Breivik får utrolig mange brev hver eneste dag i fengselet.

En ansatt bruker mye av sin tid til å gå gjennom disse brevene.

- Men vi sensurer ikke. Kun dersom det planlegges straffbare handlinger og informasjon som kan avsløre sikkerhetsmessige forhold, holder vi det tilbake og sender det til politiet, sier han til VG.

Støttes av amerikaner (23)

Fra cellen på Ila hevder Anders Behring Breivik å ha kontakt med tilhengere i mer enn 20 land. Kevin Forts (23) er en av massedrapsmannens mange brevvenner.

- Det Breivik gjorde på Utøya viste at han er en rasjonell nasjonalistisk patriot som ønsker å verne sitt folk mot islam, multikulturalisme og marxisme, fastslår han.

VG har fått innsyn i brevvekslingen mellom den terrortiltalte nordmannen og den 23 år gamle amerikaneren.

I et brev fra mars i år, uttrykker han full støtte til Breiviks «heroiske aksjoner 22. juli».

Breivik svarer entusiastisk og skriver tilbake:

«Jeg har fått mange brev fra supportere i over 20 land, men du er en av svært få som ser ut til å være i stand til å skrive tekster. Så ja, jeg er absolutt interessert i å diskutere videre utvalgte ideologiske temaer og vurdere hvordan vi effektivt kan arbeide sammen».

Terrorforsker Anders Romarheim sier at amerikaneren trolig er i konflikt med amerikanske terrorlover hvis han mener det han skriver.

Les hele intervjuet med Kevin Forts i dagens papirutgave av VG og på iPad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder