HABILITETSNEKT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre nekter bestemt å la sin habilitet til Felix Tschudi bli vurdert av Justisdepartementets lovavdeling. Foto: Fredrik Solstad

Støre nekter å la seg habilitetssjekke

Jussprofessorer mener all tvil bør ryddes av veien

(VG Nett) Til tross for økende professorpress: Utenriksminister Jonas Gahr Støre nekter å få sin egen habilitet vurdert i Tschudi-saken.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Flere fremstående jussprofessorer rådet i helgen Støre til å få sin egen habilitet vurdert av Justisdepartementets lovavdeling. Bakgrunnen var at VG fredag viste at utenriksministeren hadde en tettere venne-relasjon til Felix Tschudi enn tidligere kjent.

Nekter å sjekkes

I helgen avslørte VG at UD også hadde bevilget penger til en bok som skal omhandle blant annet utenriksministeren.

Men Støre står beinhardt på at han ikke ser noe behov for en vurdering av egen habilitet. Heller ikke i forbindelse med Utenriksdepartementets videre håndtering av Centre for High North Logistics (Senter for nordområde-logistikk).

- Kan UDs videre håndtering av Senter for Nordområde-logistikk nå foregå uten at det foretas en vurdering av din habilitet?

- Jeg mener det, inntil det skulle oppstå en ny sak der jeg må ta en beslutning direkte knyttet til, eller som tilgodeser en person jeg har et vennskapsforhold til, svarer Støre.

Var habil

Han understreker at det må en helt ny sak til før det eventuelt vil bli behov for en vurdering av hans habilitet.

- Er det ikke riktig for deg nå å rydde all tvil av veien og be om en habilitetsvurdering?

- Habilitetsvurderinger gjøres i forhold til konkrete saker. Jeg mener som sagt at jeg var habil i forhold til søknaden som ble behandlet i 2008, svarer Støre.

Pengene ikke til Tschudi

Han står fast på sin vurdering om at det ikke var naturlig å vurdere om han var habil da han behandlet søknaden fra Rederiforbundet i 2008.

- UDs tildeling gikk ikke til Felix Tschudi eller Tschudi Shipping Company. Først på et senere tidspunkt ble det etablert en stiftelse, uten at det ble ansett å endre forutsetningene for den tildelingen som var foretatt. Men jeg gjentar at om jeg skulle få en konkret sak til behandling der Felix Tschudis næringsvirksomhet skulle direkte omfattes, vil det i lys av mitt kjennskap til ham være naturlig at jeg vurderer min habilitet, sier Jonas Gahr Støre til VG søndag kveld.

Jussprofessor Jan Frithjof Bernt sa til VG Nett lørdag at Støre burde gå til lovavdelingen i Justisdepartementet og få vurdert om han var habil da UD ga 6 millioner kroner i støtte til Senter for Nordområde-logistikk.

- Den informasjonen som forelå tidligere, var klart under inhabilitetsgrensen. Nå synes jeg dette bør vurderes konkret av lovavdelingen for å få en avklaring, sier eksperten i forvaltningsrett til VG.

Avviser kritikken

Han får støtte av både jussprofessor Hans Petter Graver og jussprofessor Erik Magnus Boe ved Universitetet i Oslo.

I går fikk han også støtte av jussprofessor Karl Harald Søvig, som uttalte til Dagbladet at det sentrale i saken er hvem som har mottatt pengene fra Støres departement, og ikke hvem som formelt har sendt søknaden (Rederiforbundet red.anmerkn.).

Men Støre er urokkelig.

- Jeg er opptatt av åpenhet og tillit til forvaltningen. Jeg opplever at noen av avisoppslagene fremstiller det som om dette er midler overført Tschudi Shipping. Jeg deler ikke den vurderingen og ser frem til å redegjøre om dette for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité senere i vår. Tildelingen fra UD i 2008 muliggjorde opprettelsen av et nytt senter. Senteret ble senere omgjort til en stiftelse. Hvordan stiftelsen valgte sin styreleder endrer ikke på det forholdet, fastholder utenriksministeren.

Les også

 1. UD betaler for Støre-bok

  Utenriksdepartementet blar opp 1 million kroner til en ny bok. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal være bokens…
 2. Jusprofessor snur i Støre-saken

  Jusprofessor Jan Frithjof Bernt har endret mening i habilitetsspørsmålet rundt Jonas Gahr Støre etter nye opplysninger…
 3. Foss om Støre: - Det er flaut

  (VG Nett) Per-Kristian Foss (H) mener utenriksminister Jonas Gahr Støre har en omtrentlig holdning til fakta i…
 4. Støre og Tschudi feirer 17. mai og nyttår sammen

  (VG) Utenriksminister Jonas Gahr Støre innrømmer at forholdet til shippingmilliardær Felix Tschudi er mer enn bare et…
 5. Stoltenberg har tillit til Støres vurderinger

  (VG Nett) Statsministeren ser ingen grunn til å kritisere utenriksministeren for at han ikke vurderte sin habilitet da…
 6. Støre eide aksjer i Tschudis selskap

  Utenriksministeren har gjennom sitt familieselskap eid aksjer i barndomsvennen Felix Tchudis shippingselskap.
 7. - Støre er ikke inhabil, mener juridisk ekspert

  (VG Nett) Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt mener Jonas Gahr Støre er langt innenfor lovens krav til habilitet da han…
 8. UD ga millioner til Støre-venns stiftelse

  Utenriksdepartementet har gitt totalt 6 millioner kroner i støtte til en stiftelse der en venn av utenriksminister Jonas…
 9. Støre: - Jeg gjorde en riktig vurdering

  VICTORIA TERRASSE (VG Nett) Jonas Gahr Støre står fast på at han ikke gjorde noe galt da Utenriksdepartementet bevilget…
 10. Støre-støtte skal granskes av Stortinget

  (VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) habilitet ble aldri vurdert da Utenriksdepartementet ga totalt 6…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder