OMFATTENDE PROBLEM: Ifølge VGs Infactundersøkelse har halvparten av befolkningen opplevd mobbing i en eller annen form. Foto: Illustrasjonsbilde, SCANPIX

OMFATTENDE PROBLEM: Ifølge VGs Infactundersøkelse har halvparten av befolkningen opplevd mobbing i en eller annen form. Foto: Illustrasjonsbilde, SCANPIX

Den norske mobbehverdagen: - Snillere i nord, mest mobbing i vest

(VG Nett) Langt flere vestlendinger enn folk i nord oppgir at de har blitt utsatt for mobbing. Forskjellene kan skyldes at folk har ulike toleransegrenser, tror mobbe-ekspert.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Hele 46 prosent av det norske folk har blitt utsatt for mobbing som barn eller unge, ifølge en stor ny undersøkelse gjennomført av Infact for VG.

Bakgrunn: 1 av 2 nordmenn har blitt mobbet

Sammenligner vi landsdelene, er det vestlendingene som oftest opplever at de har blitt mobbet. Hele 53 prosent av de spurte på Vestlandet rapporterer at de har blitt mobbet som barn eller ungdom.

Nord-Norge har færrest som oppgir at de har blitt mobbet.

Her svarer litt overkant av 40 prosent at de har blitt utsatt for mobbing som barn eller ungdom.

- Det betyr ikke nødvendigvis at det er mer mobbing i vest enn i nord, definisjonen av mobbing kan være ulik. Det som oppfattes som mobbing hos noen, oppleves ikke nødvendigvis som det hos andre, sier Thomas Nordahl, professor i pedagogikk ved Høgskolen i Hedmark.

BRY DEG! Bli med i vår Facebookgruppe mot mobbing

Ifølge Nordahl er grensene flytende.

- Det er også ulike toleransegrenser for eksempelvis negativt språk og tydeligere språkbruk, legger han til.

- Realistiske tall

I Oslo svarer 50 prosent at de har vært utsatt for mobbing ofte eller av og til, på resten av Østlandet svarer 44 prosent at de har opplevd mobbing, mens 42,5 prosent på Sørlandet svarer at de har blitt mobbet.

Mobbeeksperter VG har vært i kontakt med sier tallet på mobbeofre i undersøkelsen er høyt, men er likevel ikke overrasket over funnene.

- Dette viser at det er utrolig mange nordmenn som har erfaring med mobbing. Tallene i undersøkelsen virker realistiske, sier Erling Roland, professor på Senter for atferdsforskning (SAF) ved Universitetet i Stavanger.

Tips oss! Send en e-post til brydeg@vg.no

Professor Dan Olweus ved HEMIL-senteret på Universitetet i Bergen, mener også det er svært høye tall at 46 prosent melder at de en eller flere ganger er blitt utsatt for mobbing i barne- og ungdomsårene.

- Dette signaliserer at det absolutt er mange mennesker som har merket mobbing på kroppen, sier han til VG

VGS EKSPERTER: Disse gir deg råd mot mobbing

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder