FØDTE 22. JULI: Terrordagen 22. juli ble familien Marsteintredet Pedersen ett medlem flere. Til tross for at dagen vil bli husket for terror skal familien feire seks måneder gamle Thomas' bursdag. Foto: Fotograf Kirsti Hovde

- Vi må feire bursdag 22. juli uansett

(VG Nett) Seks måneder etter at lille Thomas ble født 22. juli ble han trukket frem som et symbol på fremtid av statsminister Jens Stoltenberg.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Flere steder i sin tale 1. nyttårsdag nevnte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) spedbarnet Thomas Marsteintredet Pedersen.

LES OGSÅ: Her er Jens Stoltenbergs nyttårstale 2011

- 22. juli ble det også født barn i Norge. En av dem var Thomas. Han er i dag en blid og fornøyd liten gutt på Lillehammer, sa Stoltenberg i nyttårstalen.

- Tung start på barseltiden

20. august i år prydet den da snaut én måned gamle gutten VGs forside i en reportasje i VG Helg om barna som ble født 22. juli i år og hvordan det preger familiene deres.

VG, lørdag 20. august 2011.

Blant de seks familiene som fortalte sin historie var familien Marsteintredet.

- Det ble en tung start på barseltiden. Jeg hadde gledet meg sånn, men stemningen på sykehuset var veldig nedtrykkende. TV-ene sto på dagen lang. Jeg følte bare at jeg burde vært hjemme og beroliget mine andre to barn. Samtidig som jeg tenkte mye på de som hadde mistet barna sine, følte jeg en utrolig lettelse over endelig å ha fått ut mitt barn. Det ble noen rare dager, sa mamma Kine Marsteintredet Pedersen (33) til VG Helg i august.

- Skal feire bursdagen uansett

Stoltenberg trakk frem at midt i alt det vonde fra terrordagen i sommer, så skjedde det også ting som gleder.

- Thomas må leve med at bursdagen hans forbindes med sorg. Vi skal sørge for at det ikke bare blir slik. Vi skal vise at krisen også løftet frem noe varmt og verdig i landet vårt, sa Stoltenberg.

Stoltenberg får gehør hos Lillehammer-familien, som planlegger å bruke 22. juli til noe positivt.

- Jeg regner med at 22. juli vil bli noe trist. En nasjonal sørgedag. På Thomas' bursdag blir det kanskje flagg på halv stang. Det blir mye sorg. Vi må ta del i den sorgen, men vi må også kunne føle glede. Vi kommer til å feire bursdag uansett, vi. Det må vi jo, sier Kine Marsteintredet Pedersen.

Varslet i november

Stoltenberg holdt også Thomas opp mot verdensborger nummer sju milliarder, Danica i Manila, som ble født for to måneder siden.

- Thomas og Danica skal bli voksne på hver sin side av en felles klode. Vårt oppdrag er å vise dem hvor mye mer som forener dem enn som skiller dem, sa Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under bildet

TO INNSPILLINGER: På grunn av uværet i romjulen måtte Jens Stoltenberg spille inn nyttårstalen på nytt like før nyttår. Foto: Scanpix

Til VG Nett forteller familien på Lillehammer at de ble varslet om at statsministeren ville bruke sønnen deres i nyttårstalen allerede i november.

- Da ringte Hans Kristian Amundsen (statssekretær, red. anm.) til oss og spurte om å få vår godkjennelse. Det var selvsagt greit for oss, sier Kine Marsteintredet Pedersen.

Rød tråd

Statsministerens nyttårstale har ikke alltid vært førstefokuset på kvelden 1. nyttårsdag tidligere i familien.

- Nå har vi hatt unger i noen år, og da har talen kommet midt i leggetiden. Men vi har forsøkt å få det med oss hvis vi kan. I år fikk vi i hvert fall sett den. Vi har gledet oss lenge og har varslet hele slekten. De tar det opp video, sier trebarnsmoren.

Hun tolker talen dit hen at sønnen hennes fungerer som en rød tråd i talen.

- Det er jo spesielt. Og jeg la merke til at han ble nevnt flere steder, for å knytte sammen flere emner, sier Kine Marsteintredet Pedersen.

Skulle hete Anders

Egentlig skulle seks måneder gamle Thomas fått navnet Anders. Men da Kine og Paal Kenneth (39) forstod at gjerningsmannen bak terrorangrepene også het Anders ble det for mye.

- Det hadde stått mellom Anders og Andreas, og vi hadde falt ned på Anders. Men da vi skjønte at gjerningsmannen også het det, så skjønte vi at vi ikke kunne bruke det. Det ville blitt helt feil for den flotte ungen, sier hun.

Det var eldstejenta i familien, ni år gamle Tuva, som til slutt foreslo at han skulle hete Thomas.

Les også: Slik bedømmes kongens nyttårstale
Les også: Hele kong Harald Vs nyttårstale 2011

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder