- FRIFINNELSE: Forsvarer Mette Yvonne Larsen la ned påstand om full frifinnelse av tiltalte Rune Øygard i retten torsdag ettermiddag. Foto: GEIR OLSEN / VG

Forsvarerne: Derfor skal Øygard frifinnes

LILLEHAMMER (VG Nett) Forsvarer Mette Yvonne Larsen advarte dommerne mot å la følelser bli styrende når de skal avgjøre skjebnen til Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap).

 • Jarle Grivi Brenna
 • Bjørnar Tommelstad
 • Tor-Erling Thømt Ruud
 • Gordon Andersen
 • Kari Tone Flågen

Artikkelen er over syv år gammel

- Fornærmedes forklaring er en man veldig gjerne skulle ønske å tro på. Det tror alle som hørte hennes forklaring opplevde, sa Larsen.

- Men det er ikke ønsket om å tro som skal være styrende for retten. Dere må være overbevist om at det ikke er andre momenter som utgjør rimelig tvil, fortsatte hun.

- Ingen plikt til å snakke sant

I forkant av Larsens prosedyre hadde statsadvokat Thorbjørn Klundseter argumentert for at Øygard bør dømmes til fire års fengsel, tross manglende tekniske beviser for seksuell omgang.

Les også: Aktor: Derfor skal Øygard dømmes

Aktor omtalte tiltaltes forklaring som grunnleggende ikke troverdig, og mente det ikke var praktisk mulig å tenke seg at det Øygard har fortalt i retten stemmer.

- Dette handler ikke om at tiltalte snakker sant. Han har ingen plikt til å snakke sant. Men er dere helt sikre på at fornærmede snakker sant. Det er det handler om, sa Larsen og henvendte seg til dommerne.

VGTV: Larsen: - Aktor utelater sentral informasjon

Hun advarte de mot «å hoppe bukk» over omstendigheter som de ikke får til å passe inn.

- Hvis dere begynner å se bort fra den forklaringen og den forklaringen, så er dere på tynn is, mente forsvareren.

Dette er noe av de Larsen trakk frem som mangler ved fornærmedes forklaring:

** Ingen kommunikasjonom seksuell omgang
- Jeg synes det er verdt å minne om hva denne loggen ikke viser. Om dette er to personer som har hatt samleier i to år, så er det forunderlig at det ikke snakkes noe om fysisk kontakt. Ingen overgrep, ikke fysisk kontakt en gang. Ingen av de to snakket om seksuell kontakt. Er ikke det rart, spurte Larsen.

** Ikke funnet noe arr på tiltalte
Den fornærmede jenta har forklart at tiltalte Rune Øygard har to mørke flekker og ett arr i lysken. På legeundersøkelser er flekkene påvist, men forsvaret mener disse også er synlig når tiltalte går med truse - noe han gjorde ofte hjemme, ifølge egen forklaring.

TILTALT: Rune Øygard FOTO: GEIR OLSEN

- Jenta insisterer på at det er et arr hun har sett. To leger har undersøkt ham. Kona har ikke sett noe arr. Han har ikke sett noe arr. Jeg tror retten kan legge til grunn at det ikke er noe arr, men jenta fastholder det med overbevisning. Retten må spørre seg hva det betyr, sa Larsen.

** Ingen bilder ellerannet på telefonen
Jenta har forklart i dommeravhør at Rune Øygard tok et nakenbilde av henne med mobilen, som han sendte til henne etterpå. Kripos har funnet fragmenter av slette filer på mobilen til Øygard, men ikke klart å rekonstruere noe foto.

- Dette er ikke bevist. Kripos sier de ikke har funnet bilder. Det retten ikke må gjøre, er å begynne å spekulere på faktum. Retten må legge til grunn at det ikke finnes nakenbilder på Øygards telefon, sa Larsen.

** Ingen sædfunn på laken
Politiet har beslaglagt sengetøy fra flere av hyttene til Øygard hvor jenta har forklart at det har skjedd overgrep. Sengetøyet ble sendt inn til Folkehelseinstituttet som i mars i år opplyste at de ikke fant spor etter sæd i undersøkelsene.

- Det er jo litt rart, hvis det er mer enn 50 samleier, at det ikke er gjort funn i hjemmet eller hyttene. Rettsmedisinsk skrev at sædrester også kan påvises etter vask, påpeke Larsen.

** Skypeloggene/SMS
Larsen minnet om at Øygard i retten har erkjent at Skype-meldingene er uakseptable - og langt over streken - men sa videre at det bare er snakk om 2,5 timers dialog over 14 måneder.

- Grensene i forhold til hvordan en voksen skal opptre er overgått. Det retten kan spørre seg om: Er det dette som gjør at fornærmede oppfatter at de er kjærester? Er det denne dialogen som gjør at hun tenker det, spurte Larsen.

** Fornærmedes utvikling siden 2009
Larsen reagerte på at aktor Klundseter utelot et avsnitt da han leste opp fra en sammenliknbar dom. Avsnittet handlet om at den psykiske tilstanden til fornærmede i den saken ble stadig dårligere mens overgrepene pågikk.

- Hva kan vi si om hennes utvikling etter at hun kom i kontakt med Øygard? Hun utviklet seg utelukkende positivt. Det har vi hørt fra Øygards kone, Øygards bror og fra lærere, mener jeg, sa Larsen.

- Det er når tiltalen i saken kommer at hun får det verre. Er det fordi at alvoret går opp for henne? Jeg skal ikke svare på det, men jeg synes det er påfallende, sa Larsen videre.

** Overnattinger
Aktor Klundseter påpekte at Øygard ikke hadde kjent jenta lenge før han la seg i samme hotellseng som henne. Statsadvokaten spurte også hva slags menneske det er som setter en jente, tidlig i tenårene, i en slik posisjon at hun må dele seng med en voksen.

- Ja, de har overnattet sammen, delt rom og delt seng. Også fra denne siden mener vi at han ikke burde ha gjort dette. Men er dette et bevis på at det har foregått samleie, svarte Larsen tilbake i sin prosedyre.

Les også

 1. Forsvarer: - Øygard skal frifinnes

  LILLEHAMMER (VG Nett) Forsvarer Mette Yvonne Larsen la ned påstand om full frifinnelse av Vågå-ordfører Rune Øygard (53).
 2. Aktor refset Øygards forsvarere

  LILLEHAMMER (VG Nett) Aktor Thorbjørn Klundseter innledet sin prosedyre med å angripe strategien til forsvarerne til…
 3. Beviskrigen i ordførerrettssaken

  LILLEHAMMER (VG) Etter fire uker med intens bevisføring er statsadvokat Thorbjørn Klundseter like sikker: Rune Øygard…
 4. «Det er slutt, Rune!»

  LILLEHAMMER (VG Nett) Jenta hevdet i retten onsdag at hun flere ganger forsøkte å avslutte forholdet til Vågå-ordfører…
 5. Forsvarer til dommerne: - Dere må se bort fra at noen virker troverdig

  LILLEHAMMER (VG Nett) Forsvarer Mette Yvonne Larsen advarer dommerne mot å tro på jentas forklaring.
 6. Aktor: - Er det noen som tror han holdt fingrene fra fatet?

  LILLEHAMMER (VG Nett) Aktor Thorbjørn Klundseter påpeker at det tok kort tid før Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) la seg i…
 7. Krever fire års fengsel for Øygard

  LILLEHAMMER (VG Nett) Aktor Thorbjørn Klundseter la ned påstand om fire års fengsel for Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap).
 8. Kripos avslørte slettede SMS-er

  LILLEHAMMER (VG Nett) Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener SMS-meldinger, som nylig ble funnet av…
 9. Mener brudd-sms ikke beviser kjærlighetsforhold

  LILLEHAMMER (VG Nett) Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener jentas «Det er slutt»-sms ikke beviser at overgrepstiltalte…

Mer om

 1. Øygard-saken

Flere artikler

 1. Forsvarer til dommerne: - Dere må se bort fra at noen virker troverdig

 2. Forsvarer: - Øygard skal frifinnes

 3. Ordførersaken: Aktor krever elleve vitner fjernet

 4. Vitne i ordførersaken «avhørt» av ukjent mann

 5. Derfor fengslet ikke politiet ordføreren

Fra andre aviser

 1. Aktor legger frem 80 sider med utskrifter av chatmeldinger

  Aftenposten
 2. Jenta i retten: - Sa til mamma at vi sov på hvert vårt rom

  Aftenposten
 3. En av dem lyver. Hvem?

  Aftenposten
 4. Øygard bekrefter «griseprat» på Skype

  Aftenposten
 5. Vil forfølge det hun mener er avvik i jentas forklaring

  Aftenposten
 6. Aktor ber om to og et halvt års fengsel for Rune Øygard

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder