TULLBALL: Henriette Steenstrup minner om at man kan dø av meslinger, og ber foreldre slutte å høre på synsing og følelser fra andre foreldre som ikke vil vaksinere barna sine. Foto:Møller-Hansen, Janne,

Henriette Steenstrup inn i vaksinedebatten: – Ikke en privatsak

Henriette Steenstrup setter spørsmålstegn ved valgfri vaksinering, og mener at foreldre må begynne å høre på eksperter og fagfolk.

Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I kjølvannet av vaksinedebatten som har skapt et stort engasjement blant foreldre over hele landet, går nå Henriette Steenstrup hardt ut mot de foreldre som lar være å vaksinere barna sine.

– Å sende ungene ut i offentligheten med meslingesmitte handler ikke bare om deg og din familie. Det blir usolidarisk. Og det er ikke en privatsak. Det handler ikke om valgfrihet for deg selv. Det handler om solidaritet med andre som også har barn. Mindre barn som ikke er vaksinert ennå, skriver komikeren i magasinet Kamille der hun har sin egen spalte.

Hun trekker særlig frem mammabloggeren Sølje Bergman, og sier at foreldre ikke må høre på «vaksinemotstandernes talsperson».

– Tullball

Bergman har tidligere fortalt til Side 2 at hun ikke ønsker å vaksinere barna sine mot meslinger, noe som førte til en kronikk fra to medisin-eksperter i Bergens Tidende: «Sølje Bergman er farligere for barn enn vaksiner».

Noe av bakgrunnen er at man er avhengig av at 90–95 prosent av befolkningen må være vaksinert for å oppnå beskyttelse (flokkimmunitet). Ifølge en undersøkelse VG Helg har gjennomført, er 16 prosent av norske foreldre i tvil om de skal følge barnevaksineprogrammet.

– Sølje Bergman er ikke vaksineekspert fordi hun selv hadde meslinger da hun var liten, og det gikk helt fint, skriver Steenstrup i spalten.

Til VG utdyper hun;

– Når man ikke er en fagperson som får såpass mye spalteplass på å fronte noe som fagfolk sier er tullball, så er det greit å minne om at Sølje Bergmann ikke er professor i medisin. Det er ikke jeg heller. Men jeg håper folk hører mer på dem som er det, enn synsere som meg og henne når det kommer til noe såpass potensielt alvorlig, opplyser hun til VG.

Les også: Derfor vaksinerte vi ikke barna våre.

– Ikke en privatsak

– Kan man tolke innlegget ditt som at du mener at vaksinering mot meslinger ikke bør være valgfritt?

– Hvis folk lytter mer til synsing og føleri så kanskje det ikke burde være valgfritt. Et potensielt folkehelseproblem er ikke en privatsak, mener den kjente komikeren.

Helseminister Bent Høie (H) fortalte tidligere i dag i VG at han synes det er uklokt å ikke vaksinere barna sine, men at han ikke vil påby vaksinering.

– Naturlig immunitet er det beste

– Helsemyndighetene har alltid tusen argumenter. Men jeg har tatt et valg. Mine barn skal ikke sprøytes fulle av kjemiske cocktailer. Vi vet ikke hvordan vaksinene vil påvirke kroppene våre i fremtiden. Barna mine skal ikke være med på et vitenskapelig eksperiment, har Sølje Bergman tidligere uttalt til VG Helg.

Sølje Bergman Foto:Krister Sørbø,VG

Hun har gitt barna sine to vaksiner: mot polio og stivkrampe. Men ikke mot meslinger, difteri, kikhoste eller hjernehinnebetennelse.

– Naturlig immunitet er det beste for kroppen. Den er hundre prosent og varer livet ut, i motsetning til vaksiner. Det er en grunn til at vi har barnesykdommer. Vi skal gjennom dem. Jeg ser alltid en utvikling hos barna mine etter at de har vært syke. De virker sterkere. Gjør kvantesprang. Tegner på en helt ny måte, eller klarer endelig å ta på seg strømpebuksen selv, uttalte hun.

Les hele saken:Vaksine-krigen (krever plussabonnement)

– Fellesskapet viktigst

– Bergman har tidligere uttalt i media at hun ikke kan leve sitt liv etter hva samfunnet sier hun skal gjøre i vaksinesaken. Ville ikke noe annet bli et stort inngrep i den personlige frihet?

– Personlig frihet må alltid veies opp mot å være en del av og ta noe ansvar for fellesskapet. I dette tilfellet er det siste viktigst. Synes jeg – som synser, opplyser Steenstrup.

– Men har ikke Bergman et poeng når hun sier at det er mye i samfunnet som er farlig for barn?

– Jo da, det er mye folk er redd for som kanskje ikke er så farlig. Men akkurat meslinger kan man dø av, så der syns jeg man godt kan ta sine forholdsregler, mener komikeren.

– Bergman er ikke redd for meslinger fordi hun selv hadde det da hun var liten og det gikk bra. Det er lett å ta utgangspunkt i egne erfaringer når det kommer til følsomme ting. Men dette blir ikke handle så mye om følelser, mer om reell smittefare og fagkunnskap, avslutter hun.

Kronikk:På tide med kraftigere mesling-skyts

VG har vært i kontakt med Sølje Bergman som ikke ønsket å kommentere saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder