Mye lakselus på sjøørret

Lakselus har sannsynligvis redusert bestanden av sjøørret langs store deler av norskekysten. Den kan også ha ført til mindre laks enkelte steder.

Artikkelen er over syv år gammel

Det viser en foreløpig vurdering foretatt av Havforskningsinstituttet etter overvåking av lakselus på vill laksefisk i 2012.

- Det er lite i datamaterialet vårt som tyder på at lakselusinfeksjonen på vill laksefisk er blitt forbedret fra 2010 til 2012. Tvert imot ser det ut som om infeksjonspresset på vill laksefisk har økt på hele kysten fra Hordaland til Troms de siste årene, sier Pål Arne Bjørn, prosjektleder for overvåking av lakselus ved Havforskningsinstituttet.

Selv om det er gjennomført tiltak for å redusere infeksjonen av lakselus på vill laksefisk også i år, var infeksjonsnivået på sjøørret høyt, til dels ekstremt høyt, på flere av overvåkingslokalitetene i oppdrettsintensive områder fra Hordaland til Troms. Områdene som var hardt rammet er: Ytre Hardangerfjordsystemet og Herdlafjorden, ytre deler av Sognefjorden, ytre deler av Romsdalsfjordsystemet, ytre deler av Trondheimsfjorden og Hitra, områder utenfor Namsenfjorden og områder av Nordland.

- Laksesmolten som ble undersøkt på overvåkingslokalitetene i Hardangerfjord- og Sognefjordsystemet var relativt høyt infisert i enkelte uker av 2012, sannsynligvis høyere enn de fleste år på 2000-tallet, sier Bjørn.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder