SAMTALER: Her på politihuset i Oslo har politiet hatt en rekke samtaler med unge personer de frykter kan utvikle seg til ekstremister. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX

30 unge innkalt til bekymringssamtaler - frykter ekstremisme

De er unge, forherliger vold på Internett og har kontakt med ekstreme islamister i Oslo. Men politiet har et håp om å endre handlingsmønsteret.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Siden nyttår har politiet i hovedstaden innkalt om lag 30 unge gutter og jenter til såkalte bekymringssamtaler - med et mål for øye:

Unngå at de blir radikale islamister.

HAR DU TIPS OM DETTE TEMAET? KONTAKT VGs JOURNALISTER HER

Etter det VG får opplyst, er samtlige av disse personene i
alderen 15 til 25 år. Brorparten har muslimsk bakgrunn, mens et lite antall er etniske nordmenn som har konvertert til islam.

I tillegg er det en håndfull jenter som har blitt bedt om å møte politiet for en bekymringssamtale.

- Vi har som mål å komme i kontakt med disse personene så tidlig som mulig i radikaliseringsprosessen slik at vi kan snu dem og tilby en plattform som er bedre, sier forebyggende koordinator Bjørn Erik Øvrum ved Oslo politidistrikt til VG.

KRONIKK: - Jeg kunne ha blitt radikal

Aksept

Bakgrunnen for bekymringssamtalene skyldes i all hovedsak ytringer på Internett som forherliger vold og kontakt med ekstreme islamister i bymiljøet - deriblant skikkelser i den omstridte islamistiske gruppen «Profetens Ummah».

- Det kan være personer med identitetsproblemer eller som søker spenning og som havner i et miljø som er ideologisk og hvor de føler seg akseptert, sier Øvrum.

Etter det VG får opplyst, har politiet gjennomført flere
bekymringssamtaler med enkelte av personene, og noen av dem har også blitt henvist til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Vi bringer dem videre dersom vi ikke har flere virkemidler som kan hindre utviklingen og hvis personer bryter avtalen med oss om ikke å ha kontakt med konkrete personer, sier Øvrum.

LES OGSÅ: Lippestad og Jagland bekymret for ekstremisme

Frivillig samtale

Oslo-politiet samarbeider tett med blant annet moskeene i hovedstaden og kommunen i det forebyggende arbeidet, og terskelen er lav for å kalle inn folk til bekymringssamtale.

Dersom en gutt eller jente er under 18 år og politiet har
grunn til å tro at de har gjort noe straffbart, så kan politiet
pålegge dem å møte for en samtale sammen med foreldrene sine.

Dersom politiet ikke tror noe straffbart har skjedd, så kan personene inviteres til en frivillig samtale.

Ifølge politiet, har noen av foreldrene vært dypt bekymret for barnet sitt, mens andre har vært mer radikale og ikke stått i veien for radikaliseringen.

Ungdomsopprør

- Noen beskylder foreldrene sine for ikke å være religiøse nok, og søker miljøet i et slags ungdomsopprør, sier Øvrum.

- Det er ikke ulovlig å ha en ideologi, men det er ulovlig å
bruke vold for å uttrykke den, sier han.

Etter sammenstøt mellom høyreekstreme miljøer og det som senere har blitt kjent som B-gjengen i Oslo på midten av 1990-tallet, tok politiet i bruk bekymringssamtaler som et verktøy som en del av det forebyggende arbeidet.

Nå tas samme metoder i bruk opp mot det ekstreme islamistiske miljøet.

- Måten samtalen føres på er lik, fordi det er mange av de samme faktorene som drar ungdom mot ekstreme miljøer. Men radikal islamisme skiller seg ut ved at en del av dem det gjelder ikke tenker på konsekvensene i dette livet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder