Demonstrerte mot IS

Inviterte Profetens Ummah-medlemmer til frisøren

Mange mennesker var mandag samlet på Grønland i Oslo for å demonstrere mot IS og deres støttespillere.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Da Bashe Musse, leder for somalisk nettverk, holdt appell under demonstrasjonen på mandag inviterte han ledelsen i Profetens Ummah til frisørene på Grønland.

- Ledelsen i Profetens Ummah kan dra til frisørene gratis her på Grønland, og når de gjør det er det begynnelsen på bekjempelse av terrorisme. Det er viktig med hygiene, og frisørene våre har litt lite å gjøre, så kanskje det kan gi litt vekst, sa Musse til tydelig munterhet blant de fremmøtte, før han med langt større alvor understreket at det nå var viktig å stå sammen.

- Vi er i mot alle former for hat. Sammen skal vi knekke terrorister og sammen skal vi bygge Norge, sa Musse.

Toppolitikere, minoritetsledere og folk av alle slag har møtt opp på Grønland torg i Oslo for å delta i demonstrasjonen mot islamistisk ekstremisme og terror i kveld.

Målet for demonstrasjonen er å ta avstand til opprørsgruppa Den islamske staten (IS), og den norske gruppa Profetens Ummah, som har uttrykt støtte til IS' brutale metoder i Irak og Syria.

– Vi har tatt tilbake byen fra rasistene og nazistene. Nå skal vi ta den tilbake fra grupper som Profetens Ummah, som sprer hat i byen vår, sier Yousef Bartho Assidiq fra den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk.

- Spyttet på

Han forteller at han ble spyttet på av medlemmer av Profetens Ummah da han kom til Oslo sentrum tidligere i dag.

Også SVs Audun Lysbakken er på plass under demonstrasjonen.

– Vi viser at Profetens Ummah er et helt marginalt fenomen, sier Lysbakken til NTB.

Han er blant partilederne som deltar i demonstrasjonen mot ekstremisme i Oslo mandag.

– Det er mange måter å bekjempe ekstremisme på, og dette er en veldig viktig del av det, sier Lysbakken.

Faten Mahdi Al-Hussaini er en av initiativtagerne til demonstrasjonen. Hun er lei av å bli oppfattet på samme måte som IS og deres tilhengere i Norge bare fordi hun er muslim. Hun sier til VG at hun er svært glad for at mange møtte opp på demonstrasjonen i dag - selv om de ennå ikke vet hvor mange som deltar:

- Dette er samhold, noe av det fineste vi har i det norske samfunnet i dag.

I TOG MOT IS: Mange hadde samlet seg i demonstasjonstoget mot IS i Oslo i dag. Foto:Trond Solberg,VG

- Hvilke signaler sender demonstrantene i dag?

- Det signaliserer at vi mennesker har noen felles verdier uansett religion og bakgrunn. Det er fred, det å stå imot terror, det er samholdet og at det er viktig å hjelpe hverandre, sier Faten Mahdi Al-Hussaini.

– Historisk markering

Demonstrasjonen er arrangert av en gruppe norskmuslimer på tvers av etnisitet og bakgrunn, og støttes nå av flere politiske partier og organisasjoner. Flere norske politikere vil også være til stede under i dag, blant annet statsminister Erna Solberg (H), Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, justisminster Anders Anumdsen (Frp) og Venstre-politiker Abid Raja.

– Kjære landsmenn. Dette er en historisk markering. Aldri før har det skjedd at noen få enkeltpersoners initiativ har samlet samtlige partiledere i nasjonalforsamlingen, hvor både presidentskapet og statsministeren er samlet, sier Vestre-politiker Abid Raja.

En annen som holdte appell foran de fremmøtte på Stortinget var Jonas Gahr Størev (Ap).

– I dag skal jeg holde det korteste innlegget, sier leder for Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre, før han følger opp:

– Det vi ser i Oslo i kveld er et fantastisk mangfold. Et mangfold hvor det er mer som forener enn skiller. Den radikale islamismen vi nå ser skal ikke få grobunn i vårt samfunn, og det er alle som er samlet her i dag et bevis på, sier Støre

Statsminister Erna Solberg (H), sier til Aftenposten at demonstrasjonen gir et sterkt og viktig signal fra norske muslimer mot uakseptabel vold, intoleranse og et forsøk på å bruke religion for å legitimere dette.

– Jeg støtter norske muslimer og alle andre som tar dette oppgjøret. Denne kampen kan vi bare vinne sammen, sier Solberg.

- Mange oppmøtte

VGTVs reporter på stedet forteller at mange mennesker nå har samlet seg på Grønland for å gå i et samlet tog.

- Her er mange folk og mange med ulike kulturelle bakgrunner, sier Guldbrandsen.

VG kommer med mer!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder