SENDES TIL JORDAN: Nael (11), Zuher (3), Neda (12) og Dima (7) ble i natt hentet av politiet og satt på flyet hjem til Jordan. Foto: KRISTIAN HELGESEN / VG

Neda (12) og familien sendes ut av Norge

Politiet knuste døra midt på natta

Politiet hentet natt til tirsdag tolv år gamle Neda Ibrahim og hennes familie på asylmottaket på Dale i Sandnes. Familien er nå på vei til Jordan.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Ifølge Stavanger Aftenblad ble Neda og hennes familie hentet klokken 01.30 og satt på et fly til Oslo. Deretter skal familien på to voksne og fire barn i alderen fire til tolv år ha blitt sendt videre på et fly til København.

Politiet i Rogaland bekrefter dette overfor NTB.

- Familien ble hentet og er på vei til Amman i Jordan. Utover dette er det Politiets utlendingsenhet (PU) som leder saken og kan gi opplysninger, sier Jarle Søyland, leder ved utlendingsseksjonen i Rogaland politidistrikt.

- Brøt seg inn

Selv forteller Neda at politiet knuste ruta i døra slik at den kunne låses opp utenfra.

- De kom med lommelykter og sa vi måtte kle på oss, sier Neda Ibrahim til Stavanger Aftenblad på telefon.

I mai i fjor fikk tolvåringen beskjed om at hun var vinner av Annette Thommessens minnepris. Hun gjorde et sterkt inntrykk da hun i et intervju med NRK sa at «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg».

Ifølge politiet blir familien sendt ut fordi de har gitt uriktige opplysninger i asylsøknaden. De har oppgitt at de er palestinere fra Irak.

Familien har vært i Norge i ti år og fikk endelig avslag på asylsøknaden i fjor.

For retten

Advokat Arild Humlen har stevnet staten ved Utlendingsnemnda for å få en rettslig vurdering av nemndas avgjørelse i denne saken. Aina Basilier Vaage, overlege ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus og aktiv i støttegruppa for familien, håper saken skal opp for tingretten i løpet av høsten.

- Det er forferdelig at de blir sendt ut før de får prøvet saken sin. Og det sier noe om manglende rettssikkerhet og hvor lukket beslutningsprosessene her er. Derfor er det så viktig at saken blir prøvet for det norske rettssystemet, sier hun til Aftenbladet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder