BEVÆPNET: Politibetjentene Peter Lind (nærmest kamera) og Maria Porsarp og ytre kommissarie og innsatsleder ved operativ enhet Anders Bjärgård (lengst unna) bærer alle pistol på hoften. Foto:Helge Mikalsen,VG

Svensk bevæpningsekspert: – Det er ikke gitt at det er en klok idé å bevæpne norsk politi

STOCKHOLM (VG) Martin Lundin er svensk politis fremste ekspert på bevæpning av politiet. Han advarer Norge mot å ta en forhastet beslutning rundt spørsmålet om norsk politi skal være bevæpnet.

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er en interessant diskusjon som pågår i Norge nå. Jeg tror det er viktig at man tar en skikkelig debatt før man bestemmer seg for å bevæpne politiet, for det er ikke gitt at det er en klok idé. Man må se grundig på både fordelene og ulemper, og tenke seg om flere ganger, mener Lundin.

Han er kommissær på utviklingsavdelingen hos Polismyndigheten i Sverige, det som tilsvarer Politidirektoratet (POD) i Norge. Kommissæren har forståelse for at enkelte kan oppfatte den midlertidige bevæpningen man har hatt for politiet her til lands siden november i fjor, som en slags snikinnføring.

– Det er fordi steget med å gå tilbake til ikke å ha bevæpning når man først har innført det, er veldig vanskelig. Det er jeg sikker på, sier Lundin.

I Sverige ble politiet bevæpnet tre år før 47-åringen ble født.

I 1965, samtidig som man gikk fra kommunalt til statlig politi i Sverige, gikk man fra å bevæpne politibetjentene med pistol i stedet for sabel. Å gå tilbake fra bevæpning i Sverige nå fremstår som helt uaktuelt. Den debatten eksisterer ikke.

UNDERSØKELSE:1 av 3 nordmenn mener myndighetene snikinnfører bevæpning

Trygghetsfølelse

I Norge pågår bevæpningsdebatten derimot for fullt. I august i fjor ble et utkast til ny våpeninstruks sendt ut på høring. I forslaget åpner regjeringen for en generell bevæpning av politiet. Et flertall på Stortinget er likevel mot dette.

Omtrent samtidig som høringsfristen gikk ut ble det innført midlertidig bevæpning i Norge etter ønske fra POD. Bakgrunnen var Politiets sikkerhetstjenestes (PST) vurdering om at politifolk i uniform er potensielle terrormål. Først fikk man midlertidig tillatelse i fire uker. Denne har flere ganger blitt forlenget. Gjeldende tillatelse varer frem til 7. juni.

POLITIKOMMISÆR: – Jeg kan spontant tenke at det har vært fornuftig av Norge å holde igjen selv om de fleste andre land i verden har bevæpnet politi, sier Martin Lundin hos den svenske Polismyndigheten. Foto: JOSTEIN MATRE, VG Foto:,

Justisminister Anders Anundsen sa nylig at det ikke er mulig å si når norsk politi skal tilbake i ubevæpnet tjeneste, fordi det er forhold utenfor politisk kontroll som avgjør dette. Han sier likevel at det ikke er grunn til å frykte at dagens situasjon ender med alminnelig bevæpning.

LES OGSÅ: Vil ha politibevæpning opp i Stortinget

På gaten i Stockholm er politibetjenter VG møter glade for at de har alminnelig bevæpning.

– Jeg hadde følt meg mindre trygg uten. Det gjelder også allmennhetens sikkerhet, sier Maria Porsarp.

Nå vet hun at hun kan bruke våpenet dersom situasjonen krever det. Én gang har hun opplevd det. Da avfyrte hun et varselskudd i bakken. En psykisk syk person truet med en knivlignende gjenstand.

– Det var stressende å måtte bruke pistolen, men det fikk den effekten jeg håpet på. Uten våpenet hadde vi måttet være flere betjenter for å få kontroll på situasjonen, mener hun.

STOCKHOLM: Politibetjentene Peter Lind (t.v.) og Maria Porsarp mener begge Norge er tjent med å analysere situasjonen grundig før man eventuelt innfører generell bevæpning for deres norske kolleger. Samtidig gir deres egne pistoler dem en trygghetsfølelse. – Vi her i Sverige er selvfølgelig farget av hva vi er vant med, sier Lind. Foto:Helge Mikalsen,VG

Beredt på å skyte

Anders Bjärgård er ytre kommissær i Stockholms-politiet. Han fungerer som innsatsleder ute i felt. Fra sin patruljebil illustrerer han sitt syn på væpning eller ikke væpning av politiet med et ferskt eksempel fra den svenske hovedstaden.

– Nylig ble det en biljakt etter et gullsmedran. Til slutt fikk en patrulje stoppet bilen. Politiet tok opp våpen og ranerne overga seg. I bilen til ranerne fant man senere våpen, blant annet et Kalashnikov automatvåpen. Hadde ikke våre politifolk hatt våpen ville kanskje de kriminelle funnet frem sine og kommet seg unna. Kanskje ville de til og med skutt mot politiet.

LES OGSÅ: Våpeninstruksen endres

Innsatslederen mener politiets våpen er med på å redde liv. Selv om statistikk viser at langt flere personer i Sverige blir såret og drept av politiet enn hva tilfellet er i Norge. Befolkningsforskjellen tatt i betraktning.

– Politiets oppgave er jo ikke å skyte folk. Man må spørre om effekten av politiarbeidet i helhet. I Norge vil kanskje kriminelle løpe fri i situasjoner der de ikke gjør det i Sverige. Man skal også huske at de kriminelle ikke har samme etiske diskusjon om våpenbruk som politiet har, sier Bjärgård.

INNSATSLEDER: Anders Bjärgård med en hånd på hylsen som bærer hans tyske SigSauer 9mm pistol. Foto:Helge Mikalsen,VG

Han har i sine 20 år som politi selv aldri skutt noen.

– Jeg har tenkt på hvordan det ville være å skyte noen. Det er en situasjon man vil unngå, men er det den siste utvei, så er jeg beredt på det.

LES OGSÅ: Her er politiets prioriteringsliste

Fordeler og ulemper

Bevæpningsekspert Martin Lundin sier han ser både fordeler og ulemper med at politiet ikke er bevæpnet.

– Når man ikke har våpen blir man tvunget til å innta et mer defensivt holdningssett der man er mer forsiktig. Av erfaring vet vi at det gir suksess i de fleste situasjoner, forteller kommissæren.

Han fortsetter:

– Samtidig er det situasjoner der politiet trenger å være mer offensiv. De situasjonene vet man kanskje om på forhånd, og da kan jo også norsk politi hente frem våpnene, men risikoen er at man gjør en feilvurdering. Man tror situasjonen ikke er farlig, så viser den seg å være det. Da står man der uten våpen, sier Linden, som svarer følgende på spørsmål om han er glad for at svensk politi er bevæpnet:

– Jeg hadde foretrukket at politiet ikke behøvd våpen i det hele tatt og at konfliktsituasjoner kunne bli løst på en annen måte, men slik er dessverre ikke virkeligheten. I de tilfeller der politiet utsettes for livsfarlig vold er det bra at man kan forsvare seg selv og andre med et lett tilgjengelig våpen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder