MISTET DATTEREN: Mamma Kristina Sviglinskaja og bistandsadvokat Stig Nilsen på hans kontor i oktober i fjor. Nå vurderer de å påklage Spesialenhetens vedtak. FOTO: HALLGEIR VÅGENES,VG

MISTET DATTEREN: Mamma Kristina Sviglinskaja og bistandsadvokat Stig Nilsen på hans kontor i oktober i fjor. Nå vurderer de å påklage Spesialenhetens vedtak. FOTO: HALLGEIR VÅGENES,VG Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Monikas mor overrasket over Spesialenhetens begrunnelse

Bistandsadvokaten: - Det er begått mange og alvorlige feil

Vurderer å påklage vedtaket

OSLO/BERGEN (VG) Moren til Monika Sviglinskaja reagerer på at Spesialenhetens begrunnelse for å bøtelegge Hordaland politidistrikt dreier seg om varsleren.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag ble det kjent at Spesialenheten for politisaker ilegger politidistriktet som foretak en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten.

– Jeg synes de har gjort en grundig etterforskning, og det er en konklusjon min klient er tilfreds med, sier morens bistandsadvokat, Stig Nilsen til VG.

Jan Egil Presthus i Spesialenheten opplyste onsdag formiddag at foretaksstraffen rettes mot politidistriktets behandling av rapporten til politimannen Robin Schaefer, som i januar i fjor varslet om at ting ikke var som det skulle i etterforskningen av saken.

Det reagerer Monikas mor Kristina Sviglinskaja på.

– Min klient er noe overrasket over at det er motstanden som Robin Schaefer møtte internt i 2014 som er begrunnelsen for foretaksstraffen, sier bistandadvokaten.

I en pressemelding utdyper Nilsen at begrunnelsen heller burde tatt for seg det som ifølge ham og klienten er alvorlige og mange feil som ble begått i forbindelse med selve etterforskningen.

Han har ingen kommentar til beløpet på boten, men opplyser at han på vegne av klienten har fremmet krav om oppreisningserstatning på 200.000.

– Vi mener det er utvist grov uaktsomhet, som er vilkåret for kravet, sier han.

Les hele Spesialenhetens begrunnelse for forelegget her

Vil lese forklaringer

Nilsen opplyser at han og Monikas mor vil gå grundig gjennom vedtaket for å ta stilling til det, samt at de vil bruke tiden fremover til å lese de forklaringene som er avgitt i forbindelse med Spesialenhetens etterforskning.

De vil ta stilling til om de vil påklage vedtaket innenfor den gjeldende fristen på tre uker.

– Det er viktig å presisere at min klient aldri har hatt et ønske om å forfølge enkeltpersoner. Sånn sett er hun veldig fornøyd med at politidistriktet er ilagt en foretaksstraff, sier Nilsen til VG.

Han understreker at det viktigste for moren til Monika hele tiden har vært, og er, å finne svar på hva som hendte med datteren.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier i en kommentar til Spesialenhetens konklusjon at den bekrefter alvoret og de kritiske forhold ved etterforskningen av Monika-saken som tidligere er avdekket.

– Vi skal lese dokumentet grundig, samtidig som det er konstituert politimester i Hordaland som nå har ansvar for å ta stilling til Spesialenhetens rapport. Uansett følger vi situasjonen i Hordaland tett og forventer at tiltak gjennomføres slik politiledelsen er i gang med, sier han.

VARSLEREN:«Jeg har følt meg som en kriminell»

Ble kvalt

Politimannen Robin Schafers rapport førte i første omgang til at bistandsadvokat Nilsen og moren til Monika engasjerte den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen til å se på saken.

Han konkluderte med flere svakheter ved politiets håndtering av saken, blant annet at flere spor ikke ble fulgt opp.

I mai i fjor ble Hordaland politidistrikt anmeldt til Spesialenheten for politisaker av litauiske Kristina Sviglinskaja. Samme måned ble etterforskningen gjenopptatt. Kristinas datter Monika (8) ble funnet død, kvalt, hjemme 14. november 2011.

I oktober 2014 ble mors tidligere samboer pågrepet og siktet for drapet, etter flere DNA-funn. Den tidligere voldsdømte litaueren (32) sitter fortsatt fengslet, men nekter for å ha noe med dødsfallet å gjøre.

Flere granskinger

Monika-saken har utløst en rekke granskinger av politiet i Hordaland: Arbeidstilsynet gransker behandlingen av drapsetterforskeren som slo alarm, og Politidirektoratet oppretter en uavhengig ekstern gransking av samme forhold.

Politidirektør Humlegård sier onsdag at det er viktig for ham å få alle fakta på bordet og saken belyst fra alle sider.

- Vi avventer derfor konklusjonene fra varslingssaken som nå behandles av advokatfirmaet Wiersholm, før vi kan oppsummere og iverksette ytterligere tiltak, sier han.

9. februar la Riksadvokaten frem konklusjon etter sin gransking av saken. Der påpeker arbeidsgruppen en rekke feil og mangler i etterforskningen.

14. februar varslet politimester Geir Gudmundsen at han fratrer fra sin stilling frem til så lenge granskingen av varslersaken pågår.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder