HEDRET: Samuel Steinmann, den siste gjenlevende etter det norske holocaust, fikk Kongens fortjenestemedalje torsdag. Her står han omkranset av familien. Foto: ELSA KVAMME

Siste norske holocaust-overlevende hyllet av Kongen: - Jeg er rørt ennå!

Samuel Steinmann (89) fikk Kongens fortjenestemedalje

I går, 67 år etter at amerikanerne frigjorde fangene i konsentrasjonsleiren Buchenwald, fikk Samuel Steinmann (89) Kongens fortjenestemedalje.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Jeg har ikke ord. Det gjorde så kraftig inntrykk at jeg er rørt ennå, sier Steinmann til VG.

- Jeg har aldri tenkt på å få noen medalje før og ante ingenting. Og hele familien var tilstede. Det var en fantastisk opplevelse, forteller mannen som overlevde tre år i nazistenes helvete.

Det var fylkesmann Valgjerd Svarstad Haugland som sto for utdelingen ved en høytidelighet på Continental i Oslo. Senere i vår blir Steinmann mottatt i audiens hos kong Harald.

Overlevde Auschwitz

Steinmann er den siste gjenlevende av de 32 norske jødene som overlevde nazistenes konsentrasjonsleirer.

Han var blant de 532 norske jødene - menn, kvinner og barn - som 26. november 1942 ble tvangssendt til tyske konsentrasjonsleirer med skipet «Donau» fra Oslo havn.

Dokumentarfilm om «Sammy»

Regissør Elsa Kvamme lager nå dokumentarfilm om Steinmanns liv, «Sammys beretninger».

- Vi har fulgt ham til Berg fengsel i Vestfold, der mange jøder først ble internert. Og sammen med «Sammy» dro vi til både Auschwitz og Buchenwald, sier Kvamme. Planen er å ha filmen ferdig til 70-årsmarkeringen av det norske holocaust 26. november 2012.

FRIGJORT: 16. april 1945 ble Buchenwald nær Weimar i Tyskland frigjort av amerikanske styrker. Disse slavearbeiderne var blant dem som overlevde. Mange hadde dødd av underernæring. Foto: GETTY IMAGES

Steinmann opplevde dødsmarsjen til Buchenwald i 45, da SS evakuerte Auschwitz i Polen under sovjeternes fremrykning fra øst. Nærmere 60 000 fanger ble drevet av gårde. Cirka 15 000 døde under marsjen.

Verre og verre å komme tilbake

- Hvordan var det å komme tilbake til disse lidelsens steder, Steinmann?

- Jeg har jo vært der to ganger før, men det blir verre og verre for hver gang.

- Nye minner dukker opp. Det er en påkjenning både fysisk og psykisk. Nå opplevde jeg for første gang å se Bunker 2 i Auschwitz II-Birkenau, gasskammeret der den norske jødiske befolkningen ble drept - blant dem flere av min egen familie. Det var det verste, sier Steinmann ettertenksomt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder