KOM TIL KORT: De polske «døvstumme» hadde med seg laminerte kort med seg rundt på sine besøksrunder. Foto:Politiet,

Falske døvstumme tatt for å ha lurt penger fra eldre

Fikk igjen både stemme og hørsel i møte med politiet

De utgir seg for å være døvstumme og spiller rått på
nordmenns empati og godtroenhet. Onsdag ble seks polske statsborgere i 30-årene siktet for bedrageri.

De fem mennene og en kvinne var ikke så lett tilsnakkende der de oppsøkte folk med sine små, verdiløse trefigurer til den nette sum av 200 kroner pr. figur.

Samtlige skal ha agert døvstumme, og kommuniserte med forseggjorte, falske id-kort med opplysninger på norsk, ispedd både svensk og engelsk.

Selv om de seks angiveleg hverken kunne høre eller snakke, var det ingenting i veien med synet.

Mandag kveld fikk politiet melding fra Akerselva sykehjem i Oslo om at en mann i 30-årene hadde tatt seg inn på rommene til flere av de eldre i åttende etasje. Han skal blant annet ha rotet rundt i skap og nattbordskuffer.

SMÅ FIGURER: Salgsobjektene til de «døvstumme» var små trefigurer til 200 kroner pr. stykk. Foto:Politiet,

– Noen av dem ville også selge noen små trefigurer, hvoretter de viste frem sine laminerte plastskilt der det blant annet fremgikk at de var døve, stumme eller døvstumme, sier politiadvokat Mona Brandmo i Oslo politidistrikt til VG.

Les også: Politiet advarer mot «stumme» tiggere

Spesiell besøkstjeneste

– Vi vet med sikkerhet at han har vært inne på i hvert fall to rom, forteller fungerende institusjonssjef på Akerselva-hjemmet, Sidsel Kampesæter-Michelsen til NRK Østlandssendingen som først omtalte saken.

Den oppdagede skal ikke ha oppført seg truende, men utga seg for å være døvstum og skal ha formidlet at han var ute etter penger. Det er foreløpig ikke avdekket at noe er stjålet, hverken hos pasientene eller andre steder.

– Men de var altså ikke døvstumme de som ble pågrepet, politiadvokat Brandmo?

– Nei, de var nok ikke døvstumme. Det er fortsatt et par av dem som hevder at de er døvstumme, men de er nok ikke det, svarer Brandmo.

30.000 kroner i bilen

Hun har selv opplevd å bli oppsøkt privat av såkalt døvstumme som tigger penger. Men vil ikke gi folk noe generelt råd om hvordan de skal ta i mot denne typen oppsøkende virksomhet.

– Enhver får vurdere om man vil gi noe til stumme, døve eller døvstumme som man blir oppsøkt av. Men jeg er varsom med å gi noe eller kjøpe noe i slike tilfeller, sier Brandmo.

Gode beskrivelser av mannen på Akerselva-hjemmet førte til at han etter kort tid ble stoppet i en bil i nærheten.

– Da var han sammen med fem andre personer som også er pågrepet, sier Mona Brandmo i Oslopolitiet til VG.

I bilen ble det funnet en større pengesum, nærmere bestemt 30.000 kroner.

Alle seks ble fremstilt for varetektsfengsling onsdag. Fem ble fengslet i to uker, og den siste ble fengslet i fire uker.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder