HOVEDSTADEN: Oslo sett fra Ekeberg med Rådhuset, Slottet, Operaen og Bjørvika i bakgrunnen. PST avgrenser ikke til hvor i Norge terrortrusselen er. Foto:NTB Scanpix,

Eksperter: Derfor kan Norge være et  terrormål

Norge representerer mye av det radikale islamister forakter, ifølge eksperter. En svensk terrorforsker mener landet vårt kan være et enklere mål enn andre NATO-land.

 • Ola Mjaaland
 • Eirik Landsend Henriksen
 • Ingrid Hvidsten
 • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over fem år gammel

Magnus Ranstorp ved den svenske forsvarshøgskolen. Foto:Jan Petter Lynau,VG

- At terrorister velger å dra til Norge kan være fordi de anser det som enklere enn andre NATO-land. Norge er et land som er med i NATO og har vært i krig i Afghanistan i lang tid. Slik sett er landet et mål, sier Magnus Ranstorp, som blant annet jobber for den svenske forsvarshøgskolen.

- Forakter Norge

Onsdag bevæpnet politiet seg for å være i beredskap over hele landet etter at Politiets sikkerhetstjeneste har mottatt konkret informasjon om et nært forestående terrorangrep i Norge.

PST opplyser at de har informasjon om at en terrorgruppe har reist fra Syria for å gjennomføre et terrorangrep i Vesten.

Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets høgskole. Foto:FORSVARET,

- Norge er en del av NATO, og er nær alliert av USA, vi er en vestlig nasjon som har vært i Afghanistan i mange år, og symboliserer mye av det en del islamister forakter. Noe de ønsker å såre eller straffe, sier Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets Høgskole og med spesialfelt Syria.

- Større interesse for Norge

Cato Hemmingby, terrorforsker ved Politihøgskolen, sier på generell basis at terrorister gjerne retter seg mot myndighetsmål – det kan være alt fra enkeltpersoner til departementer og parlamentsbygninger.

I tillegg har man sett at man kan prøve å ramme fly- og transportsektoren.

Forsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen. Foto:Politihøgskolen,

- Norge kan være terrorutsatt knyttet til de internasjonale engasjementene vi har hatt i utlandet, men det kan også være at noen rett og slett vil gjøre noe på hjemmebane. Man har de siste årene sett en noe større interesse for å aksjonere i Norge blant militante islamister, sier terrorforsker ved Politihøgskolen, Cato Hemmingby.

Lars Akerhaug har forfattet boken Norsk Jihad og er også av den oppfatning at terrorister har samme motiver for å ramme Norge som andre vestlige land.

– Man mener vesten er i krig med islam og bruker terror for å skremme og for å vise handlekraft. Et angrep mot Norge vil være en stor propagandaseier, sier Akerhaug.

Les også

Mer om

 1. PST
 2. Terrorisme

Flere artikler

 1. Terrorekspert: - Vil skremme terrorister

 2. Forsker: Dette er mulige terrormål

 3. Eksperter: Dette er terroristene trent til

 4. Kronikk: En varslet terrortrussel

 5. Storbritannia hever trusselnivået

 6. Terrorekspert om advarselen: - Kan indikere at man har kommet over aktørene i en sen fase

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder