Hordaland-politiet: Ber Spesialenheten vurdere etterforskning

Konstituert politimester i Hordaland, John Reidar Nilsen, ønsker å få svar på om hans etat har brutt arbeidsmiljøloven i forhold til varsleren Robin Schaefer i Monika-saken.

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi vil be Spesialenheten vurdere om det skal gjennomføres en etterforskning mot politidistriktet på det aspektet som gjelder selve varslersaken, som rammes av arbeidsmiljøloven, sier Nilsen på en pressekonferanse i Bergen.

Han forteller at han ikke var overrasket over innholdet i rapporten om Monika-varslerne som torsdag formiddag ble offentliggjort av advokatfirmaet Wiersholm.

Rapporten, som er utarbeidet under ledelse av advokat Jan Fougner, konkluderer med at politimann Robin Schaefer varslet på en saklig, lojal og lovlig måte. Samtidig får politimester Geir Gudmundsen og øvrig ledelse i Hordaland politidistrikt krass kritikk. Rapporten mener politiet har brutt arbeidsmiljøloven.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård innrømmer at dette viser at politiet har en jobb å gjøre.

LES HELE WIERSHOLM-RAPPORTEN HER

KONSTITUERT POLITIMESTER: John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

Takker Schaefer

Konstituert politimester i Hordaland, John Reidar Nilsen, sier han legger seg flat for kritikken som kommer frem i rapporten. Han takker også Robin Schaefer, som varslet om det han mente var manglende etterforskning av Monika-saken, for at han har forsaket egne interesser.

– Jeg beklager overfor Schaefer at han ikke har blitt behandlet på en korrekt måte som varsler, sier Nilsen.

VARSLET: Robin Schaefer trodde ikke at den åtte år gamle jenta hadde tatt sitt eget liv, slik saken først ble henlagt som. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Han opplyser også om ny praksis med opprettelse av en egen personalavdeling, for blant annet å sikre varslere.

Nilsen innser at Monika-saken har vært en stor belastning for mange, spesielt Monikas pårørende, Robin Schaefer og andre i politidistriktet.

– Saken har også opprørt befolkningen. Saken har pekt på hendelser som vi hadde ønsket hadde vært annerledes. Jeg vil igjen rette en dyp beklagelse til Monikas mor, sa Nilsen, og fortsatte:

– Det vil bli begått feil. Det er menneskelig å feile, og det betyr at vi må ha en kultur som fremmer kritikk og forbedring.

Han påpekte også at det er viktig for politiet å ha publikums tillit.

– Den tilliten må vi vise oss verdig.

HAR DU LEST?Monika-saken – slik ble den en politiskandale

Litauer siktet for drap

I mai i fjor ble Monika-saken gjenopptatt, etter at politimannen Robin Schaefer påpekte på manglene ved etterforskningen. Politiet hadde i utgangspunktet henlagt saken. De konkluderte med at den åtte år gamle jenta tok sitt eget liv utenfor Bergen.

I oktober i fjor ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel litauer, siktet for forsettlig drap. Da var det gått tre år siden den lille jenta ble funnet død. Mannen nekter straffskyld.

SAMLESIDE: Les alle Monika-sakene her

I februar konkluderte Riksadvokaten med at etterforskningen hadde båret preg av alvorlige mangler. Samme måned ga Schaefer ut en bok der han er svært kritisk til ledelsens håndtering av saken. 25. februar ila Spesialenheten for politisaker Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten, men ingen enkeltpersoner ble straffet.

MOR OG DATTER: Monika Sviglinskaja (8) som ble kvalt og drept 14. november 2011 Mamma Kristina Sviglinskaja (32). Foto:Privat,Privat

Vil ha varslerombud

På samme måte som Norge har et likestillingsombud, bør vi ha et varsler-ombud som skal ivareta alle som vil si fra når noe er galt på arbeidsplassen.

Dette er forslaget fra leder Kjetil Rekdal i Politiets fellesforbund i Hordaland, og forslaget kommer som en følge av politiskandalen Monika-saken:

– Det vi har sett i denne saken, er at det er politiledelsen som mottar varslinger – og som altså får til oppdrag å vurdere seg selv. Derfor ser vi behovet for en klageinstans eksternt, sier Rekdal til VG.

SNAKKET UT:Les politimannens sterke historie her.

Han sier at det har rådet utbredt mangel på kunnskap om varsling og om hvordan varslere og varslene håndteres ved politidistriktet:

– Dette er nok et problem både her og i mange andre institusjoner og bedrifter her i landet. Vi bør også vurdere om vi trenger en egen varsler-domstol etter modell fra England og USA.

KOMMENTAR:Politimesteren bør få sparken (publisert i februar)

Rekdal peker på at Monika-saken er tragisk, særlig for de berørte.

– Men saken har satt hele justis-sektoren i spill. Vi ønsker å se på hvordan de ulike instansene har opptrådt både sammen og i forhold til hverandre – politidistrikt, spesialenhet, riksadvokat, politidirektorat og departementet. Det bør settes ned en kommisjon etter modell av Gjørvkommisjonen for å utrede hvordan dette har vurdert i Monika-saken og ringvirkningene av den, sier Rekdal.

Han ønsker ikke å uttale seg om ledelsen ved politidistriktet bør gå:

– Vi er opptatt av at de som har ansvaret, tar dette ansvaret. Men vi har ikke noen oppfatning av om ledelsen skal gå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder