KrF-initiativ ble til 700 nye lærerstillinger

MØTER FLERE LÆRERE: Denne andreklassingen og medelevene hennes i Fredrikstad, vil få tilført i alt 12 nye lærere i løpet av neste skoleår, viser departementets fordeling av lærermillionene fra statsbudsjettet. Foto:Gisle Oddstad,VG

Øker lærer-tettheten i 100 kommuner

Her er gaven som kan gjøre en forskjell for de minste elevene i skolen: 700 ekstra lærere skal marsjere inn i klasserommene neste skoleår.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fem år gammel

Kommunene med den dårligste lærerdekningen får til sammen 700 nye lærerstillinger i løpet av neste skoleår. Den viktigste gevinsten er at elever får mer tid med læreren, mener Anders Tyvand i KrF.

HER ER LISTEN over lærer-fordelingen i de 100 kommunene med lavest lærerdekning.

Skolepolitikeren i regjeringens samarbeidsparti er mektig stolt av at stortingsvedtaket fra et bredt flertall på Stortinget nå blir realisert. Midlene skal videreføres i de neste statsbudsjettene, og øremerkes lærerstillinger i kommuner med store klasser på de fire laveste årstrinnene.

FIKK GJENNOMSLAG: Stortingsrepresentant Anders Tyvand er stolt av at KrF-initiativet om skaffe 700 nye lærere til barneskolen og 1. til 4. klasse, nå blir realisert. Foto:Fredrik Solstad,VG

Landsgjennomsnittet for den beregnede gruppestørrelsen i perioden er 15,94 elever, og 100 kommuner ligger over dette snittet.

– En av KrFs viktigste hovedprioriteringer i budsjettforhandlingene om årets statsbudsjett var satsing på tidlig innsats i skolen gjennom økt lærertetthet for de yngste. Dette fikk vi også regjeringspartiene og Venstre med på. Resultatet er at det bevilges 480 millioner kroner til flere lærere i 1-4. trinn til de 100 kommunene som i dag har lavest lærertetthet, sier Tyvand til VG.

Lærermangel

I årevis har det vært politisk enighet om å satse på tidlig innsats i skolen. Men ord har overskygget handling. Nå kommer det rundt 700 nye lærerstillinger som vil gi økt lærertetthet i de tidligste skoleårene, konkretiserer Tyvand.

– Hvordan skal disse stillingene rekrutteres? Kun med nyutdannede eller vil man tappe andre skoler for arbeidskraft?

– Vi står foran en potensiell lærermangel i Norge, og da kan det kanskje virke paradoksalt å ha ambisjoner om å få enda flere lærere inn i skolen. Men den største årsaken til lærermangelen, er at altfor mange lærere velger å få seg andre jobber utenfor skoleverket En av de viktigste årsakene, er nettopp at de opplever å ikke strekke til, fordi de har for liten tid til elevene. Denne satsingen vil gi lærerne mer tid til hver elev, svarer Tyvand.

Oslo får mest

Han tror flere lærere tidlig i skoleløpet også vil forebygge behovet for spesialundervisning og kunnskapshull som må tettes i senere skoleår.

Blant kommunene som får mest penger til nye lærerstillinger, er Oslo (58 mill.-87 stillinger), Bærum (15 mill.-22 stillinger), Drammen (7 mill.-11 stillinger), Tromsø (8 mill.-12 stillinger), Bergen (27 mill.-40 stillinger), Trondheim 18 mill.-27 stillinger), Stavanger (14 mill.-20 stillinger), Asker (7 mill.-11 stillinger) og Fredrikstad (8 mill.-12 stillinger).

Tyvand i KrF mener de nye stillingene vil gi flere elever sårt tiltrengt tid med læreren.

Mindre tid til hver elev

– Klassestørrelsene i norsk skole har blitt større og større de siste årene. Det betyr at hver lærer får ansvar for flere elever. Det betyr mindre tid til hver elev. Nå setter vi inn flere lærere på de minste elevene, for å sørge for at alle kan få en god start på skolegangen, sier Tyvand.

LÆRERSTUDENT: Leder Marie Furulund i Pedagogstudentene. Foto:Pedagogstudentene,

Leder Marie Furulund i Pedagogstudentene er selv på jobbjakt som lærer. Hun er svært fornøyd med de rundt 700 nye stillingene i barneskolen.

Begynner i vikariater

– Det vil ikke by på noen problemer å besette disse stillingene. Oslo og de store kommunene har som regel mange søkere på ledige stillinger. Nyutdannede begynner gjerne i vikariater eller jobber med en lavere stillingsprosent. Denne nye bevilgningen vil gjøre det lettere for flere og få fast jobb i skolen, sier Furulund til VG. Hun representerer 15.000 medlemmer i Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet.

Den kommende læreren mener det er spesielt viktig at de minste elevene får en bedre lærertetthet på sine skoler.

Legger grunnlaget

– Det er spesielt viktig siden det er i disse årene de legger grunnlaget for det videre skoleløpet, sier Marie Furulund.

Forskning viser at økt lærertetthet er spesielt viktig på de laveste klassetrinnene, og at det er spesielt gunstig for elever som er faglig svake.

– De samme elevene er overrepresentert i både spesialundervisningen og i frafallsstatistikken. Derfor er dette et treffsikkert virkemiddel for å hjelpe de elevene som har behov for det, mener Anders Tyvand.

Les også

 1. En av ti skoleledere: Nasjonale prøver har betydning for hva de tjener

  Åtte prosent av rektorene og skolelederne oppgir at elevenes resultater på tester og nasjonale prøver har betydning for…
 2. Elevenes resultater på nasjonale prøver skal ikke gi lærerne høyere lønn

  Resultater på nasjonale prøver og Elevundersøkelsen skal ikke benyttes som grunnlag for bonuser og lønnstillegg til…
 3. Politiet mangler etterforskere til datafunn som viser overgrep mot barn

  Politiet har stor mangel på etterforskere som kan holde tritt med mengden seksualovergrep mot barn.
 4. Norske badeanlegg: – Folk tør ikke å dusje nakne før de går i bassenget

  Flere av landets badeanlegg roper varsku om folks dusjevaner før de går i bassenget.
 5. Her er de nye skjemaene som erstatter rektor-kontraktene

  Her er de nye skjemaene som skal erstatte de omstridte rektorkontraktene i Oslo-skolen.
 6. Seks av ti mobbeutsatte sliter med symptomer på linje med krigstraumer

  Jarle Skjørberg (44) og 57 prosent av alle som har blitt mobbet, har hatt symptomer som kan sammenlignes med…

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Oppvekst

Flere artikler

 1. Statsbudsjettet i boks: KrF bønnhørt: 1000 nye lærere på plass

 2. KrF krever 1000 nye lærerstillinger i 1.-4. klasse

 3. Sliter med å produsere nok lærere - 2021 kan bli kriseår

 4. KrF skuffet: – Svekket satsing på lærere

 5. Audun Lysbakken: – Nå kan Venstre prikke inn en stor lærerseier

Fra andre aviser

 1. Oslo lå lengst unna den nye normen. Nå skal det ansettes rundt 100 nye lærere.

  Aftenposten
 2. Vil din skole få flere lærere neste år? Sjekk alle landets skoler her.

  Aftenposten
 3. Flere lærere i småskolen til høsten

  Fædrelandsvennen
 4. Vil din skole få flere lærere neste år? Sjekk alle landets skoler her.

  Bergens Tidende
 5. Oslos skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap): – Regjeringen forhandlet vekk egen skolesatsing

  Aftenposten
 6. Sjekk din skole: Her er oversikten over hvor det er behov for flere lærere med ny norm

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder