FAST BYBILDE? I to uker har politiet som vokter Stortinget, hvor 16 folkevalgte har sagt at de har blitt fysisk truet, vært bevæpnet. Spørsmålet er nå om det også blir fremtidens bilde? Foto:ROGER NEUMANN,VG

Vil ikke at dette skal bli bli fremtiden

...men Ap aksepterer dagens bevæpning av politiet

Dette bildet - tatt utenfor Stortinget - ønsker ikke Ap skal bli et fast og daglig syn i Norge. De vil ikke at politiet i fremtiden skal gå rundt i gatene med pistolen hengene på hoften.

  • Terje Helsingeng
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Leder av Stortingets justiskomite Hadia Tajik gjør det klart at landets største parti fortsatt er «veldig tydelig motstander av generell bevæpning». Men Ap ønsker å bevare dagens ordning med fremskutt lagring av våpen i bilene.

MOTSTANDER: Hadia Tajik og Ap er motstander av generell bevæpning av politiet. Foto:ROGER NEUMANN,VG

Den konkrete trusselsituasjonen, hvor politiet har fått regjeringens tillatelse til å bære våpen frem til 19. desember, er foreløpig greit.

– Vi ser behovet for å få ned tiden det tar å få lov til å finne frem våpenet, også når det er lagret i bilen. Det er et legitimt argument. Men vi er åpen for å flytte beslutningen bort fra politimester eller vakthavende jurist – og over til operasjonsleder. Det betyr at den ansvarlige som til en hver tid er på jobb kan ta den viktige og alvorlige beslutningen, sier Tajik.

– Hvorfor er dere motstandere av generell bevæpning?

– Det vil varig endre politiets sivile preg. Det kan dessuten ikke forsvares at regjeringen vil innføre alminnelig, generell bevæpning med så lite fakta for hånden. Ordningen med fremskutt lagring av våpen og ammunisjon i politiets biler bør for eksempel evalueres når den har fått virke en stund.

Det bør også gjennomføres en grundig fagutredning, slik den tidligere lederen av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen har tatt til orde for Først da er alle fakta på bordet og man kan se om det er hold i påstanden om at det er hold i påstanden om at det er politifaglig påkrevd med alminnelig, generell bevæpning.

– Dere har godtatt midlertidig bevæpning?

– Dilemmaet er at vi, i motsetning til regjeringen, ikke kjenner detaljene i trusselvurderingen. Derfor er det vanskelig for oss å overprøve beslutningen. Men alle skal vite at vi følger med, og vil gripe inn om bevæpningen av politiet står i fare for å gli over i alminnelig bevæpning.

Hadia Tajik sier at Ap har sett andre faglige vurderinger fra politimestre enn det som har vært kommunisert i forbindelse med den midlertidige bevæpningen.

– Disse vurderingene viser at bildet ikke er så entydig som det har blitt fremstilt som, legger hun til.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder