Ble rekruttert som fotballtrener av overgrepsdømt mann

Annet politidistrikt koples nå inn i saken

OMFATTENDE SAK: En barnehageansatt er siktet for overgrep mot elleve barn tilknyttet denne barnehagen i Tromsø. Foto:Jan-Morten Bjørnbakk,NTB Scanpix

Overgrepssiktet har jobbet i en annen barnehage tidligere

TROMSØ (VG) Et annet politidistrikt blir nå koplet inn i overgrepssaken i Tromsø, etter at VG tidligere i dag avslørte at siktede har jobbet i en barnehage og vært fotballtrener i en annen by i Nord-Norge.

 • Eirik Linaker Berglund
 • Thor Harald Henriksen
 • Terje Mortensen

Artikkelen er over fem år gammel

– Via politimesteren i Troms politidistrikt har vi fått en anmodning om å åpne en undersøkelsessak. Over helgen vil vi starte en kartlegging av siktedes bevegelser for å avdekke om det har skjedd noe straffbart i den perioden han oppholdt seg her, forteller fungerende politistasjonssjef i det aktuelle politidistriktet.

Praksis i privat barnehage

VG får bekreftet at mannen, som er siktet for en rekke overgrep i forbindelse med sin jobb som barnehageansatt i Tromsø, var i praksis i en privat barnehage i en annen by i Nord-Norge på midten av 2000-tallet.

Den siktede mannen, som opprinnelig er fra Midt-Norge, var da elev ved en folkehøyskole i samme by.

I forbindelse med studiene var siktede rutinemessig utplassert i praksis.

Rektor bekrefter også at siktede var ansatt ved folkehøyskolen en periode etter at han var ferdig med skoleåret.

Nabo:– Hadde tillit til ham

To ukers praksis og vikar

VG har fredag ettermiddag vært i kontakt med den aktuelle barnehagen.

– Jeg kan bekrefte at vedkommende var i praksis ved barnehagen, og at han senere ble brukt som vikar ved behov, sier øverste administrative leder for barnehagen til VG. Han opplyser at normal praksisperiode er på to uker.

Nå er det iverksatt tiltak ved barnehagen.

– Videre oppfølging skjer i nært samarbeid med politiet, kommunens kriseteam og Barnehuset i Tromsø. Vi vil bistå i tråd med deres anbefalinger.

– Vi har også en dialog med foreldre som har barn i barnehagen i dag og følger opp de ansatte for å skape en trygg situasjon for barna og for at foreldrene skal føle at ungene er trygge i barnehagen, sier den administrative lederen.

Kriseapparat i beredskap

Kommunen ble kjent med siktedes praksisforhold torsdag.

Ifølge rådmannen har siktede ikke vært ansatt i noen av kommunens barnehager eller skoler. Kommunen har imidlertid tilsynsansvar i den aktuelle barnehagen.

– Vi har hatt kontakt med den aktuelle barnehagen og er trygg på at de følger opp dette på en adekvat måte, sier rådmannen i den aktuelle kommunen til VG.

Kriseapparatet på stedet er i beredskap.

– Vi har gode rutiner i forhold til å takle denne typen situasjoner med psykososialt team, og vil kunne koble dette apparatet i sving hvis det er behov for det, sier rådmannen.

Det skal imidlertid foreløpig ikke ha fremkommet opplysninger om at den siktede mannen har utsatt barn i denne byen for overgrep.

30 dommeravhør

Mannen i 30-årene er foreløpig siktet for overgrep mot elleve barn i Tromsø-barnehagen hvor han har jobbet siden 2008. Seks tilfeller gjelder gjentatt seksuell omgang med barn under 10 år og fem tilfeller av seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av barn under 16 år. Strafferammen for førstnevnte er inntil 21 års fengsel, mens sistnevnte er fengsel i inntil ett år.

Mannen har erkjent deler av siktelsen, inkludert tilfeller som gjelder seksuell omgang og seksuelt krenkende eller uanstendig atferd. Torsdag ble han varetektsfengslet i fire nye uker med brev- og besøksforbud.

Politiet jobber nå intenst med å analysere datamaterialet som er beslaglagt på siktedes datautstyr og mobil. De karakteriserer beslagene som veldig interessante.

Politiinspektør Einar Sparboe Lysnes i Troms politidistrikt opplyser til VG at det i alt er planlagt eller gjennomført cirka 30 dommeravhør av barn. Dette innbefatter også vitner.

Les også:Har funnet bilder av barn i seksualiserte posisjoner

STORT OMFANG: Overgrepssaken er blant de største Troms politidistrikt noen gang har etterforsket. Her politiinspektør Einar Sparboe Lysnes. Foto:Terje Mortensen,VG

Hjelpetrener for 12–13 gamle jenter

Torsdag orienterte Troms fotballkrets om at den overgrepssiktede mannen har vært trener for aldersbestemte lag i en fotballklubb i Tromsø fra 2009 til 2013.

Avisen Nordlys skriver at mannen skal ha blitt rekruttert til trenerrollen av en mann som selv senere skal ha blitt dømt for overgrep mot barn.

Fotball-leder:– Håper det ikke har skjedd noe

På sin egen Facebook-profil, som nå er fjernet, oppga siktede at han skal ha vært fotballtrener i til sammen ni år.

VG får nå bekreftet at siktede har vært fotballtrener også for andre lag. I 2007 var han fotballtrener på samme sted som han gikk på skole og jobbet i barnehage. Der tok han også trenerutdanning gjennom den aktuelle klubben.

– Han var tilknyttet to lag, hvor han var hjelpetrener. Dette var jenter fra 12–13 år og oppover. Han tok også trenerutdanning i denne perioden, og fullførte alle fire modulene. Han hadde dette som fritidssyssel, han var fotballinteressert og ville gjøre noe ved siden av skolen, opplyser en tidligere leder i klubben.

– Var under full oppsikt

Han er svært overrasket over at den tidligere fotballtreneren nå er overgrepssiktet.

– Han fremsto som en veldig flott fyr. Jeg opplevde ham som flink, og han hadde god kommunikasjon med spillerne, sier den tidligere lederen.

En person som var en sentral person på det ene av de to lagene som siktede var tilknyttet, forteller til VG at han hadde begrenset adgang til spillerne.

– Han var med som hjelpetrener i en begrenset tidsperiode, og var aldri med på turneringer sammen med laget. Han deltok bare på enkelte ukedager, og var ikke sentral i lagledelsen. Som trener var han under full oppsikt, og han hadde ingen mulighet til å foreta seg noe som helst under treningene, opplyser han.

Politiet: – Vi har en god del informasjon

Politiet har tidligere uttalt at siktedes historikk også andre steder enn i Tromsø er en del av etterforskningen.

– Det er helt naturlig å kartlegge også hvor han har oppholdt seg og eventuelt jobbet før han begynte der han er nå. Vi har en god del informasjon om det, men vi ønsker ikke å bekrefte eller kommentere noe rundt det, sier påtaleleder Einar Sparboe Lysnestil VG.

Lysnes opplyser fredag formiddag at politiet så langt ikke har vært involvert i å informere foreldre til barn i siktedes tidligere praksisbarnehage om etterforskningen.

Politiet tror saken vil vokse i omfang.

– Det er dessverre all mulig grunn til å tro at vi kommer til å avdekke flere overgrep, og finne flere fornærmede. Det er naturlig at vi ikke har avdekket hele saksomfanget i løpet av de to siste ukene, har Lysnes tidligere sagt til VG.

Les også

 1. Barnehageansatt innrømmer seksuelle overgrep i Tromsø: Politiet: – Vi har gjort noen veldig interessante beslag

  TROMSØ/OSLO (VG) En mannlig ansatt i 30-årene er siktet for å ha forgrepet seg på ett eller flere barn i en barnehage i…
 2. Barnehageansatt i Tromsø siktet for overgrep mot elleve barn: – Kommer til å avdekke flere overgrep

  TROMSØ (VG) Politiet i Tromsø frykter at de bare har avdekket deler av saksomfanget.
 3. Overgrepssiktet var fotballtrener: – Vi håper det ikke har skjedd noe

  TROMSØ (VG) Den overgrepssiktede mannen i 30-årene har vært fotballtrener for barn i en klubb i Tromsø fra 2009 til 2013.
 4. Barnehageansatt siktet for overgrep mot elleve barn

  TROMSØ (VG) Antallet barn øker i overgrepssaken i Tromsø, og politiet utelukker ikke at den vil vokse ytterligere.
 5. Overgrepssiktedes nabo: – Ville ikke reagert om mine barn gikk inn til ham

  TROMSØ (VG) Den overgrepssiktede tromsømannen var godt likt i nabolaget, og stilte alltid opp på dugnader og møter.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Overgrepssaken i Tromsø-barnehagen: Skal holde dommeravhør av 40 barn

 2. Barnehageansatt i Tromsø siktet for overgrep mot elleve barn: – Kommer til å avdekke flere overgrep

 3. Tromsø-politiet: Har funnet bilder av 16 barn

 4. Overgrepssiktet var fotballtrener: – Vi håper det ikke har skjedd noe

 5. Barnehageansatt siktet for overgrep mot elleve barn

Fra andre aviser

 1. Åtte nye barn skal avhøres i barnehagesaken i Tromsø

  Aftenposten
 2. - Ingen signaler om at noen burde reagert tidligere

  Aftenposten
 3. - Viktig å få avklart om han har spredt bildene

  Aftenposten
 4. Tror ikke det er flere overgrepsofre i Tromsø

  Aftenposten
 5. Politiet i Harstad avventer etterforskning i overgrepssak

  Aftenposten
 6. Barnehageansatt siktet for grove overgrep mot elleve barn - utelukker ikke flere ofre

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no